GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
8 Temmuz 2024 Pazartesi 15:01

‘S Plaka’ krizi meclis gündemine geliyor!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, geçtiğimiz yıllarda krize neden olan S Plaka krizi ile ilgili yeni bir karar almaya hazırlanıyor.

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2018 yılında ihalesi gerçekleştirilen ancak sonra açılan davaların ardından ihalesi iptal edilen S Plaka krizi devam ediyor.

287 adet plakanın ihalesinin encümen tarafından yapılması sonrası mahkeme ‘karar yetkisi mecliste’ diyerek Encümen kararını iptal ederken şoförler eylem düzenlemişti. Dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer döneminde sık sık tartışmalara neden olan süreç için 2022 ve 2023 yılında geçici ruhsatlandırma yapılırken, 2024 yılında ise geçici ruhsatın iptal olması ile şoförlerin gözü kulağı yeniden İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çevrilmişti.

BÜYÜKŞEHİR DÜĞMEYE BASTI
Yeniden ihalesi yapılması beklenen süreçte geçmişte olduğu gibi 400 S Plaka araç için İzmir Büyükşehir Belediyesi düğmeye bastı. Bugün gerçekleştirilecek olan meclis gündemine gelecek ilgili önergenin ilk olarak komisyonlara gönderilmesi sonrasında ise kriz ile ilgili yeni bir karar verilmesi bekleniyor.

İlgili önergede şu ifadelere yer verildi;

“Kent Geneli Servis Araçları İhtiyaç Tespit Raporu" ile İl genelinde hizmet veren "S" Plakalı servis aracı sayısının artırılmasının uygun görüldüğüne ilişkin İBŞB Ulaşım Projeleri Şube Müdürlüğü görüşü doğrultusunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki "S Plakalı" araç sayısının ilk etapta 400 adet artırılması yönünde yapılan ihale kapsamında plaka alan kişi ve şirketlerin telafisi imkansız zararlara uğramalarını önlemek, İzmir Büyükşehir Belediyesinin de ağır tazminat ve rücu davaları ile karşı karşıya kaldığında ortaya çıkabilecek daha büyük boyuttaki hukuki ihtilafların ve olası kamu zararının ve nihayetinde vatandaş mağduriyetinin oluşumuna sebebiyet verilmesinin önüne geçmek amacıyla Danıştay 13. Dairesinin 21/11/2022 tarihli ve 2022/1828 Esas, 2022/4296 K. sayılı Kararında da yer alan "toplu taşıma vasıtalarının işletilmesi ve işlettirilmesinin kamu hizmeti olarak münhasıran büyükşehir belediyelerine imtiyaz olarak verilmiş olduğu..." ve bu imtiyazın kullandırılmasında yetkinin Belediye Meclisinde olması nedeni ile söz konusu tahditli "S" plakaların mevcut koşullarda çalışmaya devam etmesinin Sayın Meclisimizce değerlendirilmesi hususunun görüşülmesi. (Ulaşım Dai.Bşk.E.2024130)”