GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
8 Temmuz 2024 Pazartesi 13:18

Memur krizinde çözüm masası: Eylem iptal, meclisten yetki hamlesi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde görevli memurların SDS’ler için başlattığı eylemler için kritik bir gelişme yaşandı. Bugün gerçekleştirilecek olan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi önünde eylem yapma kararı alan memurlar, sabah saatlerinde Genel Sekreter Barış Karcı ile görüşme gerçekleştirdiğini ve Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın yasal sınırın üstüne çıkmak için meclis üyelerinden yetki isteyeceğini iletmesi sonrası eylem kararlarından vazgeçti.

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde görev yapan memurların sosyal denge tazminatında yapılan kesintiler nedeniyle başlattığı eylemler yoğun katılım ile gerçekleştirilirken, bugün kritik bir gelişme yaşandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın ‘yasal sınır’ ifadeleri ile yasal sınırın üstünde SDS verildiği ve ücretlerin yasal sınıra çekilmesi gerektiğini belirtmesi sonrası memurlar mevcut haklarından kesinti yapılacağı nedeniyle eylem başlatmıştı. Haftalardır süren eylemlerde TİS masası bir türlü kurulamazken belediye memurları bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi olağan Temmuz ayı Meclis Oturumu’na gelerek eylem yapma kararı almıştı.

Karar sonrası düğmeye basan Cemil Tugay ise Genel Sekreter Barış Karcı’yı görevlendirerek yeni bir teklif sunduğu öğrenildi. Başkan Tugay’ın yasal sınırın aşılması için meclisten yetki isteyeceğini belirtmesi sonrası memurlar ise eylemi erteleme kararı aldı.

Memur sendikasından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi;

TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİNE DAİR BİLGİLENDİRME

Değerli emekçiler;

Toplu sözleşme sürecinin geldiği nokta ve İzmir Büyükşehir Belediyesi emekçilerinin güçlenerek devam eden eylemlilikleri ve Cuma günü binlerin katıldığı tam günlük iş bırakma eylemimiz sonrasında 8.07.2024 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sn. Barış KARCI’nın daveti üzerine yürütme kurulu üyelerimizin katılımıyla bir görüşme gerçekleştirdik.

Yapılan görüşmede; 8.07.2024 tarihinde gerçekleşecek İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinde Sn. Cemil TUGAY’ın üst sınırın üzerinde bir sözleşme imzalanması adına meclisten yetki alacağı ve bu yetki sonrasında özgür toplu sözleşme masasının kurularak görüşmelerin başlayacağı ve toplu sözleşmede anlaşmaya varılmak istendiği sendikamıza iletilmiştir.

Şube yürütme kurulumuz, bu öneriyi emekçilerin kararlı ve direngen mücadelesi sonucunda atılmış olumlu bir adım olarak değerlendirmektedir. Direnen ve talepleri için kesintisiz mücadele eden İzmir Büyükşehir Belediyesi emekçilerine teşekkürü bir borç biliyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi emekçileri, bir kez daha birleşen emekçilerin örgütlü gücünü göstermiştir.

Sendikamız genel merkezi, başından beri hem eylemlerimize gösterdiği katılım hem de Ankara’da yürüttüğü görüşmeler ile sürecin takipçisi ve savunucusu olmuştur. 

Yapılan görüşmede; kazanılmış haklarımızdan geriye gidecek bir sözleşmenin emekçilerce kabul edilmesinin mümkün olmadığı özellikle vurgulanmış olup, son sözü ise her zaman olduğu gibi yine yapılacak referandum ile emekçilerin söyleyeceği de ifade edilmiştir.

Emekçilerin kararlılığı ve mücadelesi sonucunda atılan bu adımı olumlu olarak değerlendiriyor ve bu akşam belediye meclisinde yapılacak etkinliğimizi erteliyoruz. Şube yürütme kurulu üyelerimiz, gözlemci olarak belediye meclisine katılacak olup, gelişmelere ilişkin bilgilendirme her zaman olduğu gibi siz değerli emekçilere sendikamız tarafından yapılacaktır.”