GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
15 Ağustos 2024 Perşembe 14:00

MHP’den büyükşehire ‘yetki’ salvosu: Heykellerin parası nasıl ödendi?

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde MHP tarafından önerilen ve veto edilen “Merih Demiral” heykeli ile ilgili tartışmalar sürüyor. MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, komisyonların “belediye meclisinin heykel yapma yetkisi yoktur” gerekçesiyle heykelin yapılmasının reddedildiğini söyleyerek “Heykeller yaptı, heykel sayma ihalesi yaptı bu belediye. Bunlar hangi kanunla yapıldı, hangi kanunun, hangi maddesine dayanarak parayı ödediniz, nereden ödediniz, yoksa şirketlerinizin parasından mı ödediniz? Çıkın açıklayın” dedi.

Ender ALDANMAZ/EGEDESONSÖZ- MHP ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ı karşı karşıya getiren “Merih Demiral” heykeli ile ilgili tartışmalar sürüyor.

Komisyonların “belediye meclisinin heykel yapma yetkisi yoktur” gerekçesi ile heykeli önerisini reddetmesi ile ilgili olarak MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin’den açıklama geldi.

Egedesonsöz’e açıklama yapan Başkan Şahin, belediye tarafından çokça heykel yapıldığını ve bunların belediye meclis kararı ile alındığının altını çizdi. Şahin yakın zamanda da Smyrna heykeli için ihaleye çıkıldığını ve Karaburun’da yapılması için ihaleye çıkılan ancak teklif verilmemesi sebebiyle iptal edilen Şeyh Bedreddin, Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal heykeli ile ilgili girişimin olduğunu da belirtti.

OLAYIN İÇİNDEN NASIL ÇIKACAKLAR BİLMİYORUM
Başkan Şahin açıklamasında “Hadisenin itiraz ve engelleme aşamaları, olayın kendisinden daha vahim bir sonuca vardı. Olayın içinden nasıl çıkacaklar bilmiyorum. ‘Büyükşehir belediyesinin heykel yapma yetkisi yok’ dediler. Soyer döneminde 10 Ekim Gar saldırısı ile ilgili heykel yapıldı. Deprem oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi depremden sonra 3 yılda hiçbir şey yapmadı. Yaptığı tek şey var: deprem heykeli. Yine geçen sene Smyrna heykeli için ihaleye çıkıldı. Belediye geçtiğimiz yıl Karaburun’da Şeyh Bedreddin, Börklüce Mustafa, Torlak Kemal heykeli yaptırmak istedi. Bedreddin heykelinin Türk milleti üzerinde, Türk milleti hafızalarında neleri çağrıştırdıklarını biz çok iyi biliyoruz. Osmanlı Devleti’ne isyan başlatan kişilerin heykeli… 31 Aralık 2023'te de mutlaka bitecek talimatıyla ihaleye çıktılar. Ancak ihaleye giren olmadı. Şimdi bunları nereye koyacaklar? Hangi yetkiyle yaptırdınız heykelleri? Hangi ihale ile yaptınız? Devletin neresinin parasını ödediniz, nasıl ödediniz, bu suç değil mi şimdi? Dese ki hayır kardeşim Torlak Kemal'in heykelini yaptırırız ama bozkurt işareti yapan bir futbolcunun heykelini asla yapmayız tamam derim. Ama heykel yapma yetkimiz yok diyor” dedi.

Başkan Şahin şunları söyledi:

"Büyükşehir Belediyesi ‘onları Tunç Soyer, yaptı bana ne mi?’ diyecek, yoksa ‘bu CHP zihniyetidir, onun yaptıklarının bizde arkasındayız, yanındayız mı diyecekler?’. Heykeller yaptı, heykel sayma ihalesi yaptı bu belediye. Bunlar hangi bütçeyle  yapıldı, hangi kanunun, hangi maddesine dayanarak nereden ödediniz, devletin parasından mı ödediniz, yoksa şirketlerinizin parasından mı ödediniz? Çıkın açıklayın" şeklinde konuştu.