GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
13 Şubat 2024 Salı 11:00

Mahkemeden dönmüştü… Körfez Geçişi yeniden vitrinde!

Mahkeme tarafından iptal edilen İzmir Körfez Geçiş Projesi, Cumhur İttifakı’nın İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Av. Hamza Dağ’ın projeleri arasında yer aldı.

EGEDESONSÖZ -   Cumhur İttifakı'nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, 31 Mart'ta yapılacak olan yerel seçimler öncesinde kentte gerçekleştirmek istedikleri projeleri kamuoyuna duyurdu. Lansmanda ulaşım, kentsel dönüşüm, trafik ve körfezin temizliği ve etkin kullanımı başlıkları yer aldı.

Projeler arasında en dikkat çekenlerden bir tanesi ise bir dönem İzmir’de tartışmalara neden olan İzmir Körfez Geçiş Projesi oldu. Dağ, seçilmesi halinde projenin hayata geçirileceğini kaydetti.

'İZMİR DÜNYA STANDARTLARINDA METROPOL ŞEHRE DÖNÜŞECEK'
Körfez Geçişi ile birlikte İzmir’i dünya standartlarında bir metropol şehre dönüşeceğini ifade eden  Dağ “ Şehrimizin geleceğine yön verecek, İzmir Körfezi'ni bir uçtan bir uca en kısa şekilde birleştirecek vizyon projemiz; "İzmir Körfez Geçişi"…. İzmir Körfez Geçişi, İzmir'in iki yakası birbirine bağlayan bir köprü ve tüp geçit projesidir. Körfezin iki yakasını birbirine daha da yakınlaştıracak bu proje, şehrimizin ulaşım ağını köklü bir şekilde dönüştürecektir. İzmir Körfez Geçişi, sadece bir ulaşım projesi değil, aynı zamanda İzmir'in çehresini değiştirecek, şehrimizi dünya standartlarında bir metropole dönüştürecek bir vizyon projesidir.” dedi.



'ISRARLI TALEPLER GELDİ'
Projenin 12,6 kilometre, gidiş geliş 3 şeritli yol, 6,9 kilometresi deniz geçişi olmak üzere 4 bin 175 metre körfez deniz köprüsü ve yapay ada içereceğinin bilgisinin veren Dağ “ Projeyle birlikte yapılacak raylı sistem, her iki yakadaki raylı sistemlere entegre edilecek. Bu sayede, İzmir'in ulaşım ağında entegre, verimli ve hızlı bir sistem oluşturulacak. İzmir Körfez Geçişi, “35 İzmir 35 Proje” kapsamında son başbakanımız Binali Yıldırım tarafından kamuoyu ile paylaşılmıştı. Bugüne kadar bizim dışımızda oluşan sebeplerle proje hayata geçirilemedi. Bu konuda özellikle körfezin iki yakasında yaşayan hemşehrilerimizden ısrarlı talepler gelmesi sebebiyle önümüzdeki engelleri aşarak bu projeyi hayata geçireceğiz. “ ifadelerini kullandı.



MAHKEME ÇED'İ İPTAL ETMİŞTİ
Proje ilk olarak 2014 tarihindeki yerel seçimlerde AK Parti’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın '35 İzmir, 35 Proje'si içerisinde yer almıştı. Yıldırım seçilmese de projenin hayata geçirilmesi için adım atılmıştı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan (Otoyol ve Raylı Sistem Dahil) İzmir Körfez Geçişi projesi için  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 4 Nisan 2017’de ÇED olumlu kararı vermişti.

Karar,  TMMOB, EGEÇEP, Doğa Derneği ve 85 vatandaş yürütmenin durdurulması ve projenin iptali için dava açmıştı. Açılan davalar sonucunda İzmir 3. İdare Mahkemesi iptal kararı vermişti.