GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
13 Şubat 2024 Salı 09:05

Tarih verdi... CHP adayı Tugay'ın vaatleri vitrine çıkıyor!

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay birçok konu hakkında açıklamalarda bulundu. Tugay,  "kentle ilgili vaatleri aktaracağımız lansman toplantısını genel merkezin Ankara'da yapacağı ve bütün adayların tanıtıldığı toplantıdan sonraki hafta içerisinde birincisini, yine Mart'ın başlarında da ikincisi olmak üzere iki ayaklı proje lansmasınımız olacak" dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, saha ziyaretleri sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Parti içi tartışmalardan projelere, Gördes Barajı'ndan ittifaksız seçim sürecine kadar birçok konuda açıklamalarda bulunan Tugay, saha izlenimleri hakkında da bilgi verdi.

İNSANLARIN SEVGİSİNİ, SAYGISINI GÖRÜYORUM
Tugay açıklamasında "İzmir'in dört bir yanında gittiğim her yerde insanların çok ilgisini görüyorum. Sevgisini, saygısını görüyorum. Genelde çok olumlu şeyler söyleniyor. Tabii ülkenin genel içinde sıkıntılardan kaynaklanan  bir mutsuzluk hali var. Bunun yanında bir de bu siyasi tartışmaların biraz dozunu aşmış olmasından dolayı biraz rahatsızlık hissi olduğunu hissediyorum. Ama bana karşı herkes çok olumlu" diye konuştu.

PARTİYİ YIPRATAN  HERKESİN  DURMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM
Parti içinde bir grup tarafından kendisinin hedef alındığı iddialarının sorulmasına yanıt veren Tugay, "sokakta  benimle ilgili kimsenin bir şey tartıştığını görmüyorum açıkçası.  Çok dar bir çerçevede bir grup insan kendince bir şeyi biraz yapay olarak yürütmeye çalışıyor.  Buna da üzülüyoruz tabii. Sonuçta Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi bu dönem  kimlerin aday göstereceğine karar verdi. Bütün yetki onlardadır. Daha önceki dönemde de aynı şekilde bu kararlar verilmişti.  Ben  artık bu kararlarla ilgili bir şeyleri tartışmaya çalışarak  partiyi yıpratan  herkesin  durması gerektiğini düşünüyorum.  Çünkü yarışmamız gereken birkaç rakip var. Çok iyi bir sonuç almalıyız.  İzmir'de Cumhuriyet Halk Partisi'nin varlığını güçlü bir şekilde devam ettirmek en önemli görevimiz" ifadelerini kullandı.

GÖNLÜMÜZ TABAN İTTİFAKINI İSTİYOR
Seçime ittifaksız girilmesinin bir dezavantaj yaratıp yaratmayacağı konusuna ise Tugay, "Ben  her partinin tabii kendini kendi adayını çıkarması gayet doğal ve normal karşılıyorum.  Bu şartlarda yarışmak da demokrasinin gereği… Fakat gönlümüz  tabanda  halkın ittifakını, şehrin ittifakını, İzmir'in ittifakını istiyor. O yüzden zaten öyle bakıyoruz. Siyaset yaparken de  belediye hizmetlerini üstlendiğimiz zaman da kamu hizmeti yaparken de hiç kimseyi kimseden ayırmadan hizmet etme kararlarındayız. O nedenle insanlarımızın bu duygumuzu, bu düşüncemizi  karar verdiğimiz bu tutumu bilerek bize  destek olmasını isteyeceğiz. Takdir halkımızındır" dedi. 

KALKINMA ÇABASI İÇİNDE OLACAĞIZ
Saha çalışmalarında yerel yönetim ve hükümet çalışmaları konusunda ne gibi eksikliklerin kendisine iletildiğinin sorulmasına yanıt veren Tugay, "İç içe geçmiş bir sürü konu var. Ama genel anlamda temel belediyecilik hizmetlerinde biraz daha  hızlı  çözümler istiyor halkımız. Ben de bunu vaat ediyorum. Yani daha erken fark edip, daha hızlı müdahaleler yapacağımız  her türlü çalışma  bizim dönemimizde olacak. Onun dışında  İzmir'imize  kalkınma vizyonu getireceğimizi anlatıyorum.  Ülkemizin ekonomik sıkıntılar yaşadığı böyle bir dönemde  İzmir'in yapması gereken bir hareket.  O yüzden  herkesin katılımıyla, yani İzmir'deki bütün  ilgili kişi ve kurumların katılımıyla bir kalkınma çabası  içerisinde olacağız önümüzdeki dönemde. Onu anlatıyorum. Halkımız tabii  nelerin hükümet tarafından yapılması gerektiğini, nelerin  belediyeler tarafınca yapılması gerektiğini çok ayırt etmiyor. Mesela doğal gaz konusu çok yaygın bir talep. Doğal gaz eksikliği, doğal gaz ulaşmadığı bölgeler hakkında  çok şikayet var. Bir de  tabii Ulaşım Bakanlığı tarafınca yapılması gereken bazı yol projeleri var.  Onlar da bekleniyor. Bunlar da  belediye olarak  üzerimize düşen neyse yapacağız diyorum. Ama hükümetin de yardımcı olması gerekir diyorum" diye konuştu.

KARŞIYAKA İSKELE ÖNÜNE OTOPARK GELİYOR
Kentteki en büyük sorunlar arasında yer alan otopark konusunda ne gibi çalışmalar yapılacağının sorulmasına yanıt veren ve bir vatandaş ile arasında geçen 'yetersiz otopark' diyalogu hakkında konuşan Tugay şunları söyledi:

"Ben ilçe belediye başkanıyken de  Karşıyaka'da uygun her yerde otopark yaptık. Şimdi bölgesel  olarak düşüneceğiz. Daha büyük otopark projeleri gerçekleştireceğiz. Bazı yerlerde biraz daha öncelikli ihtiyaç. Karşıyaka içerisinde için biraz daha  fazla talep olduğunu biliyorum. O yüzden Bahriye Üçok altındaki yeraltı otoparkının eski  bir otoparktır ama projesi de vardır. Soğukkuyu Camii'ne kadar tren istasyonunu yakınlarına kadar girebilme şansı var. Yani şu andaki kapasitesini en az 2,5 katına hatta katına katlama şansı var. Böyle bir proje var aklımda. Karşıyaka İskele’nin orada bir  yeni bir otopark alanı kazandırmaya fikrim var. Bununla ilgili basında çalıştığımız bir proje var ama bunu proje lansmanında sunacağız"

PROJE LANSMANI 2 AYAKLI OLACAK
Projelerinin tanıtımını ne zaman yapacağı sorusuna yanıt veren Tugay, "kentle ilgili vaatleri aktaracağımız lansman toplantısını genel merkezin Ankara'da yapacağı ve bütün adayların tanıtıldığı toplantıdan sonraki hafta içerisinde birincisini, yine Mart'ın başlarında da ikincisi olmak üzere iki ayaklı proje lansmasınımız olacak" dedi.

GES,RES VE JES'E ÖNEM VERİLECEK
Çevreci yatırımlarda yenilenebilir enerji konusunda ne gibi adımlar atacağı hakkında konuşan Tugay, "yenilenebilir enerjiyle ilgili olarak  bir güneş enerjisi, iki rüzgar enerjisi, üç jeotermal enerjiyle ilgili projelerim var, fikirlerim var. Çok yaygınlaşacak. Biz Karşıyaka Belediyesi olarak iyi bir güneş enerjisi yatırımı yaptık. Aslında bütün ilçe belediyelerimizin, büyükşehirimizin bu konuya biraz daha öncelik vererek çalışması gerektiğini biliyorum.  Şu andaki kapasitesinin çok daha üzerinde  bir güneş enerjisi yatırımı mutlaka yapacağız. Onun dışında rüzgar enerjisi için olanaklara bakacağız ve jeotermal yine  evleri ısıtmada, seracılıkta  ve turizmde kullanımıyla ilgili olarak daha fazla kullanılmalı diye düşünüyorum. JES yapalım demiyorum. Elektrikli santral yapalım demiyorum ama Balçova'da olduğu gibi,  binaların, evlerini ısıtmasında rahatlıkla kullanabileceğimiz önemli jeotermal kaynaklarımız var. Oradaki kapasite artırımı  düşünüyorum. Atık yönetimiyle ilgili projeler var. Yakarak bertaraf tesisin mutlaka koyacağız. Onunla ilgili bakanlığın yer onayı gerekiyor. Onu en kısa zamanda sonuçlandırıp İzmir'e çok önemli, aynı zamanda elektrik üretecek ve çöp yakma tesisi mutlaka kazandıracağım. Bu önemli projelerimden birisi" diye konuştu.

YERÜSTÜ SUYU ALABİLİRSEK MALİYETİ DÜŞÜRÜRÜZ
İzmir'de gelecek yıllarda en önemli sorunlardan biri olarak görülen 'içme suyu' konusunda ne gibi çalışmaları olduğunu ve Gördes Barajı'ndan İzmir'in yeteri kadar yararlanamaması nedeniyle ne gibi hamleler yapacaklarının sorulmasına yanıt veren Tugay, "Suyun temininden Devlet Su İşleri sorumludur. Devlet Su İşleri suyu bulup bir şekilde İzmir'i  temin etmek durumunda...  Belediyeler, Büyükşehir Belediyesi İZSU üzerinden de bu suyun dağıtımından sorumludur.  Sonuçta Gördes'teki barajın su tutmadığı gerçek. Ben Gördes'e de gittim. Bu konuyu orada da inceledim. Maalesef  bütün çabalara rağmen  altından su sürekli kaçak oluyor ve  yani orada su tutulmuyor. Ancak Gördes'te iki tane daha baraj projesi var burada. Yani İzmir'in gelecekteki su ihtiyacını Gördes bölgesindeki üç tane baraj üzerinden  sağlamayı planlamış Devlet Su İşleri İzmir Büyükşehir Belediyesi ile beraber  konuşarak. Diğer barajların acilen yapılması lazım. Yani orta vadede mutlaka  yine o bölgeden  yer üstü sularından bizim su almamız gerekiyor. Suyun maliyetiyle ilgili tartışmaları da mesela önemli bir şey şu; Ankara'da  su ihtiyacı yüzde 99 yer üstü sularından karşılanıyor. Yüzde 1 yer altı sularından. İstanbul'da da yanlış hatırlamıyorsam yüzde 97 yer üstü sularından yüzde 3 yer altı sularından. İzmir'de ise  bizim kullandığımız suyun yüzde 65 yeraltından alınıyor. Yüzde 35'i yer üstünden alınıyor. Ama yer altındaki suyu çıkarırken  çok yüksek miktarda enerji harcıyorsunuz, enerji maliyeti çok yükseldi, yükseliyor ve o da su fiyatlarına bir şekilde yansıyor. Böyle bir problemimiz var. Onun için bir an önce Gördes ve civarındaki  diğer barajların ve İzmir'de birkaç noktada yine baraj projeleri var. Onların bir an önce yapılması lazım. Buralardan bizim yer üstü suyu almamız lazım ki suyun maliyeti daha düşük olsun" ifadelerini kullandı.