GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
23 Kasım 2022 Çarşamba 09:00

Kruvaziyer turizmine ‘savaş’ darbesi… ‘İptaller artabilir’ uyarısı!

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir’e ziyaret etmesi planlanan ancak Rusya-Ukrayna Savaşı iptal edilen rezervasyonlarla ilgili yaptığı değerlendirmede “Savaş sebebiyle iptaller artabilir, savaşın olduğu bölge Türkiye’den uzak ancak o bölgenin yolcusunu hedefleyen kurvaziyere, savaş devam ettikçe kimse ilgi duymayacaktır” dedi.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Geçtiğimiz günlerde, İtalyan Costa Fortuna kruvaziyer gemisinin 2023 yılında İzmir Limanı’na yaptığı rezervasyon iptalleri ile ilgili İzmir’in rotadan çıkarılması iddiaları ortaya atılmıştı. Ancak iddiaların aksine İstanbul kalkışlı geminin Rus pazarından yolcu alabilmek için rotasını belirlediği ve savaş sebebiyle firmanın iptal kararı alındığı sektör temsilcileri tarafından bildirilmişti.

SAVAŞIN OLDUĞU BÖLGE TÜRKİYE’DEN UZAK ANCAK…
Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, söz konusu iptallerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Egedesonsöz’e konuşan Başkan Öztürk, “Gemi İzmir’e defalarca gidip geldi. Kruvaziyer gemisinin planları yıllar öncesinden, en az 2 yıl öncesinden belli olur. İki yıl öncesinden yapılan plana sadık kalınarak devam edildi fakat o dönem Rusya- Ukrayna savaşı yoktu. Potansiyel müşteri olarak Rus ve Ukraynalı turistleri hedeflediler ve Türkiye marketi ile birleştirdiler. Bu gemiler önce İstanbul, İzmir sonra Kuşadası’na uğruyordu. Rusya- Ukrayna savaşı devam ettiği sürede, misafir etmek istedikleri müşteri sayısı yükselmedi. Geminin kapasitesinin 3’te 1’i kadar yolcu toparlayabildi ve bu da sürdürülebilir bir durum değil. Bu yüzden uğrakları da kestiler. Savaş sebebiyle iptaller artabilir, savaşın olduğu bölge Türkiye’den uzak ancak o bölgenin yolcusunu hedefleyen kurvaziyere, savaş devam ettikçe kimse ilgi duymayacaktır” dedi.

RIHTIM BOŞ KALIR
İptallerin limanlardaki programlamaları da alt üst edebileceğini söyleyen Başkan Öztürk , “Birçok geminin geldiği Kuşadası gibi limanlarımızda önceden rezervasyonlar yapılıp sonradan iptal olduğu zaman o gün gelecek olan başka bir gemiyi refüze etmiş olabilirler ama o gemi de gelmeyince rıhtım boş kalır. Limanlar sonuç olarak ticari kuruluşlar, kazançlarına bakıyorlar” şeklinde konuştu.

BÜYÜK GAYRET GÖSTERİLİYOR
Yeni kruvaziyer gemilerinin İzmir’e gelmesi için yapılan çalışmaların durmadığının altına çizen Öztürk, “Bu çalışmalar sayın Valimiz Yavuz Selim Köşger’in himayesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, Deniz Ticaret Odası, TURSAB gibi kuruluşlar İzmir’e kruvaziyer gemilerinin gelmesi için büyük gayret gösteriyorlar. Bir tanıtım birlikteliği söz konusu. Bu kurumların hepsi bir masanın etrafında oturup strateji belirliyor. Fuarlara katılım sağlanıyor. Kruvaziyer hatları ile ilgili ikili görüşmeler yapıyor. İzmir’in tanıtımı için her türlü çaba gösteriliyor” ifadelerini kullandı.