GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
22 Kasım 2022 Salı 10:48

Peynir fiyatı eti solladı… Köye dönüş!

Peynirin fiyatının et fiyatlarını sollaması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, süt fiyatlarına dikkat çekerek “10 kiloda bir kilo peynir elde ediliyor. Süt 10 TL civarında. Şu andaki piyasa değerine göre 1 kilo peynirin maliyeti 100 TL. Fiyatlar yükselmeye başlayınca, insanlar köy peyniri yeme alışkanlığı başladı. Özellikle uzak köylerde sütünü değerlendiremeyen köyler sütünü peynir yapıp bidonlara basıyorlar. Bunların fiyatları biraz daha uygun geliyor vatandaşa ama tabii kalite ve güvenilirlik açısından uygun mu? Tartışılır" dedi.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Artan enflasyon sebebiyle gıda fiyatlarındaki artış vatandaşın gündemini koruyor.

Son dönemde kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan peynirde yaşanan hızlı fiyat artışı ise vatandaşları olumsuz etkiliyor. Ortalama bir peynir 110-130 TL bandında kilosu satılırken kaliteli peynirin fiyatları 200 TL’ye kadar yükseldi.

Konuyla ilgili olarak Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk değerlendirmelerde bulundu. Öztürk artan maliyetlerin tüm kalemleri etkilediğini kaydetti.

HAYVANLAR DÜZGÜN BESLENEMİYOR
Öztürk yaptığı değerlendirmede “Son zamanlarda peynir fiyatlarının eti geçtiği doğru ama fiyatlarda özellikle peynirde de rakamsal anlamda sütte bu boyutlara geldi. 8 ila 10 kilo sütten 1 kilo peynir elde ediliyor. Şimdi ise 10 kiloda 1 kilo elde ediliyor. Süt 10 TL civarında. Şu andaki piyasa değerine göre maliyeti 100 TL. Salamura peynirler daha çabuk döndüğü için fiyatları 115- 130 TL’lerde. Salamurasına göre değişiyor ama tulum peynirlerinin bekleme süresi biraz daha uzun olduğu için 180- 200 TL’leri geçti. Bu da tüketiciye ve raflara olumsuz yansıyor. Et kesim piyasasının da geride kalmasının bu oranın açılmasında önemi büyük. Biz bugünlerde ortağımızın hayvanlarını kesmemize rağmen üretici kazanamıyor. Bunun için et ve peynir arasındaki fark açıldı. Kesimden ziyade, hayvanların düzgün beslenememesinden de kaynaklanıyor. Hayvanlar kesildiği için sütler bu kadar düştü dersek yanlış olur. Hayvan kesimlerinin yüksekliği yanında hayvan beslemede de şu anda düzensiz bir hayvan besleme ile döl verimi tutma, hayvan sayısında azalma, süt verimlerinin düşüklük gibi etkenler var” dedi.

VATANDAŞ UZAK KÖYLERDEN PEYNİR ALMAYA BAŞLADI
Köylerde yaşayan vatandaşların sütlerini peynire çevirerek satışa başladığını kaydeden Başkan Öztürk “Fiyatların yükselmesinin ardından, Kaliteli peynir dediğimiz peynir fiyatlarına baktığımızda şu anda fiyatı 200 liranın üstünde. Salamura peynirler 110 ile 130 liralarda satılıyor. Fiyatlar yükselmeye başlayınca, insanlar köy peyniri yeme alışkanlığı başladı. Özellikle uzak köylerde sütünü değerlendiremeyen köyler sütünü peynir yapıp bidonlara basıyorlar. Bunların fiyatları biraz daha uygun geliyor vatandaşa ama tabii kalite ve güvenilirlik açısından uygun mu? Tartışılır bir konu. Üreticinin, köy peyniri adı altında bidonlara salamura olarak bastığı peynir üreticinin karı olabilir. Süt fiyatı yüksek olunca üreticinin kazanması gerekiyor ama üreticinin de kazanmasına fırsat verilmiyor. Yem fiyatlarını çok yükselttiler. Yemin fiyatları 8 TL’ye yaklaştı. Süte verilen fiyatın üzerinden 3 gün geçmeden yemlere zam üstüne zam geliyor. Herkes bir yandan kesme derdinde üreticiye bir kar kalmıyor” şeklinde konuştu.