GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
24 Nisan 2022 Pazar 10:29

Kriz gelinlikçilere vurmadı!

Havaların yavaş yavaş ısınmasıyla düğün sezonu da açıldı. Düğün hazırlıklarına çıkan çiftlerin gelinlik ve damatlık fiyatlarındaki artışla karşılaşması hakkında konuşan Mimar Kemalettin Moda Merkezi Derneği Başkanı İzzet Avcı, en düşük segmente ki gelinliğin 7 bin TL’den başladığını belirtti. Buna rağmen esnafın satış konusunda büyük sorunlarla karşılaşmadığını da aktardı.

Ceren KORKMAZ / EGEDESONSÖZ - Bahar aylarıyla birlikte düğün sezonu da açılmaya başladı. Evlenecek çiftlerin düğün hazırlıklarında en çok önem vereceği ihtiyaçlardan biri de gelinlik ve damatlık... Ekonomik sıkıntıların boy gösterdiği bu dönemde düğün hazırlığının temelini oluşturan gelinlik ve damatlık alışverişi ise cep yakıyor. Bu giysilerin üretiminde kullanılan kumaş, güpür vs. maliyetlerinde yaşanan artış etiketlere de yansıyor. İzmirli vatandaşların bu alışverişler için uğrak noktası olan Çankaya’da bulunan moda evleri akıllara gelirken bu bölgeyi iyi tanıyan Mimar Kemalettin Moda Merkezi Derneği Başkanı İzzet Avcı, gelinlik ve damatlıkta yaşanan fiyat artışlarını değerlendirdi. Gelinlik ve damatlık satan esnafların satışlarda sıkıntı çekmediğini belirten Avcı, her kesime göre ürünlerin olduğunu aktardı.

KENDİ YAĞINDA KAVRULAN ÇARŞIYIZ
Ekonominin seyrindeki kötü değişimin gelinlik ve damatlık sektörünü etkilese de Mimar Kemalettin Moda Merkezi’ndeki esnafların satışlarını etkilemediğini söyleyen Avcı, “Şu anda çok zor günler geçiriyoruz. Pandemiyle birlikte zaten üretimimiz durdu. Temel, yan sanayi ve kumaş üretim, gibi birçok şeyde aksama yaşandı. Sonra zaten ekonomi vurdu. Dolar artınca bizim ürün fiyatlarımız da arttı. Ancak dolar gerilese bile ürün fiyatları düşmedi. O dönemlerde sattığımız gelinlikler 3 bin iken şimdi 10 bine çıktı. Öte yandan da eleman eksikliğinin verdiği sıkıntıları da çekiyoruz. Türkiye’nin gelinlik sektöründe üretim alanının yüzde 80’ini Mimar Kemalettin Moda Merkezi karşılıyor. 600’e yakın esnafımız var burada... Gelinlik, damatlık ve abiyeden; sünnet elbisesi ve günlük kıyafetlere kadar her şeyin üretimi var. Ekonomik sıkıntılar yaşasak da kendi yağımızda kavrulmayı bilen bir çarşı... Kötü şartlarda bile bir tane dükkan kapatan olmadı. Herkes işini bir şekilde döndürebiliyor” ifadelerini kullandı.

ÜRETİM MERKEZİ İZMİR AMA...
Kumaşları başka şehirlerden tedarik etmeye gerek duymadıklarını belirten Avcı, “Kumaş açısından baktığımızda; artık başka illere de çok fazla bağımlılığımız kalmadı. İzmir’de üretim var, başka illerde merkezi bulunanlar buraya şirketlerini açıyor vs. O yüzden bu noktada sorun yaşamıyoruz. Ancak fiyat artışları etkiliyor tabii... Üretim merkezi burası dememize rağmen bir gelinlik 6 binden başlıyor. Bu da toptan fiyatına sattıkları fiyat... Bazen durumu olmayan vatandaşlarımız geliyor vs. Böyle şeyler yapılıyor, esnaflık henüz ölmedi” şeklinde konuştu.

ALT SEGMENT GELİNLİK BİLE 7 BİN
Gelinlik ve damatlıklardaki fiyat aralıklarından söz eden Avcı, fiyat artışlarıyla ilgili yeni sezona üretimin yetiştirilememesini gerekçe gösterdi ve şunları ekledi:

“Genel olarak vatandaşlar fiyatlarla zorlanıyor. Geçen senelere göre inanılmaz artışlar görüldü. Fakat burada ekonomik koşullar dahilinde her kesim için bir alternatif bulunuyor. Çok uçuk fiyatlılar da var ortalama fiyatlarda var. Gelinlikler burada 7 bin liradan başlıyoro da en alt segment... 15 bine kadar da gidiyor. Geçen sene bu fiyatların yarısına satışları yapıyorduk. Elektrik maliyetleri, dolar vs. derken inanılmaz bir artış görüldü. Hem esnaf hem vatandaş şaşkın tabii. Damatlıklar üretim kısmında beş altı tane fasoncunun eline düştü. Bütün imalatçılar ortak bir fiyat belirledi. O da yüzde yüz fiyat artışı şeklinde oldu. Yani 200 TL’ye dikiyorsa 400 TL’ye dikmeye başladı. Burada damatlık atölyeleri çok yok o yüzden yüksek fiyatlardan almaya başladılar. Dikim yapanlara da birçok talep geldiği için yetiştirememeye başladı. Bu da mal eksikliğine yol açtı. O yüzden mallarımız eksik... Damatlık gibi gelinlikte de durum böyle. Yeni sezona yetiştiremediler.”

Avcı, vatandaşların aradaki az bir fiyat farkından dolayı gelinlik kiralamaktan çok satın almayı tercih ettiklerini belirterek “Şuan burada gelinlik, damatlık kiralama yöntemi yok. Satış yapılıyor sadece... Ki zaten olsa bile neredeyse aynı hesaba denk geliyor. Arada 1 - 2 bin lira oynuyor, o da kuru temizleme vs. gidiyor zaten” dedi.