GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
17 Haziran 2023 Cumartesi 09:26

İzmir'in turistik ilçesinde SİT'kondular!

Seferihisar Akarca’daki birinci derece arkeolojik SİT alanında kaçak yapıların inşa edildiği ortaya çıktı. Belediye tarafından mühürlenen yapılaşmalarla yargı süreci devam ediyor. Belediye Başkanı İsmail Yetişkin de “Belediye olarak aman vermiyoruz. Anıtlar Kurulu da takip ediyor. Onlar da göz açtırmıyor.” dedi.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – İzmir’in Seferihisar ilçesindeki 1’inci derece arkeolojik SİT alanında pek çok kez SİT ihlali yapıldığı ortaya çıktı.

Akarca bölgesindeki TEOS Ormancı Kampı’nın yanı başındaki tarihi kalıntıların bulunduğu alanda iş makinesi ile çalışmalar yapıldıktan sonra kaçak yapıların inşa edildiği öğrenildi.



Edinilen bilgilere 2022 Ekim ayından bugüne bölgede en az 9 yapı mühürlenerek oturuma kapatıldı. Ancak buna rağmen yapılar kullanıldığı belirtildi. Son olarak geçtiğimiz günlerde bir yapılaşmanın daha durdurulduğu kaydedildi.
 



SÜREÇ YARGIDA
SİT alanındaki tarihsel kalıntıların zarar görüp görmediği henüz öğrenilemezken belediye tarafından tutulan tutanaklar ile konu adli makamlara taşınmış durumda.

SİT alanındaki yapılaşmanın İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından da takip ettiği kaydedildi. Alanda TEOS Antik Kenti’nden kalma kalıntıların olabileceği tahmin ediliyor.



‘AMAN VERMİYORUZ’
Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin SİT alanında çalışmalara izin vermediklerini vurgulayarak “2022 Ekim ayından itibaren oraya işlem yapılmaya başlanmış.  Savcılık aşamasında 2023 Mayıs’ında da mahkemeye sevk edilmiş. O tek dosya değil. Aynı yerde 9 ayrı dosya var, o bölgede işlem yapılmış yer olarak. Fakat inşaatlar, öyle büyük inşaatlar değil. Kimisi konteyner tarzında küçük yapılar.  Her dosya birbirinden farklı. Hepsinin mahkemesi devam ediyor. Belediye olarak aman vermiyoruz. Anıtlar Kurulu da takip ediyor. Onlar da göz açtırmıyor.” dedi.
 



‘BENİM DE YERİM VAR’
Arkeolojik SİT alanında kendisine ait bir parselin olduğunu belirten Başkan Yetişkin “O bölgede benim de 11,5 dönüm yerim var. Ben bir şey yapamıyorum, buğday ekmeye bile korkuyorum, millet bir şey der, diye. Bahçem boş duruyor. Oralarda yapılaşma mümkün değil, çünkü 1. derece arkeolojik sit alanı.” diye konuştu.