GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
14 Aralık 2023 Perşembe 12:07

İzmir'de servisçilerin ‘belge-plaka’ çatışması!

İzmir ve İlçeleri Turizm Taşımacılar Derneği, ören ve turizm taşımacılığı için verilen D2 belgesi olmayan bazı S plakalı araçların gezi ve ören yerlerine taşımacılık yapması ile ilgili tepki gösterdi.  Dernek Başkanı Bülent Kara, “S Plakalı araçlarla İzmir’de ören yerlerine kadar gezi yapıldığı biliyoruz ve bazı dağcı grupların S plakalı araçları tercih ettiklerini de biliyoruz. Bu gibi olaylar kişi ve kurumları bir kaza anında zor bir sürece sokacaktır. D2 araçlarla nasıl ki servis işi yapamıyorsak S  plakalı araçlarında bizlerin işini yapmasının  yasak olduğunu  kanunla sabittir” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Okul servisleri ve personel taşımacılığında kullanılan S ibareli plakalı araçlarla yasal olmadığı halde İzmir’de ören yerlerine gezi ve turlar düzenleniyor. Bazı araç sahipleri hem personel hem de servis taşımacılığı ile birlikte turizm taşımacılığı yaparak haksız kazanç sağlıyor. İzmir’deki dernek temsilcilerinden tepki geldi.

Konuyla ilgili dernek adına açıklama yapan Başkan Bülent Kara gezilerin D2 belgeleri araçlarla yapılması gerektiğini ifade ederek, “İzmir ve İlçeleri Turizm Taşımacılar Derneği olarak İzmir’de bulunan S plakalı araçların gezi ve tur işi yapmaları kesinlikle yasaktır bu kanunda sabittir bazı okulların S Plakalı araçlarla öğrencileri geziye göndermeleri kesinlikle kabul edilemez. Gezi gibi etkinliklerin D2’li araçlarla yapılması gerektiğini ifade ediyoruz. Bizlerin araç sigortaları ve  U-ETDS sitemi ile gerçekleşmesi  gerekiyor Ulaştırma bakanlığına bağlı olarak kayıt altındayız. S Plakalı araçlarla İzmir’de ören yerlerine kadar gezi yapıldığı biliyoruz ve İzmir’ de bazı dağcı gurupların S  plakalı araçları tercih ettiklerini  de  biliyoruz bu gibi olaylar kişi ve kurumları bir kaza anında zor bir sürece sokacaktır.D2 araçlarla nasıl ki  servis işi yapamıyorsak S  plakalı araçlarında bizlerin işini yapmasının  yasak olduğunu  kanunla sabittir” dedi.

D2 BELGELİ ARAÇLARLA YAPILMALIDIR
Kara ayrıca, S Plakalı araçların ise şehir dışı seyahat etmelerinin yasal olmadığını kaydederek,  “S  plakalı araçlar tahtidli araçlardır ve belediyeden aldıkları  belli bir güzergah belgeleri vardır onun dışına çıkmamaları gibi şehirler arası seyahat edemezler. D2 yetki belgesi ulaştırma bakanlığı aracılığıyla verilen bir belgedir ve bizleri denetleyen bir kamu kurumudur. S plakalı araçlar ise belediyenin vermiş olduğu bir plakadır belli bir güzergah içinde fabrika ve okul taşımacılığı için verilen bir plaka olarak belediye tarafından veriliyor . Ayrıca bu araçların şehir dışına seyahat etmeleri yasaktır her türlü gezi ve turlar D2 belgeli araçlarla yapılmalıdır. Karayolları Taşıma Yönetmeliği’nin 24’üncü maddesi gereğince S plakalı araçlar şehir içi ve şehir dışı tur ve gezi yapamazlar”