GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
14 Aralık 2023 Perşembe 10:02

Peynirde kemik unu, yoğurtta jelatin... Tezgahta skandal!

Süt ve peynir gibi temel gıda maddelerine yapılan zamların ardından piyasaya sürülen taklit ve tağşiş ürünlerle ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Harun Raşit Uysal, “Peynirde proteini artırmak için kemik unu, kaymakta kimyasal maddeler, yoğurtta ise jelatin kullanılarak hileye başvuruluyor” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Ülkede enflasyon artışı dolayısıyla vatandaşlar temel gıda maddelerine ulaşmakta güçlük çekerken çiğ süt ve süt ürünlerinde üretim maliyetlerinin artışından kaynaklı piyasaya taklit ürünler sürülüyor.

Merdiven altı üretimler insan sağlığını tehlikeye atıyor. TMMOB ZMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Harun Raşit Uysal, Egedesonsöz’e yaptığı açıklamalarda piyasaya sürülen taklit ve tağşiş ürünler ile ilgili vatandaşlara uyarıda bulundu.

İADE PEYNİRLER YENİDEN PİYASAYA DÖNÜYOR
Taklit ve tağşişin genel adıyla gıda hileleri anlamına geldiğini ifade eden Uysal, “Özellikle süt ürünlerindeki taklit ve tağşiş ürünleri çok tehlikeli. Süt ve süt ürünleri kolayca taklit edilen ürünlerdir. Yasal olmayan gıda maddeleri kullanılıyor. Kaymaklı yoğurtlarda kaymağın küflenmemesi için kimyasal maddeler kullanılıyor. Yoğurt ve ayranın su salmaması için jelatin gibi maddeler, peynirlerde ise proteini artırmak için kemik unu kullanılıyor. Tüketiciler tarafından iade edilen peynirlerin piyasadan toplanarak bir eritme makinesinde eritilerek tekrardan yasal olmayan bir şekilde peynir yapılıp eritme tulum gibi isimlerle satılıyor. Antibiyotik sütler piyasadan toplanıp taze kaşar peynirlerine işleniyor. Tereyağlarına margarin veya patates püresi katılıyor. Süt ve ürünlerinde üretim, taşıma, elektrik maliyetleri yüksek.” şeklinde konuştu.

ZEYTİNYAĞINDA PALM YAĞI
Süt ve süt ürünlerinin yanı sıra zeytinyağının fiyatlarının yüksek olması dolayısıyla vatandaşların bu yıl hileli ürünlerle daha çok karşılaşacağını aktaran Uysal, “Ekonomik ve iklim krizi dolayısıyla zeytinde üretim az olunca palm yağları kullanılıyor. Peynir fiyatlarını yakalamış durumda. Zeytinyağları güvenilir kişilerden temin edilmelidir. Arz az olduğu zaman hileye başvuruluyor.  İnsanların geliri atmadığı ve gelir düzeyleri düşük olduğu için hilebazlar taklit ederek merdiven altı ürünler üretiyor. Markaların bu tür hilelere kendilerini ve ortaklarını riske atmak istemedikleri için başvuracağını düşünmüyorum. Ucuz gıdalardan kaçınmak gerekiyor. Ya taklit ya da tağşiş edilmiştir” dedi.

UCUZ GIDA SATILAN YERLERDE…
Ucuz gıda satan yerlerde satılan yerlerde satılan kaşar peynirlere de dikkat edilmesini gerektiğini ve bu hilelerin ancak laboratuar testleriyle anlaşılacağını kaydeden Uysal, özellikle merdiven altı ürünlerin pazarlarda satıldığını vurguladı. Uysal, “Antibiyotik sütlerden taze kaşar yapıyorlar. Büyük marketlerde gıda mühendisi istihdamı olduğu için buraları aşmak zor ancak pazar ya da her şey dahil otellerde, kafeler ve restoranlarda olabilir” diyerek sözlerini noktaladı.