GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
20 Ocak 2016 Çarşamba 11:45

İTO’dan 2023 vizyonu: 208 proje

İzmir Ticaret Odası, İzmir Ekonomi Üniversitesi işbirliği ile 2015-2023 yıllarını kapsayan, 208 projeli “İzmir İş Hayatı Stratejik Planı” kitabını tanıttı. Kitabın tanıtımında konuşan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, 2023 hedeflerinin ülke gündeminde olmamasını eleştirdi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ -  İzmir Ticaret Odası, İzmir Ekonomi Üniversitesi işbirliği ile 2015-2023 yıllarını kapsayan  “İzmir İş Hayatı Stratejik Planı” adlı kitabı hazırladı.

Daha önce 1996-2002 ve 2002-2009 dönemlerinde planı hazırlayan Ticaret Odası, yeni planında Ar-Ge, inovasyon ile büyüme, 2023 hedefleri ve marka şehir vizyonuna yer verildi. Projede28 öğretim üyesi, İTO’dan 2 müdür ve 3 uzman Stratejik Plan Hazırlık Ekibinde görev aldı.   

İzmir Ticaret Odası’nda İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş,  İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen ve planı hazırlayan akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısıyla kitabın tanıtımı gerçekleştirildi.

2023 HEDEFLERİ KONUŞULMUYOR
Toplantıda konuşan İTO Başkanı Demirtaş, İzmir iş dünyasının 2015 ve 2023 yılları arasındaki stratejik planı hakkında önerilerin yer aldığı kitabın, İzmir’in marka kent olma yolunda önemli bir rehber olacağını söyledi. 2023 hedeflerinin ülke gündeminde konuşulmadığını söyleyen  Demirtaş,” 2023 hedeflerine ulaşmak için böyle bir çalışma yapıldı. şu an ne kadar dile getirilmese de biz bu hedefler için çalışmaya devam ediyoruz. Bu plan bir rehber niteliğinde olacaktır. Biz yolumuzdan sapmadan devam ediyoruz. Farklı düşünceler olacaktır. Bir şeylere engel olmak, üretmemek bizi üzüyor. Ama çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz ” dedi.

3 ANA TEMA
Demirtaş, hazırlanan planda İzmir’in öncelikli hedeflerinin ön plana çıkarıldığını söyledi. Kitabın içeriği hakkında bilgi veren Demirtaş,” İzmir’in ihracat açısından güçlü bir potansiyeli var. Rekabet gücümüz, Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma gücümüz var. O nedenle mevcut pazarlara yönelik daha kaliteli ürün satışını hedeflemeli ve yeni pazarlara yönelik ihracat seferberliğini başlatabiliriz. Yapılan çalışmalarda İzmir’in ihracatta kolay sıçrama yapabileceği ürün önerileri yapılmıştı. Yine çalışmada, İzmir’in gelişme ekseni 3 ana başlık altında toplanmış.  Bu stratejik temalar, ‘Büyüyen, gelişen, yenilenen kent’, ‘Yaşayan, heyecan katan, değişime öncü olan kent’ ve ‘Zenginleşen, yeşeren, koruyan kent’ şeklinde” diye konuştu.

LOKOMOTİF SEKTÖRLER
Demirtaş konuşmasını, “Bu temalar çerçevesinde, İzmir için 2 vizyoner strateji belirlenmiş. İlki, ‘İzmir’in Dünyanın Yaşanabilir İlk 100 kenti arasında olması’. İkincisi; ‘İzmir’in Dünyanın Sayılı Ticaret Merkezlerinden biri haline gelmesi’. Yapılan ekonomik analizler ve saha çalışmaları ile desteklenen bulgular eşliğinde, İzmir’de ihracatın lokomotif sektörleri olarak; kimya, tarım ve turizm sektörleri öne çıkmış. İzmir’de potansiyel olarak katkısının önemli olacağına inanılan sektörler olarak Sağlık ve Yatçılık  Enerji, lojistik ve finans sektörleri ise lokomotif ve potansiyel sektörleri besleyecek, vizyoner stratejilerin gerçekleştirilmesi için kritik öneme sahip sektörler yer alıyor” şeklinde sürdürdü.

PROJELERDE NELER VAR
Kitapta toplam 65 hedef ve bu hedefleri gerçekleştirmek içinde 208 proje yer alıyor. Hazırlanan projelerden bazıları şöyle; ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılında “Çağlar Boyunca İnovasyon’ temalı büyük bir uluslararası fuarın, Dünya EXPO’sunun düzenlenmesi.  İzmir’in 8 bin 500 yıllık tarihi boyunca geçirdiği evrimin, Neolitik Dönemden bu yana ev sahipliği yaptığı tüm medeniyetlerdeki sosyal ve ekonomik yaşamın canlandırıldığı ‘İzmir’de 8.500 yıl’ temalı, yılın her günü açık bir tema park kurulması.  Organik tarımın İzmir’de gelişebilmesi için bütünleşik tarımsal üretim ve hizmet desteği sağlayan Tarım Parkları (Agropark) kurulması, İzmir’de Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması, Mega müze inşa edilmesi.”

LOJİSTİK PROJELER
“Pasaport Limanı Dalgakıran Projesinin uygulanmaya başlaması, akvaryum, ses, su ve ışık oyunları, marina, ikinci el tekne satışı, yat fuarı, vb. aktiviteler gerçekleştirilmesi, Atatürk Stadyumu’nun daha işlevsel ve futbola daha elverişli şekilde kullanılması,  İzmir Güney Lojistik Merkezi’nin kurulması, Kadifekale ile Agora ve antik tiyatro arasında teleferik yapılması, Turistik El Sanatları Çarşısının hayata geçirilmesi, İzmir’e özgü hediyelik eşyaların satışa sunulması, Kruvaziyer turizmini geliştirmek için iskelelerin yapılması ve homeport olabilmek için terminal inşa edilmesi, Basmane ve Alsancak Garlarının Sanat Merkezi, sergi salonu olarak da kullanılması, Basmane İstasyon Binası’nın kullanılmayan üst katının otel haline getirilmesi,  İzmir Kıyı Kesimi ve Kent Merkezi Tüneller Önerileri”