GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
20 Ocak 2016 Çarşamba 08:31

Egeli sanayi devi iflasın eşiğinde

Ekonominin kayıp yılı olarak nitelendirilen 2015 yılında yaşanan mali sıkıntılar dev firmaları kapanmanın eşiğine getirdi. Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan Manisalı yağ devi Doğa Gıda, iflas erteleme talebinde bulundu.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ -  Geride bırakılan 2015 yılında zirveye çıkan ekonomik kriz, dev firmaları kapanma sürecine girmesine neden oldu. Türkiye’nin 500 büyüğü arasına giren Manisalı yağ devi Doğa Gıda, iflasın eşiğine geldi.

Ekonominin kayıp yılı olarak nitelendirilen 2015’te Dolar’ın rekor seviyeye ulaşması, Türk Lirası’nın değer kaybetmesi, ihracattaki gerileme, Rusya krizi gibi sıkıntılar yerli üreticiyi zor duruma soktu.

Yaşanan kriz nedeniyle kapanmanın eşiğine gelen firmalar arasında 14 yıllık gıda devi Manisalı Doğa Gıda A.Ş. de dahil oldu.

EN BÜYÜKLER LİSTESİNDE
İşadamı Faruk Sarı tarafından Manisa’da kurulan firma, kısa sürede İzmir, Adana ve Balıkesir’de kurduğu fabrikalarla ülke piyasasında adından söz ettiren isimlerden olmuş, yılda 500 bin ton yağlı tohum, 90 bin ton rafine yağ işleme kapasitesiyle Türkiye’nin önemli ham ve rafine yağ tedarikçileri arasında girmişti. Doğa Gıda, İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı son verilerde en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 379 milyon lira ciro ile 265’inci sırada;  2012 yılında 827 milyon TL ciroyla 170’inci sırada yerini almıştı.

İFLAS ERTELEME
Doğa Gıda, 2015’in son döneminde TL’nin değer kaybetmesinden en çok etkilenenler arasında yer alarak şirket borçlarını ödeyemez hale geldi. Kapanmanın eşiğine gelen firma, Manisa 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne Doğa Grup Yemeklik Yağ Pazarlama Satış ve Dağıtım İth. İhr. A.Ş., Doğa Organik Gıda ve Tarım Ürünleri Üretim ve Ticaret İthalat İhracat A.Ş, Midas Yağ Tarım Hayvancılık Sanayi ve Tic. İthalat İhracat Limited Şirketi, Doğa Zirai Ürünler Hububat ve Bakliyat Alım Satım Pazarlama Depolama İth. İhr. A.Ş., Granpak Tarım Ürünleri Depolama ve Ticaret A.Ş. şirketleriyle iflas erteleme talebinde bulundu.