GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
20 Ocak 2016 Çarşamba 10:48

EBSO‘dan '4x4'lük Ankara çıkarması

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) , 1 Kasım seçimlerinin ardından göreve başlayan 64. Hükümetin 4 önemli Bakanını terör, eğitim, İzmir ve Ege Bölgesi ekonomi gündemi ile ziyaret etti.

Sürdürülebilir büyüme ve istikrarın önemini vurgulayan EBSO yönetimi, ekonomik büyümeye ivme kazandıracak reformların vakit kaybetmeden hayata geçirilmesini isterken bakanlardan ‘terörü değil, kalkınmayı tartışmalıyız’ mesajı geldi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Meclis Başkanı Salih Esen ve Yönetim Kurulu,  Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Müsteşarı Cenap Aşçı’yı makamlarında ziyaret etti. EBSO heyetinin Ankara mesaisinde ilk durağı Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı oldu. EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, sanayinin belli başlı tüm sektörlerini bünyesinde barındıran EBSO’nun İzmir ve Ege sanayinin gelişimine katkı sunma gayretini vurguladı. Esen, “Bünyesinde barındırdığı 12 organize sanayi bölgesine son olarak plastik ihtisas OSB’yi katan EBSO, sanayinin gelişmesine katkı vermeye devam edecek” dedi. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da sanayiciler olarak konulara ülke meselesi olarak baktıklarını, ardından kent ve bölge konusunu gündeme getirmeye gayret ettiklerini belirterek, “Terör konusu her şeyin önüne geçti. Ancak, Türkiye’nin mutlaka büyüme trendinde olması, sürdürülebilir büyümeyi yakalaması gerekiyor. Yüzde 2.5- 3 büyüme Avrupa ile kıyasladığımızda başarı. Ancak Hindistan gibi, Kore gibi rakip ülkeleri dikkate aldığımızda yeterli değil. Bir diğer önemli konumuz ise istihdam.  Sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman temini konusunda sıkıntılar yaşanıyor” dedi. 

A, B,C, D planımız hazır
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, önümüzdeki 4 yıl boyunca herhangi bir seçim olmadığını belirterek Hükümetin bu süreyi en iyi biçimde değerlendirme isteğiyle reform çalışması içinde olduğunu ifade etti. Öncelikli konunun terörle mücadele olduğunu kaydeden Bakan Sarı,  “Hendekler kapanıncaya, barikatlar kalkıncaya kadar terörle mücadele kararlı bir şekilde devam edecek” dedi. Sarı, ayrıca Rusya krizinin ardından vakit geçirmeden B planının devreye alındığını hatırlatarak, “A, B, C, D planlarımız hazır. Alternatiflerimiz İran başta olmak üzere çok. Bunun yanı sıra başka ülkeler de var. 64. Hükümetimiz büyük bir uyum içinde çalışmalarını sürdürüyor” diye konuştu. Sarı, Bakanlığı bünyesinde yer alan sanayinin konularının çözümü için çalıştıklarını belirtti.

Eğitimde yeni ve ileri teknoloji metodu
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ı ziyaretinde sürdürülebilir büyümenin önemine değinen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, hızlı bir reform sürecinin ardından kişi başı gelirin 10 bin 500 dolarlara kadar yükseldiğini ancak şu anda bir duraklama yaşandığını ifade ederek, bu durumun büyüme rakamlarına olumsuz etkisine değindi. İşsizlikte çift rakamların görüldüğünü, İzmir’de yüzde 15.9’lara kadar yükselen işsizlik oranının ekonomideki iyileşmeye paralel 13. 6 indiğini kaydeden Yorgancılar,  Almanya örneğini vererek eğitimde yeni, ileri teknoloji yöntemlerinin kullanılmasının önemine değindi. Hedefin 25 bin dolar kişi başı gelir olduğunu belirterek, “Bunu gerçekleştirmenin yolu, yüksek teknoloji ürünler üretmek. Bu da eğitimle olur. Türkiye’de eğitim sil baştan düzenlenmelidir” dedi. Sektör ve ilçe bazlı teşvik taleplerini gündeme getiren Başkan Yorgancılar, “Başbakanımızın gündeme getirdiği yapısal dönüşüm programını sonuna kadar destekliyoruz. Bu konu ile ilgili düzenlemelerin zaman yitirmeden hayata geçirilmesi yerinde olacaktır” dedi.

Terörü değil, kalkınmayı tartışmalıyız
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise Türkiye'de istikrarın pekiştiği ve siyasi belirsizliklerin kalktığı döneme girildiğine dikkati çekti. Bu süreçte reformlara ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Bakan Yılmaz, “Terörü değil, kalkınmayı, teknolojide nasıl daha rekabetçi hale gelir, ülkemizi nasıl daha iyi safhalara taşırız konusunu tartışmalıyız” dedi. Ekonomi ve sürdürülebilir kalkınmanın değişmez gündem maddeleri olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, 2015- 2019’u reformlar dönemi olarak gördüğünü söyledi. Türkiye’nin avantajlarının birden çok olduğuna değinen Yılmaz, “Siyasi istikrar ve reform paketi iki önemli avantajımız. Bu döneminde ne kadar hızlı ve kararlı hareket edersek diğer ülkelerden o derece pozitif ayrışmış olacağız” dedi. İran'a yönelik ambargoların kaldırılmasının bölgeye ve Türkiye'ye olumlu yansıyacağını söyleyen Yılmaz, iki ülke arasında yapılan tercihli ticaret anlaşmasının ambargoların kaldırılmasıyla daha anlamlı hale geldiğini vurguladı. Yılmaz, yüzde 4’lük bir büyüme perspektifinin gerçekleşmesini beklediklerini dile getirdi. Yılmaz, “Kalkınma programımızın temelinde insan gücümüz yatıyor. 13 yılda alt orta gelir grubundan orta gelir grubuna yükseldik. Şimdi hedefimiz birinci lig, üst orta gelir grubu. Bunu da ancak nitelikli donanımlı insan gücümüz ile sağlayabiliriz. Genel eğitimin yanı sıra mesleki eğitimin kalitesi burada önemli faktör. Özel sektörün mesleki eğitimdeki rolünü güçlendirmemiz gerekiyor. Burada özel sektörümüzden somut teklifler bekliyoruz. Özel sektörümüzle birlikte mesleki eğitim modelini geliştirme hedefindeyiz” diye konuştu.

Yumurtaları aynı sepete koymayın
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ekonomideki olumlu tablonun artarak devam edeceği bir döneme girildiğini söyledi.  Rusya ile ilişkilerde Putin kaynaklı gevşeme sinyalleri alındığını belirten Eroğlu, “Ancak bizde bu dönemi iyi değerlendirdik. Özellikle enerji, ithalat, ihracat konusunda tedbirlerimizi aldık. Rusya pazarı kapandı derken İran pazarında hareketlenme başladı. Yine Güney Amerika, Afrika ülkeleri pazar arayışlarında iş dünyasının, sanayicinin yeni alternatifleri olarak öne çıktı. Biz tedbiri aldık. Sizlerde yumurtaları tek sepete koymayın. Tedbirlerinizi alın” dedi. Genç nüfusun ekonomiye katkısını artıracak mesleki eğitim ile ilgili düzenlemelere büyük önem verdiklerini ifade eden Bakan Eroğlu, “Bu konudaki tüm düzenlemelere destek veriyoruz” diye konuştu.

İhracatı artıcı düzenlemelere devam
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, 1 Kasım sonrası ortaya çıkan istikrar ortamının ekonomiye olumlu yansımalarının görülmeye başlandığını ifade etti. Tüfenkçi, “Ekonomideki yeni sıçramayı siz değerli yatırımcılarla gerçekleştireceğiz. Hükümet olarak sizlerin girişimcilerin önünü açmaya devam edeceğiz. Daralan yurt dışı piyasaları karşısında kendi girişimcilerimizi desteklememiz gerekiyor” dedi.  Her pazara farklı ürün çeşitlendirmesini desteklediklerini ihracatı artırmak için gümrüklerde yeni düzenlemeleri sürdürdüklerini kaydeden Tüfenkçi, “Daralan dünya pazarında kaliteli ve zamanında teslimle rekabetçiliğimizi sürdürebiliriz. Bu konuda çalışmaya devam ediyoruz. Örneğin, gümrüklerdeki zaman kaybını azaltmak maliyetleri en aza indirmek istiyoruz. İhracatta zaman kaybını önlemek adına belge sayısını azaltmak için bakanlık olarak otomasyona büyük önem veriyoruz. Bir sene içinde bu işlemleri bitirerek siz girişimcileri, sanayicileri, ihracatçıları rahatlatmak istiyoruz” diye konuştu. Tüfenkçi, İran pazarında hareketlenme beklediklerini bu konuda iş adamlarına ortaya çıkabilecek fırsatları değerlendirme çağrısında bulundu.