GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
27 Mayıs 2024 Pazartesi 18:50

EBSO Başkanı Yorgancılar’dan memurlara ‘yeşil pasaport’ çıkışı: Sadece 21 yılı dolduranlara verilsin!

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Mayıs ayı olağan meclis toplantısında EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oda başkanlarına verdiği yeşil pasaport müjdesine karşılık olarak Yorgancılar, "2023 yılı itibarı ile kamuda çalışan 5.2 milyon kişi ve aile fertleri dikkate alındığında, kamuda 1. derece kademeden itibaren 21 yılını dolduran çalışanlar için veya müdür ve üstü şeklinde belirli unvanlara verilmeli" dedi.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Mayıs ayı olağan meclis toplantısı, EBSO Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu yönetiminde gerçekleşti.

Gerçekleştirilen toplantıda EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, açıklamalarda bulundu.

‘BEN DE KÜRSÜYE İLK DEFA ÇIKINCA ÇOK HEYECANLANMIŞTIM’
Yorgancılar, meclis üyelerini kürsüye daha çok çıkmaları gerektiğine vurgu yaparak, “TOBB gerçekten bir üniversite. EBSO da bir üniversite, farklı meslekler, ortak sıkıntılar var. Bu sıkıntıları bu kürsüde anlatıyoruz. Ben de bu kürsüye ilk defa çıkınca çok heyecanlanmıştım ama siz anlatın ki bizler de çözüm bulalım. Gerçek sorunları olanlar için kürsü burada açık. Çözüm için biz de elimizden gelen gayreti gösterelim” dedi.

‘KULÜPLERİN ÜST LİGE ÇIKMASI İZMİR’E PARA GETİRİYOR’
İzmir spor kulüplerini yaşadığı başarıların İzmir’e maddi bir kazanç sağladığını belirterek, “Karşıyakamız için uzun zamandır şampiyonluğu unuttuk. Basketbol ve voleybolda şampiyon olması bizim için bir gurur kaynağı oldu. Göztepe’nin çıkması bizim için bir gurur. Kulüplerin üst lige çıkması İzmir’e para bırakıyor. Deplasmana gelen kulüpler İzmir’de para harcıyor. Kupa şampiyonu olan Beşiktaş’a ve lig şampiyonu olan Galatasaray’ı da ayrıca kutluyorum. Milli takımımıza Avrupa Şampiyonası için de iyi dileklerimi aktarmak istiyorum” dedi.

‘DEVLET MEMUR ÜCRETLERİ İLE KARŞILAŞTIRINCA ÖZEL SEKTÖR MÜDAHALE EDEMEZ’
Ay içerisinde gerçekleşen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 80’inci mali genel kurul toplantısına değinen Yorgancılar, “TOBB’un 80’inci mali genel kurulunu gerçekleştirdik. Çok güzel bir toplantı oldu. Üst düzey bürokrasiden birçok katılım oldu. Elimizdeki kartla bürokratlara sorunlarımızı ilettik. Cumhurbaşkanımız iş dünyasına değinirken iki noktaya parmak bastı. Özel sektörün eleman eksikliğinden dolayı devlete yüklenilmesi vahim bir hata dedi. Bunun çözümü özel sektör dedi. Bekçilerin aldığı ücretleri, devlet memur ücretlerini özel sektör ile karşılaşınca mücadele edemez boyuta geliyor” ifadelerini kullandı.

'SADECE 21 YILI DOLDURANLARA VERİLSİN'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOBB toplantısında oda başkanlarına yeşil pasaport müjdesi verdi. Yeşil pasaportun verilmesine dair yeni bir güncelleme yapılması gerektiğini belirten Yorgancılar, “365 oda başkanına yeşil pasaport verilmesini müjdeledi. Yeşil pasaport aslında yeni baştan düzenlenmeli. Bugünkü güncel durum içerisinde toplam 34 milyon civarında pasaport sistemde. 2023 yılında yeşil pasaport 1 yılda 1 milyonu aşmış. Genel olarak 100 bin ila 300 bin civarında verilmiş bu pasaport yıllar içerisinde. Diğer ülkelerdeki pasaportlara baktık, sadece Brezilya’da kamu çalışanlarına pasaport veriliyor. Bugünkü durumda ihracatçı için verilecek yeşil pasaport için bazı hususlar var. Bize göre döviz getirmek için kazananlara verilmesi temel almalı. Kamuda sadece birinci derecede kademeden itibaren 21 yılını dolduran çalışanlara veya müdür ve üstü olanlara verilsin gerisinden geri alınsın. Şu anda 175 bin kişi Avrupa’ya kaçak bir şekilde yerleşmiş. AB bunu görüyor ve bundan dolayı rahatsız, bundan dolayı AB’den vize alamıyoruz. 5 milyon 800 bin yeşil pasaport sahibi var ve gitmiyor. Sadece başkanlara verilmesi de doğru değil. Pasaport işi meclis üyesi olunca silah ruhsatı alma durumuna benzememeli” ifadelerini kullandı.

‘CAMİNİN İKİ SOKAK İLERİSİNDEKİ ODA’ TABİRİ KRİZ YARATTI
Yorgancılar, ay içerisinde kendisine gelen eleştiriler doğrultusunda meslek komite karar sayılarını içeren tabloyu paylaştı. Paylaşılan tabloya göre; 53 komite 1046 toplantıdan 4 bin 180 adet karar alındı. 104 tanesi yönetim kuruluna iletildi. Bu kararlardan 95 tanesi ilgili kurumlara iletildi. Kalan 9 karar için bilgi edinildi olarak değerlendirildi. Odanın WhatsApp grubunda gelen eleştirilere yönelik olarak tabloları paylaştığını ifade eden Yorgancılar, “Ben her türlü eleştiriye açığım yeter ki nezaket sınırı içinde olsun. Elbette benim de hatalarım var, bu eleştirilerin yeri burası. Gruplarda yazmadan direkt olarak gelin buradan konuşun. Hatalı olduğum yer varsa özür dilemeyi bilirim. Bir ara WhatsApp Grubu’na baktım, bir sorun ifade edilmiş meslek komite karar sayıları ile ilgili. ‘Caminin iki sokak ilerisinde’ sağda diyerek dalga geçerek bahsetmiş sorunundan Burası caminin iki sokak ilerisinde diye tabir edilecek bir oda değil burası, ne böyle bir şaka olur ne de böyle bir üslup olur. Bu kadar iyi niyetle, çaba harcayarak, her işin peşinde koşarak ‘caminin yanındaki odada bilgi edinildi’ diye yazarsa üzülürüm. Bunu kimse hak etmiyor. Şakaysa bunun şakası olmaz. Şakanın olacağı yer ayrı bir yer. EBSO dalga geçilecek bir yer de değil. Biz buraya isteyerek geldik. Ne eleştiriniz varsa kürsü burada, gelin konuşun. Hata yaptıysak özür dilerim. Kurumla ilgili sizden ricam lütfen konuşurken birbirimizi üzmeyelim” dedi.