GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
13 Ekim 2022 Perşembe 20:12

Çiğli'de bütçe tartışması... 990 milyonluk bütçeye onay!

Çiğli Belediye Meclisi’nin Ekim ayı 3. birleşiminde, gündeme alınan 990 milyon TL'lik 2023 yılı bütçesi oy çokluğu ile kabul edildi. Kararla ilgili konuşan Başkan Vekili Ali Rıza Koçer, “Çiğli’de tarihi bir bütçeye imza attık " dedi.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ - Çiğli Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın üçüncü oturumu gerçekleştirildi. Başkan Utku Gümrükçü’nün yokluğunda Başkan Vekili Ali Rıza Koçer’in idaresinde belediye meclis salonunda gerçekleşen birleşimin ana gündemi 2023 Mali yılı Performans Programı ve 2023 Mali yılı Gelir ve Gider Bütçesi oldu.

Çiğli Belediyesi Encümeni tarafından hazırlanan taslak bütçeye göre; belediyenin gelecek yılki gelir ve giderleri 990 milyon Türk Lirası olarak açıklandı. Açıklanan bütçenin geçtiğimiz yıla göre 2 kat arttığı görüldü. Gelir kalemlerinde ana giderlerin ‘Mal Ve Hizmet Alım Giderleri’ kalemine ayrıldığı görüldü. Bu kalem için yaklaşık 449 milyon 653 bin 775 TL bütçe ayrıldı. İkinci sırada yer alan ‘Sermaye Giderleri’ için 161 milyon 649 bin TL bütçe ayrılırken personel bütçesi için ise sosyal güvenlik giderleri ile birlikte 170 milyon 322 bin 225 TL olarak belirlendi. Cari transferler kalemi için ise 110 milyon 755 bin TL ayrıldı.

2023 yılı tahmini gelir tablosuna göre vergi gelirlerinden 257 milyon TL elde edilmesi bekleniyor. 443 milyon 850 bin TL Diğer Gelirler; Teşebbüs ve Mülkiyet Gelirleri ise 200 milyon 50 bin TL olarak belirlendi.

KENT BOSTANI PROJESİ BÜTÇESİNE ELEŞTİRİ
Bütçenin oylamasına geçilmeden önce konuşan AK Parti Meclis Üyesi Nedim Aslan eleştirilerde bulunarak,  “Çiğli’ye hayırlı olsun. Kitapçığa baktığımızda kalemler arasında ciddi tutarsızlık var. Öncelikle hizmet etmek onu sevmekle başlar isimli sloganımız vardı. Emlak ve İstimlak’ta 15 milyon ayrıldığını görüyoruz. Kitapçığa bakınca bu değerin verilmediğini görüyoruz. 600 bin lira tanıtım ayırdığınız bütçe, sosyal yardım ise bunun yarısı değerlendirdiğinizde Çiğli için kısmi bir mantığı ortaya koyuyor. Kent Bostanı ile ilgili ayırdığınız bütçe 205 milyon, ciddi bir rakam, gelir elde etmekte sıkıntı yaşayacağınız bir kalem var. Neden böyle bir harcama yaptığınızı sormak istiyoruz. Dar gelirli muhtaç yaşlı kimselere yapılan 500 bin TL yardım bizim için çarpıcı diğer yardım kalemleri çok daha düşük. Harcadığınız kalem ise 250 bin TL. Sosyal medya ve tanıtıma ayırdığınız bütçe ise 4 milyon lira bu rakamlar Çiğli için gerçekçi değil” ifadelerini kullandı.

SOMUT ÇÖZÜMLER GÖREMİYORUZ
Ardından söz alan ve müdürlüklerin hizmet alımı bütçelerini eleştiren AK Parti meclis üyesi Özgür Kaner, “İlkeler ve esaslar anlamında ilkeli ancak belediyemizde bu performansı gerçekleştirecek müdürlerimizi görmek isterdik. Görüşmelere bile itibar etmiyorlar. Bütçe gibi görüşlerimizi dinlemelerini çok isterdik. Bunu sitem olarak ifade etmek isterim. Şehirleşme eksiklerini giderilmesi için çöp ve koku gibi… Çözümleri somut olarak göremiyoruz.  Gelirlerin öngörülenden düşük olduğunu görüyoruz. Dengeli hazırlansa da daha reel olmalı. Özel kalem müdürlüğü bütçesi her zaman dikkatimizi çekiyor. Teşekkürümüzün yanında dikkat çeken husus yapı kontrol müdürlüğü bütçesidir. Görevi belli. Yapı kontrol eden müdürümüz çiçekle mi gidiyor? Bunu anlamıyoruz. Kamulaştırmada hep diplerdeyiz bütçenin daha fazla olması halinde sizin de sorunları daha kolay halledebileceğinize inanıyorum. Motorlu motorsuz 211 aracımız var gibi görünse de bu sayı 184 hangisi doğru hesaplar tutmadı. Bu rakamın izah edilmesi gerekir. Pek çok tartışmaya gebe olabilir” dedi. Vatandaşların ruhsat başvurusunda ciddi zamlar da olduğunu söyleyen Kaner, yapılan artışların hakkaniyet ölçüsünde olmadığını vurguladı. Kaner sözlerine sözlerine şöyle devam etti: En çarpıcı olanı da imar arşivi dijitalleşti iyi de bir çalışma destek verdik vatandaş ve memur boğulmasın dedik. Daire başına para alınıyor. Tarifelerin sosyal belediyecilikle bağdaşmadığını gördük. 

RET OYU VERECEĞİZ
Hüsnü Boztepe ise değerlendirmelerde bulunarak, “Bugün belediye başkanımızın da olmasını dilerdik kendisine karşı düşüncelerimizi söylemek isterdik.  Biz muhalefeti temsil ediyoruz katılmayan arkadaşlar bizi değil sizi yok sayıyorlar. Dev bütçenin gerçekleşmesini dilerim. Geçtiğimiz günlerde iptal edilen ihaleyi iptal ettiniz teşekkür ederiz iyi yaptınız. Geçmiş yıllardan gelen sıkıntı var. 161 daire satıldı. Bütçenin açık vermesinin sebebidir. Bütçe sadece kitapçık değildir. Sizin rakamlara döktüğünüz bütçedir. Övünç duyabileceğimiz işler duymak isterdik. 1,5 yıl görevlerimiz bittiğinde ne katkımız oldu diyebilmeliydik. En başta Büyükşehir ve ardından Hamza Dağ’ın çok etkisi oldu. Hala çöp sorunu çözemedik. Bununla ilgili geçmiş vaatler yerine getirilmedi. 3 milyon metre kare millet bahçesi bunu da Çiğliye cumhur ittifakının ve genel başkanımızın verdiği katkıdır. Buraları gidip birlikte incelemek isterdik. AK Parti grubu olarak performansa ret oyu vereceğiz” dedi.

KİMİN EMEĞİ VARSA TEŞEKKÜR EDERİZ
Ardından AK Parti Grubu’nun eleştirilerine yanıt veren CHP Meclis Üyesi Hüseyin Çetin,  “Ciddi bir emekle hazırlanmış bütçe. AK Partili arkadaşlar geçtiğimiz yıl gerçekleşme oranının yüzde 65 olduğunu söyledi ancak geçen seneki oran yüzde 83’tür. Özel kalem müdürlüğünün ciddi bir personel maliyeti var. Geçen seneye göre bütçenin enflasyona göre yüzde 65 normal bir rakam. Başkanımızın nerede olduğunu sordu sanırım sizin başkan yardımcısı olduğunuzu bilmiyor.  Tramvay çalışmaları başlaması ve Çiğli için kimin emeği varsa teşekkür ediyoruz. Bu kriz döneminde ciddi bir başarıdır “ şeklinde konuştu.

ALGI OLUŞTURULUYOR
Daha sonra konuşan CHP’li Meclis üyesi Barbaros Kiriş, Sosyal medya bütçesinin eleştirisine yanıt vererek, ”Bu bir algı oluyor ve içinde birçok kalemin yer aldığı bütçe ile birlikte 4 milyonu buluyor tek başına 4 milyon değil. İmar ve arşivde Fotokopi çekiyoruz para alıyoruz diyorsunuz bunlara katılmıyorum. Özel kalem müdürlüğü ile ilgili olarak basın birimi de özel kalem de şişkinlik bu yüzden. 2023 bütçesi hayırlı olsun.” İfadelerini kullandı.

BÜYÜKŞEHİR ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYDU
AK Partili gruptan gelen Kent Bostanı eleştirisine yanıt veren Çiğli Kent Konseyi Başkanı İbrahim İncesu,” Kent Bostanı ekoloji yapıldığı pilot uygulama. Burada asıl amaç ata tohumunun sürdürebilmesi için yapıldı. Belediyemiz ata tohum ve ilaçlama desteği veriyor. Burada teşvik var. Katkı olsun diye söyleyeceğim; Harmandalı çöplüğü ile ilgili çalıştay yaptık geçmişten gelen ihmaller var sonuçlarını bekliyoruz Büyükşehir elini taşın altına koymuş durumda. Yeni yerler bulmalıyız. Hepimize ciddi görevler4 düşüyor. Zaman zaman çed raporları ile ilgili sıkıntı oluyor. Esnek davranılmalı yoksa felaketler bizi bekliyor” dedi.

'BİZİ KISKANANLAR VAR'
Son olarak konuşan Başkan Vekili Ali Rıza Koçer, ”Tarihi bir bütçe yaptınız hepinizi kutluyorum. 10 sene önce denseydi kim inanırdı bilmiyorum 450 milyonu 1 milyona çıkardık müthiş bir şey Yüzde 80’in altına düşmedik . Ekonomik olarak zor süreçten geçiyoruz. Devlet de belediyede bundan sonra da iyi bir tasarruf yaparak ayaklarını yere basmasını sağlayacağız. Biz meclisi yok saymıyoruz. Gerçekten hep birlikte canla başla çalışıyoruz. Bu meclisteki başka ilçede göremezsiniz ana gaye Çiğliye hizmet etmektir. Bizi kıskananlar bile oluyor. Ak Partilerle nasıl bu kadar iyisiniz diye 14 yıl ilçe başkanlığı da yaptım kol kolaydık demek ki olabiliyormuş. Çiğlide girmediğimiz yoksul ev kalmadı bunu daha ada yükseltmeyi hedefliyoruz. Çöp sorunu eskiye oranla 500 bin tona düştü . Mendereste açılırsa buranın yükü düşecek ancak o yükü de istemiyoruz. Bu sene yılbaşından sonra çöp konteynerlerini yeraltına alma projemiz var. 25 tanesi alındı . Bütçemizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Yapılan oylamada bütçe oy çokluğu ile kabul edildi.