GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
13 Ekim 2022 Perşembe 18:29

Batur’dan ‘sağlam mali yapıya sahibiz’ yanıtı... Konak'ta milyarlık bütçeye oyçokluğu!

Konak Belediyesi’nin 1,4 milyarlık bütçesi meclisten oy çokluğu ile geçerken gelecek yıl için tahmini olarak 170 milyonluk borçlanma öngörüldü. Bütçe ile ilgili eleştirilere yanıt veren Başkan Abdül Batur “Hangi belediyenin borcu yok ki. Önemli olan borcu ödeyebilmek. Konak Belediyesi sağlam bir mali yapıya sahip.” dedi.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ- Konak Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis toplantısının son oturumunun tek gündemi 2023 Mali yılı Performans Programı ve 2023 Mali Gelir ve Gider Bütçesi oldu. Başkan Abdül Batur’un yönetiminde gerçekleşen oturumda Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan oyçokluğu ile gelen performans ve bütçe raporları meclis gündeminde ele alındı.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nun hazırladığı taslak bütçeye göre 2023 yılı gider bütçesi 1 milyar 415 milyon TL olarak gelir bütçesi ise 1 milyar 245 milyon TL belirlendi. 2023 yılı tahmini borçlanması ise 170 milyon lira olarak belirlendi. 2022 için belirlenen 634 milyonluk bütçe ile karşılaştırıldığında bütçenin bir kattan fazla arttığı görüldü.

Hazırlanan taslak bütçeye göre gider kaleminin ilk sırasında ‘mal ve hizmet alımları’ yer aldı. Bu kalem için 634 milyon 140 bin TL ayrılırken ‘sermaye giderleri’ kalemi için 373 milyon 590 bin TL bütçe belirlendi. Personel giderleri için ise SGK primleri ile birlikte 267 milyon 975 bin TL bütçe ayrıldı.  

Performans ve bütçe taslakları ile bilgi veren Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Nesrin İlkutlav  “2023 yılı performans programında yedi adet faaliyet alanının altında yedi tane amaç 33 tane performans hedefi 130 tane performans göstergesi ve Fen İşleri Müdürlüğü’ne ait beş adet restorasyon projesi ile 70 adet faaliyete yer verilmiştir.  2023 yılı mali yılı için bir önceki yıla göre %90.19 artış ile 744 milyon Türk Lirasından 1.415.000.000 TL’ye yükselmiştir.  2023 mali yılı gider bütçesi 1.415.000.000 TL’ye karşılık gelir bütçesi 1.245.000.000 Türk Lirası belirlenmiştir. “ dedi.

CUMHUR İTTİFAKINDAN RET
AK Parti Konak Grupbaşkanvekili İsmail Özen, bütçelerin son yıllardaki gerçekleşme oranlarının yüzde 70 oranında olduğunu belirterek “Gelir gider arasındaki 170 milyon TL fark görünmekte, herhalde 170 milyonluk bir kredi çekilme meydana gelecek. Ekstradan bir giderlerimiz içinde 70- 80 milyon TL’lik kredi öngörüyoruz. Bunların haricinde fen işlerinin veya yapacağımız dediğimiz işler içinde ne kadar kredi çekeceğiz, nasıl bir borçlanma olacağını açıkça buradan merak ediyorum. Sosyal yardım işleri müdürlüğüne Sema hanımın başlangıç döneminde 2014 yılında bütçenin %2.6’sı ayrılmış, 2019 yılında yani biz göreve g eldiğimizde sosyal yardım işlerine %1.2 ayrılmış ve 2023’e geldi biz de bu rakam 1000 de yedilere düşmüş. Yani her geçen sene sosyal yardımız düşüyor ‘sosyal belediyeyiz’ ama ama sosyal yardımlardaki düşüşün sebebini açıkçası merak ediyorum. Kentsel tasarım Müdürlüğü için 2022 bütçesi içerisinde ayırdığımız rakam binde 8 iken 2023’te binde 4’e düşürmüşüz. Bilgi İşlem Müdürlüğü’nün genel yönetim gideri 2022 yılına göre dört kat, Araştırma ve Geliştirme Müdürlüğü’nün genel yönetim gideri yedi kat, Özel Kalem Müdürlüğü’nün faaliyetler toplamı dört kat yükseltilmiş. Genelde büçe ile orantılı diğer müdürlüklerde iki kat artarken bu müdürlüklerde neden bu kadar fazla artış olduğunu merak etmekteyiz. Özel Kalem Müdürlüğü’nün temsil ve tanıtım amacıyla faaliyetler düzenlemesi için ayrılan bütçe 2022 yılında 100.000 TL için 2023 yılında 1.350.000 TL’ye yükseltmiş. Sonuç olarak yukarıda bahsettiğim gibi gözle görülür bir hizmetin yapılması çok zor gibi görünüyor. Gerçekleşme oranı yüzde 70’ler civarında olacağı düşünüldüğünde bahsedilen hizmetleri yapılması bu sene de zor gibi görünüyor. Her yıl söylediğimiz gibi mali ve teknik açıdan bir bütçe ve performans program hazırlanmış gibi gözükse de halkın gözünde asıl önemli olan kağıt üstünde göstermelik gösterilmek istenen bu başarının gerçek anlamda halka hizmet olarak dönmesidir. Buda her zaman söylediğimiz gibi bizim en büyük temennimizdir. Konak halkının bize verdi muhalefet görevi doğrultusunda ilçemizin geleceği ve Cumhur İttifakı grup adına programına ret oyu vereceğiz” diye konuştu.

CHP GRUBU'NDAN ONAY
CHP Grup Başkanvekili Mahmut Esat Aslan da şunları söyledi “Performans programını incelediğimizde özellikle kentsel dönüşümle ilgili yapılan çalışmaların başarılı olduğunu belirtmek istiyorum. Bütçe bugünkü şartlara göre yapılabilecek en iyi bütçe. Hemen denk bir bütçe olduğunu görüyorum. Bütçenin gerçekçi ve uygulanabilir olduğunu da belirtiyoruz. CHP Grubu olarak kabul oyu vereceğiz.”.

AK PARTİ’DEN ŞİRKETLERİ DENETLEYELİM ÇAĞRISI
AK Partili meclis üyesi Hakan Yıldız borçlanmalara dikkat çekerek “Geçmiş yıllara da baktığımızda ısrarlı bir şekilde borçlanma yoluna gittiğini söylemek. Siz de borçlanmaktan çekinmediğinizi ve yatırım yapacağınızı ve burasının para biriktirme değil yatırım yapma yeri olduğunu söylemiştiniz. Bu tabi bir işleyiş ve yönetim anlayışı. Geçmiş dönemlere baktığımızda Konak Belediyemiz borçsuz belediye kategorisindeydi. Bütün bunlara baktığımızda kalıcı borçlanmalar yapılmadan da da yatırımlar yapıldığını görmüştük. Mahmut Esat Bey, borçsuz belediye olmaktan övünmüştü ama şu anda borçlarımız artıyor. Bu borçların yatırıma dönme noktasında kaygılıyız. Hangar Binası’nda Mimarlar Odasıyla yaptığımız bir devir var ama bir ilerleme yok. 2 yıl geçmiş olmasına rağmen ilerleme olmamasını merak ediyoruz. Beştepeler planları bitirdik ve ne aşamada olduğu ile bilgilendirme bekliyoruz. 4 yıllık performansınızda Ballıkuyu’daki dönüşümle ile ilgili bir gelişme yok. Yine Ege Mahallesi’nin bir sorunu vardı. Biz sorumluluk nedeniyle ilgili bir önerge verdik ve o sorunun çözüleceğini öngörüyoruz. O sorunun oybirliğiyle çözülmesini ümit ediyoruz. Bütçe açığımız her geçen gün borç yükü ile büyüyor. Çok kıymetli bazı mallarımızın bir belediye binası için takasa hazırlandığını görüyoruz. Eğer bu takas olmazsa 150-200 milyon gibi bir borçlanma olacak. Yaptığımız proje çalışmaları yavaşladı. Baktığımızda dolar bazlı olarak bütçemizde bir düşüş de yok. Devam eden projeler yavaşlıyor, başlayacağımız denilen projelere başlayamıyoruz. Her geçen gün kaybeden bir Konak var. Biz bütçemizin yüzde 49-50’sini belediye şirketlerine devrediyoruz. Zaten yarısını denetleyemediğimiz bir bütçeye oy birliği verme imkanımız yok. Kılıçdaroğlu’nun ‘Biz kesin hesap komisyonu kuracağız ve başına da muhalefetten birini vereceğiz’ demişti. Ben diyorum ki en azından o şirketlerin denetim kurullarında genel başkanınızın ülke yönetiminde vaat ettiği yönetimin mikro modelini Konak’ta yapsak. Denetim kurullar olsa. Denetleyemediğimiz bir bütçeye oybirliği veremeyiz” dedi.

BÜTÇEYE MAKRO BAKALIM
CHP Grup Başkanvekili Mahmut Esat Aslan, “Bu projeler neden gerçekleşmediği incelenmeli. Türk parası bırakın doları Euro’yu Irak Dinarı, Suriye Lirası, Afgan Afganisi hatta Etiyopya'nın parası karşısında bile değer kaybetmiş. Bugün 3. Dünya ülkelerin paraları bile bizimkinden öne geçmiş. Son verilere göre ihtiyaç kredisi kullananların sayısı 28 milyona dayanmış geçmiş. Geçen yıldan bu yıla kadar yüzde 19 artışla 9 bin 990 kişi icralık olmuş. Türkiye'nin dış borcu da 451.2 milyar dolar. Mutfaklarda yangın var. Gıda fiyatlarındaki müthiş zamları nasıl konuşalım? Biz Türkiye’nin dışında yaşayan zengin bir ilçe değiliz. Biz de nasibimizi alıyoruz. Bakınız hizmetlerimizde ciddi bir aksama yok. Kimse bunu diyemiyor. O nedenle ben bu açıdan yapılan eleştirilerin ciddi olmadığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

'ÜLKEDEKİ HER ŞEY GÜLLÜK GÜLİSTANLIK DA...'
Performans ve bütçe taslakları ile ilgili eleştirilere yanıt veren Başkan Abdül Batur “Ülkemizdeki herşey güllük gülistanlıkta sanki biz başka bir ülkenin ilçesiymiş gibi eleştiriler var. Bütçenin realitesine baktığınızda tam bir realitesi içinde yapıldığını görürsünüz. Borçsa borç da içinde gözüküyor. Tam bir şeffaflık içinde hazırlandı. Bu sene özellikle 2023 yılı mali tahmini bütçemiz %90.19 oranında bir artış da 1.415.000.000 TL’ye yükseldi. Yatırımlarla ilgili şöyle bir özet vermek isterim, fen işleri müdürlüğümüzün yatırım harcamaları 2023 yılında 2022 yılına göre yüzde 380 artışla 333 milyon 520 bin TL olarak belirlenmiştir ve geçtiğimiz yılda bütçemizin reel olarak gerçekleştirdiğimiz bir kalemidir ve toplam bütçemizin de %23’ünü oluşturmaktadır. “ dedi.

Belediye binasının inşasına karşılık yapılacak takaslarla ilgili eleştirilere de yanıt veren Başkan Batur “Geçen sene yine yılbaşında 44 milyonluk bir kredi kullanma yetkisi almıştık ama iyi idare mali yapıyı 44 milyonu kullanmadık. Daha sonra da sadece binanın yapımı için 100 milyonluk bir kredi imkanı bulduk İller Bankası’ndan ama biz bu çabalar içindeyken tabi faizlerin de ne noktaya geldiğini sizler de biliyorsunuz. Aldığımız rakam kadar faiz ödeyecektik. Konuyu tekrar meclisin gündemine gelecek. Konak Belediyesi için bu çalışma için övgü almamız gerekirken eleştiriliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Başkan Batur, kentsel dönüşüm sürecinde olan Gültepe Bölgesi İmar Planları ile ilgili parselasyon çalışmalarının Harita Kadastro Odası ile yapılan protokol doğrultusunda sürdüğünün bilgisini verdi. Batur, Konak Erşrefpaşa tarafında yer alan jandarma alanın kamulaştırıldığını ancak Milli Savunma Bakanlığı’nın ve TOKİ’nin alanı boşaltmadığının bilgisini verdi. Batur “Yine bir sene uzatıldı. 2023 yılında verileceği söylendi. Bir kamu kurumunun faydası olacağı yerde zararı oldu. Bir türlü çıkaramıyoruz. Bizim de Jandarmayı çıkaracak gücümüz. Orada Eşrefpaşa Pazaryerini rahatlatacak bir çalışma yapacağız.” dedi. Batur, AK Parti Grubu’ndan oradan Jandarmayı çıkaracak bir çalışma yapılmasını rica etti. Batur, Fen İşleri’nin istediği 15 aracın ise yakında geleceğini açıkladı.

YATIRIMLAR YÜZDE 212 ARTTI
Bütçede yatırımların 441 milyon TL tuttuğunu ve yüzde 212 bir attığının bilgisini veren Başkan Batur “Toplam bütçenin yüzde 31’ine denk geliyor. Geçen sene 2 milyon 372 bin lira yardım yapmışız bu sene 6 milyon 391 bin lira sosyal yardım yapmayı hedefleyerek yüzde 169 artış sağlamışız. Daha fazla imkanımız olsa daha fazla koyarız. Her sene yardıma olan ihtiyaç artıyor. Konak Kaymakamlığı’nda yardım alan 28 bin vatandaşımız var. Biz sosyal yardıma alıştırmak yerine sosyal yardımdan uzaklaştıracak bir sosyal devlet anlayışındayız. Bütçemiz yüzde 90 artmasına rağmen sosyal yardım bütçemiz yüzde 169 arttırmışız. Kentsel Tasarım Proje Müdürlüğümüzün bütçesi de projeleri kendimiz hazırlayacağımız için düştü. “  dedi.

'HANGİ BELEDİYENİN BORCU YOK'
Personel bütçesi ile ilgili eleştirilere de Başkan Batur şu sözlerle yanıt verdi

 “Siyasetçiler çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz diyor. Biz de ezdirelim mi? Biz de onlarla ilgili bir rakamı koyuyoruz. Ülkenin geldiğinden sanki biz mişiz gibi eleştiriliyoruz. Biz maaşları ödeyerek belediyeleri ayakta tutuyoruz. Belediyecilik artık bu noktaya gidiyor. Ülkedeki bütçe çalışmalarını göreceğiz. Her yerden borçlu olduğunu görüyoruz. Belediye hizmet tarifelerini de enflasyonun altında yüzde 40 oranında arttırdık. Belediyelerin bütçelerinin de artırılması noktasında bir hamle yapılması gerekiyor. Belediyelerin ayakta kalması  gelirleri ilgili yasanın elden geçirilmesi ile olur. Belediyeleri çökertiyorlar. Hangi belediyenin borcu yok ki. Önemli olan borcu ödeyebilmek. Konak Belediyesi sağlam bir mali yapıya sahip. Geçen sene 144 milyon bir borçlanma yetkisi aldık, kullanmadık. Geçen dönemden kalan borçları da tıkır tıkır ödüyoruz. Belediyelerin aldığı harçlar 9 yıl öncesine ait. Bunlarla ilgili düzenleme yapılmalı. Biz bunları TBB’ye de sunuyoruz ama hiçbir hareket yok.  5 gün arka arkaya akaryakıta zam yapıldı. Onlara zam geldiğinde her şeye zam gelir. Bizim aldığımız mallara da yiyeceklere de. 5 gün arka arkaya zam gelmesine neden bir hükümet var. Zamlar otomatiğe bağlandı.Bütçemizin Konak’a hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Bütçemiz uygulanabilir bir bütçe. Umarız bu bütçeyi uygulamaya çalışırken önümüze daha büyük bir ekonomik kriz çıkmaz ve vatandaşlara verdiğimiz sözleri bir bir yerine getirebiliriz"

OY ÇOKLUĞU İLE GEÇTİ
Konuşmaların ardından 2023 Mali yılı Performans Programı ve 2023 Mali Gelir ve Gider Bütçesi programı oy çokluğu ile meclisten geçti.