GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
6 Ocak 2016 Çarşamba 12:08

‘Baskı iddiası’nda sendikalar karşı karşıya: Rakamlı yanıt!

AK Partili belediyelerin Tüm Bel Sen üyelerine baskı uyguladığı ve Menderes, Kemalpaşa, Torbalı ve Selçuk Belediyelerinde ücret ya da ilişkiler üzerinden baskı uygulandığını iddialarına Bem Bir Sen İzmir Şube Başkanı Mustafa Köylü’den yanıt geldi.

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ - CHP İl Başkanlığı’nı ziyaret eden Tüm Bel-Sen şube başkanları, yapılan ziyarette sendikadan AK Partili belediyelerin üyelere baskı uyguladığını iddia etmiş, Menderes, Kemalpaşa, Torbalı ve Selçuk belediyelerinde ücret ya da ilişkiler üzerinden baskı uygulandığını ileri sürmüşlerdi.

Bem Bir Sen İzmir Şube Başkanı Mustafa Köylü’den bu iddialara yanıt geldi.

Kemalpaşa Belediyesi ile ilgili iddiaların gerçek dışı olduğunu söyleyen Köylü, AK Partili belediyelerde sendikaya toplu geçiş iddialarını da yanıtladı.

Tüm Bel Sen ve Tüm Yerel Sen’e göre daha zor şartlarda çalıştıklarının altını çizen Köylü, İzmir’deki üye sayılarına dikkat çekerek İzmir’de örgütlenemediklerini ifade ederek memurların siyasi politikalarına uymayan sendikada olmaktan korktuğunu vurguladı.

KEMALPAŞA BELEDİYESİ İLE SÖZLEŞMEYİ DAHA İMZALAMADIK Kİ...
Kemalpaşa Belediyesi’nde memurların bayram ikramiyelerinin kaldırıldığı iddialarıyla ilgili konuşan Köylü, “Biz daha sözleşmeyi imzalamadık ki... Menderes’te ve Torbalı’da imzaladık, yarın Ödemiş’te imzalayacağız. Kemalpaşa’yı henüz imzalamadık. İmzalanmayan bir sözleşmeden haklar nasıl çıkarılmış olur? Müzakerelerimiz devam ediyor, belli bir noktaya geldik. Bizim görevimiz memurun aldığı hakların noktasına virgülüne dokunmadan devamını sağlamak. Kemalpaşa ile ilgili söylemin gerçek dışı olduğunu ifade etmek isterim” dedi. 

İDARİ BASKI VE SENDİKAYA TOPLU GEÇİŞ İDDİALARI
AK Partili Belediyelerde yapıldığı iddia edilen idari baskılar konusuyla ilgili de açıklama yapan Köylü, “Ödemiş’te 140 memurdan 90, Selçuk’ta 100’ün üzerinde memur var sadece 2 üyemiz var. Menderes’in yüzde 90’ın üzeri bizim üyemiz. Bu belediyeler AK Partili belediyeler. Üye sayımız ortada” dedi.

Köylü, AK Partili belediyelerde sendikaya toplu geçişler olduğu iddialarına karşı şu şekilde konuştu: “Gaziemir Belediyesi’nde çalışıyorum. 2009 seçimlerinde Pazar günü seçim oldu ertesi günü geldim saat 9 bile olmadan telefonum çaldı. ‘Yeni yönetim Tüm Bel Sen’e geçmenizi istiyor’ dendi. 1 günde 85 tane memurun 78 tanesi Bem Bir Sen’den Tüm Bel Sen’e geçti. Bunun gibi bir sürü örnek var…  

MEMURLAR KORKUYOR
Memurların siyasi politikalarına uymayan sendikada olmaktan korktuğunu vurgulayan Köylü, “Birileri belediye başkanları üzerinden sendika yaptırımı uygulatıyor. İzmir bütünşehir oldu bir tarafı Dikili bir tarafı Beydağ... Memur korkuyor, idarenin siyasi politikalarına uymayan sendikada olmak istemiyor. Ben de bunun dezavantajını yaşıyor, örgütlenemiyorum. Her sendikanın mücadelesi haktır. Biz örgütlü olduğumuz yerlerde diğer sendika üyelerine baskı uygulatmadık. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde nasıl Tüm Yerel Sen ve Tüm Bel Sen mücadele veriyorsa biz de misyonumuzu devam ettirebilmek adına kurumlarda teşkilatlandırma çalışmaları yapıyoruz” diye konuştu.

SENDİKA ÜYE SAYILARI ÇOK ŞEY İFADE EDER
Birilerinin idare adına racon keserek kendi üyelerinin baskı altın alındığını söyleyen Köylü, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde 4 binin üzerinde memur var bizim sadece 69 üyemiz var. CHP’li belediyelerde hangi şartlarda sendikacılık yaptığımızı biliyoruz. En büyük memur sendikasıyız, Türkiye genelinde 1 milyona yakın üyemiz var. Ama İzmir’de sadece 610 üyemiz var. İzmir’de üyelerimizin çektiği baskıları kelimelerle ifade edemeyiz. Çok zor şartlar altında çalışıyoruz. İdareden bahsetmiyorum. Hiçbir başkan kalkıp memurların sendikalarıyla uğraşmaz. Fakat birileri idare adına racon kesiyor, sürdürürüz diye tehditlerle üyelerimizi baskı altına alıyor. Bunun kanıtı da sendikaların üye sayısıdır. 4 bin sendika üyesine 69 üyemiz var. Bu çok şey ifade eder aslında” dedi.