GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
5 Mayıs 2023 Cuma 20:48

Başkanvekili Pehlivan, ‘Serbest Bölge’ ve ihale sürecini detaylı anlattı: Menemen halkının hakkını koruduk!

Menemen Belediyesi Meclis oturumunda CHP Grubu'nun Serbest Bölge ihalesiyle ilgili eleştirilerine yanıt veren Belediye Başkanvekili Aydın Pehlivan, "Serbest bölgeyi yoktan bir yer var ettik, bu iş için Ankara'da kamp kurduk. Sonuçta Menemen'e 576 milyon 400 bin lira para kazandırdık. Burası Ticaret Bakanlığı tarafından kamulaştırılabilirdi. Biz ne yaptık, kamulaştırma olsaydı, 50 milyon liranın üzerinde para alamazdık. İZBAŞ yönetimine, ‘Menemen halkının hakkını korumakla mükellefim’ dedim. Sonuna kadar da savunuyorum” dedi.

EGEDESONSÖZ - Menemen Belediye Meclisi'nin Mayıs ayı ilk oturumu, Belediye Başkanvekili Aydın Pehlivan yönetiminde gerçekleştirildi. 2022 mali Yılı İdare ve Kesin Hesap Cetvelleri ile Yönetim Dönemi hesaplarının görüşülmesiyle ilgili önerge, Plan Bütçe komisyonuna havale edildi. Ayrıca Menemen'de ikamet eden, bu yıl üniversiteyi kazanacak veya mezun olacak öğrencileri teşvik ve destek olma amacıyla başarı ödülü verilmesi de Plan Bütçe, Hukuk ve Eğitim komisyonlarını gönderildi.

Başkanvekili Aydın Pehlivan, iki veya dört yıllık üniversiteleri kazanan ve mezun olanlara toplamda 5 bin liralık yardım yapmak istediklerini açıkladı. Ayrıca 8 ve 12. sınıf öğrencilerinin sınavlara hazırlıklarıyla ilgili olarak uzaktan eğitim verilmesi önergesi de Plan Bütçe, Hukuk ve Eğitim komisyonlarına gönderildi.

YILMAZ: ÖNCE TEŞEKKÜR ETMİŞTİK, ŞİMDİ TEŞEKKÜRÜ GERİ ALIYORUZ
Gündem maddeleri çok kısa bir zamanda oybirliğiyle geçirilirken, Dilek ve Temenniler kısmında Menemen Serbest Bölgesi ile ilgili tartışmalar geceye damga vurdu. CHP Grup Başkanvekili Ali Yılmaz, Maltepe bölgesinde mera alanı olarak kullanılan alanın, tarla vasfına dönüştürüldüğünü, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Serbest Bölge ilan edildiğini hatırlatarak, "Alanın serbest bölge ilan edilmesinden dolayı sizlere ve cumhurbaşkanımıza teşekkür etmiştik, şimdi teşekkürü geri aldık” dedi. Ali Yılmaz, İZBAŞ'ın muhammen bedeli 435 milyon lira olan alan için 551 milyon lira verdiğini, ihalenin 576 milyon 400 bin liralık en üst teklifle kapandığını belirterek, fiyat artışının sağlanması için koşulların sağlanmadığını öne sürdü.

PEHLİVAN: 70'İN ÜZERİNDE İHALE YAPTIK, HEPSİ ŞEFFAFTI, TEK İTİRAZ DAHİ OLMADI
Menemen Belediye Başkanvekili Aydın Pehlivan, 70'in üzerinde ihale gerçekleştirdiklerini, hepsinin son derece şeffaf bir şekilde, kameralar altında yapıldığını anlattı. İhalelerle ilgili tek şikayet almadıklarını ancak Serbest Bölge alanının satış ihalesiyle ilgili Ali Yılmaz'ın söylediklerinin gerçekle bağdaşmadığını belirten Pehlivan, şunları söyledi:

"Serbest bölgeyi belediyemize kazandıran kişi ben ve ekip arkadaşlarımdır.Biz Menemen'e toplamda 1694 dönümlük alan kazandırdık. Bunun 1500 dönümü, serbest bölge olarak ilan edildi.  Ali abi önce teşekkür etmiş ama şimdi teşekkürünü geri aldı. Ali abinin teşekkürünü geri almasının sebepleri şunlar: Toplamda 9 yatırımcı, ihale dosyası almış. İzmir Şehir Plancıları Odası, bu ihalenin iptali için dava açtı. Şehir Plancılarıyla kimler ilişkide, kimler bu süreci yönetti, Menemen kamuoyu bunu biliyor. Toplamda 10- 15 bin kişinin istihdam edileceği bir yerden bahsediyoruz. Bunun için Ankara'da karargah kurmuşuz. Yoktan var ediyoruz burayı. Bizim serbest bölgede beş firma teklifte bulunmuş. Bu beş firmadan dördünün teklifi geçerli olmuş. İhaleleri kapalı teklif usulü yapıyoruz. En iyi teklifi veren üç firma yarıştırılıyor. Her şey yasal süreçlere uygundur. Ali abinin sözünü ettiği İZBAŞ şirketi, ihalede dördüncü olmuş. Bu yüzden teşekkürünü geri alıyor. Ben de buranın tozunu toprağını yutmuş İZBAŞ ihaleyi alsın isterdim. Ama onların koymuş olduğu irade farklı. Serdar bey zamanında kendilerine gidilip teklifte bulunulduğu söylendi.30 milyon lira talep edildiği söylendi. Onlar böyle bir yaklaşımla gelirken, biz dedik ki, hayır arkadaş, Menemen halkının hakkını korumakla mükellefiz. Burası ihale edilmeden asla verilmez, dedik. Burası Ticaret Bakanlığı tarafından kamulaştırılabilirdi. Biz ne yaptık, kamulaştırma olsaydı, 50 milyon liranın üzerinde para alamazdık. İZBAŞ yönetimine, Menemen halkının hakkını korumakla mükellefim dedim. Sonuna kadar da savunuyorum. 576 milyon 400 bin liralık para kazandırdık Menemen halkına. Genel Başkan Yardımcımız Hamza Dağ, Sayın Cumhurbaşkanım, Ticaret Bakanım, dönemin il başkanımdan Allah razı olsun. Biz işimizle ilgili bir mücadele içerisindeyiz. Ali Yılmaz abimiz, İZBAŞ yönetiminin avukatlığını yapıyor. Bilmiyorum aranızda nasıl bir ilişki var."