GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
6 Nisan 2016 Çarşamba 10:05

Bakan Ala’dan Başkan Kocaoğlu için soruşturma izni!

İçişleri Bakanı Ala metro ikmal inşaatı ile İzmirspor ve Hatay İstasyonları’nın yapımı sırasında 11 milyon TL’lik ek harcama nedeniyle kamu zararı olduğu gerekçesiyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve yedi memur hakkında soruşturma izni verdi.

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri İzmir Hafif Raylı Sistem 2. Aşama Tünel İşleri ile İzmirspor ve Hatay İstasyonları’nın ikmal inşaatları ile ilgili yapılan bir şikayet nedeniyle inceleme yaptı.

Müfettişler, inşaat sırasında yanlış yönlendirilen tahliye sisteminin hatası ve invert altındaki yüksek su basıncının sebep olduğu zorlamalardan dolayı 2011 yılında invertin çöktüğü, diğer kısımlarda çatlamalar olduğu, bu durumun ise proje tasarım hatasından kaynaklandığı iddiasını araştırdı. Ayrıca, bu hata nedeniyle harcanan 11 milyon 303 bin TL’lik fazla paranın kamu zararına neden olduğu belirtildi.

Müfettişler konuyla ilgili, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, o dönem görev yapan Genel Sekreter Yardımcısı şimdi ESHOT Genel Müdürü Raif Canbek, Banliyo ve Raylı Sistemler Daire Başkanı Fatma Işık Çelikoğlu, Raylı Sistemler Şube Müdürü Hasan Poyraz, Kontrol Şefi Nevin Genç, Jeoloji Mühendisi, Emre Güler, Harita Mühendisi Osman Balıkay, İnşaat Mühendisi Serdar Gürsan, İnşaat Mühendisi Bilgün Ekşi, Makine Mühendisi Ülker Aksoylu, Elektrik-Elektronik Mühendisi Fırat Sümerkan ve Elektronik Haberleşme Teknikeri Barış Muslu hakkında ön inceleme yaptı.

Müfettişlerin 2011 yılı ve sonrasını kapsayan tarih için yaptığı incelemede,  kamu zararı olarak belirlenen 11 milyon 303 bin TL’lik rakamın işi yapan STFA Mühendislik A.Ş-Semaly Ortak Girişimi’nden tahsil edilmesi gerektiği vurgulandı.  Belediyenin bu konuyla ilgili bir çalışma yapmadığı, firmanın teknik sorumluluğunun yükümlülüğünün de idare tarafından kontrol edilmediğinin de altı çizildi.

BAZI İSİMLER DEVRE DIŞI
Müfettişler hakkında ön inceleme yaptıkları isimlerden Osman Balıkay, Ülker Aksoylu, Fırat Sümerkan ve Barış Mutlu’nun yapmış oldukları görev gereği tünel inşaatında görevli olmadıkları, Banliyo ve Raylı Sistem Daire Başkanı Fatma Işık Çelikoğlu’nun 25 Nisan 2011’de emekli olduğu gerekçesiyle sorumluluklarının bulunmadığını belirtti. Bunun üzerine soruşturma izni bu isimler için verilmedi.

TOPLAM YEDİ KİŞİ
İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın imzasını taşıyan müfettiş raporunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Raif Canbek, Hasan Poyraz, Nevin Genç, Emre Güler, Serdar Gürsan ve Bilgün Ekşi hakkında soruşturma izni verildi. 


Karar, taraflara tebliğ edilirken Danıştay’a itiraz yolu da açık bırakıldı.