GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
22 Ocak 2024 Pazartesi 16:18

Araştırmacı Yaldız ‘gövde gösterisi’ni yorumladı: Soyer ‘ben de varım’ diyor!

Gazeteci, Araştırmacı ve BİR TV Genel Müdürü Ümit Yaldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından düzenlenen İZSU’nun 28 Milyar TL’lik yatırımlarının sunulduğu törenin miting havasında geçmesini yorumladı. Yaldız, “Tunç Soyer ne yapmaya çalışıyor? Ankara’daki rakiplerinin yada birilerinin oluşturduğu ‘İzmir’de Tunç Soyer yok’ değerlendirmesini boşa çıkarmaya çalışıyor. Meydanlara insan topluyor. ‘Kentte karşılığı yok’ gibi birtakım değerlendirmeler var. ‘İzmir’de ben varım’ demeye çalışıyor” dedi.

EGEDESONSÖZ- Gazeteci, Araştırmacı ve BİR TV Genel Müdürü Ümit Yaldız, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Programın gündeminde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlığında Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen ve mitinge dönüşen ‘büyük altyapı yatırımları toplu açılış ve temel atma töreni’ vardı.

Yaldız miting ile ilgili yaptığı değerlendirmede “Tunç Soyer ne yapmaya çalışıyor? Ankara’daki rakiplerinin yada birilerinin oluşturduğu ‘İzmir’de Tunç Soyer yok’ değerlendirmesini boşa çıkarmaya çalışıyor. Meydanlara insan topluyor. ‘Kentte karşılığı yok’ gibi birtakım değerlendirmeler var.  Aziz Kocaoğlu 2014’te görevdeki başkandı. Bir çekildi, Binali Yıldırım başvurdu diye başvurdu. Resmi başvuru olmamasına rağmen Hüseyin Aslan’ın, Tunç Soyer’in de resmi olmayan gayriresmi  adaylık çalışmaları vardı. Ancak bugünkü gibi bir ortam yoktu. Sayın Soyer yıpratılıyor. İkincisi, Tunç Soyer dışındaki başka aday adaylarının da İzmir’de yapılacak olan aday hatasına yönelik büyük bir kişisel kırılma içerisine girebilir. Partinin Tunç Bey’i çağırıp ‘sizi aday yaparsak almamız gerekenin altında kalıyoruz, sizi yapmazsak kimi aday yapalım?’ diye bir soru bile sorulmalıdır. Ama sorulmuyor anladığım kadarıyla. Tunç Bey de ister istemez, ‘İzmir’de ben varım’ demeye çalışıyor. Bugünkü programda 28 milyar TL’lik yatırım yapıldığı duyuruldu. Az para değil. Soyer, ‘hizmet ediyorum, hizmetlerim devam ediyor’ diyor” dedi.

ÖZEL AÇILIŞA KATILMALIYDI
Açılışa Genel Başkan Özgür Özel’in katılmamasına da bir parantez açan Yaldız, “Burada bir kamu kuruluşu var. Böyle bir açılışta Özgür Özel olmalıydı. Üst düzey bir temsilcinin orada olması gerekirdi. Cumhurbaşkanı’nın toplu açılışlarını görüyoruz. Bazen hizmet adı altında komik komik maddeler de var. Siz CHP’li belediyeler çalışıyor algısını oluşturmak istemiyorsunuz demek ki. CHP süreci yanlıştan da öte acemice yönetiyor. Aday yapmak istemediğiniz bir başkanın açılışına gelebilirsiniz. Kemal Kılıçdaroğlu 2014 sürecinde Cevat Durak’ın 10 tane açılışına geldi. Peki aday yaptı mı Karşıyaka’da? Yapmadı ama açılışlara geldi, kurdele kesti, aday da yapmadı. Beklenti yönetmek diye bir şey var. CHP onu da bilmiyor. Burada fotoğraf verdiğinde Tunç Bey’i açıklamak zorunda olduğunu düşünüyor anladığım kadarıyla. Tüm bunların olmaması Tunç Bey’in açıklanacağı yönündeki beklentiyi düşürüyor” şeklinde konuştu.

AK PARTİ’DE OYUN DIŞI KALANLAR, BİR ŞEKİLDE OYUNA DAHİL EDİLİYOR… CHP’DE BÖYLE BİR DURUM YOK
AK Parti ile CHP arasında kadro politikası yönünden büyük farklılıklar olduğunu kaydeden Yaldız, “Başka adaylarla iletişim kurarlar, dükkan içine dükkan kurarlar. Bu süreçler olur. AK Parti CHP arasındaki fark bu. Tunç Soyer AK Partili olsaydı ve AK Parti aday yapmak istemeseydi şu ana kadar onunla paylaşırdı. Onun da ‘evet’ diyeceği bir perspektif çizer ve bir sonraki oyuna sokardı. Bir önceki dönem il başkanı Kerem Ali Sürekli’nin  belki Bayraklı adaylığı söz konusu. Bir önceki dönemin milletvekili Necip Nasır’ın belki Buca’dan Konak’tan bir yerden aday olması söz konusu. AK Parti hiçbir aktörünü oyundan tamamen çıkarıp tasfiye etmiyor, deyim yerindeyse gömmüyor. Canlı tutuyor, onun enerjisinden de faydalanıyor ve bir sonraki turda tekrar oyuna sokuyor. AK Parti, Melih Gökçek’i gömmedi. Ankara da Küçük Gökçek dönemi devam ediyor. Bülent Arınç gibi bir isimle gırtlak gırtlağa gelmesine rağmen geri çağırdılar. Burada Kurultayda bana oy vermedin, küt. Tunç Soyer’in yaptığı hizmetler bir yana. Yeterlidir, yetersizdir… Eğer Tunç Soyer, kurultayda doğru ata oynamış olsaydı, 55 delegenin imzasını Özgür Özel’in önüne koysaydı bu kadar bekletilir miydi? Böyle bir tartışma, aday başvurusu bile olmazdı. Buradaki mesele, Tunç Soyer’in 55 imzayı Kılıçdaroğlu’nun önüne koymasıdır. Özgür Özel’in zihnen kurultayda kalmış olmasıdır. İzmir’e yaptığı hizmetler bilimsel olarak Ekim’de, Kasım’da değerlendirip bir kenara koyarsınız. Büyük olasılıkla Kurultay sürecinin tüm faturası İzmir’e kesilecek, ilçe belediyeleri de nasibini alacak. Kemal Bey’i de destekleyen başkanları aday yapmadınız da diyemez kimse. Adana’da, Mersin’de, Antalya’da Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyenleri aday yaptığı için İzmir konusu handikapa dönüştü. İzmir adayı çok daha farklı faktörlere bağlı görülüyor ne yazık ki. Bir de diyorsunuz haftaya bırakıldı. 31 Mart sonrasına bıraksınlar o zaman” ifadelerini kullandı.