GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
18 Ocak 2016 Pazartesi 15:50

Yargı'dan ESHOT'un 'uyuşmazlık' itirazına ret!

İZELMAN çalışanları, Yargıtay kararını uygulamayan ESHOT Genel Müdürlüğü’ne 5. Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açtı. İzmir 5. Bölge İdare Mahkemesi, Yargıtay’ın kararını kesinleşmiş karar olarak görüp, ESHOT Genel Müdürlüğü’nün uyuşmazlık itirazını reddetti.

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan fakat kadrosu ve maaşlarını belediyenin şirketi İZELMAN’dan alan şoförler bu durumu 2013 yılında yargıya taşımıştı. Aynı işi yapan, aynı otobüsü kullanan, aynı zamanda işe giden şirket çalışanları ESHOT kadrosundakilerden daha az maaş ve sosyal hak verildiği gerekçesiyle mahkemeye giden çalışanlar ‘muvazaa tespit davası’ açmıştı.

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, 3 bin 700 çalışanı ilgilendiren davada İzmir 5. İş Mahkemesi’nin kararını onadı. Karara göre İZELMAN kadrosunda olan ancak ESHOT bünyesinde çalışan şoförler, ESHOT kadrosundakilerin yararlandığı maaş ve sosyal haklardan yararlanacaktı. Kararın uygulanmaması sonrası calışanlar, Yargıtay’ın kararını uygulamayan ESHOT Genel Müdürlüğü aleyhine 5. Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

YETKİ BÖLGE İDARE MAHKEMESİ’NDE
ESHOT Genel Müdürlüğü’nün işçi-işveren ilişkisinden kaynaklı uyuşmazlığın İş Mahkemesi’nde görülmesi gerektiği gerekçesiyle ettiği itiraz 5. Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Yargıtay’ın kararını tespit değil, kesinleşmiş karar olarak gören 5. Bölge İdare Mahkemesi, davaları açanların kamu personeli olarak kabul edilmesinden dolayı, uyuşmazlığın görülmesi ve çözümlenmesinde yetkinin kendisinde olduğu kararını verdi. ESHOT’un vereceği son savunmanın ardından, 5. Bölge İdare Mahkemesi kararını açıklayacak.