GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
11 Ekim 2022 Salı 13:13

Üç vekilden ‘Çelebi’ yorumu ve partiye ‘ön seçim’ çağrısı!

CHP’den kontenjan milletvekili seçilen, Memleket Partisi’ne katılan ve oradan da istifa ederek AK Parti’ye geçeceğini duyuran Bağımsız İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi’ye CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır, Kani Beko ve Atila Sertel “ön seçim” konusu üzerinden tepki gösterdi.

Muhittin AKBEL/EGEDESONSÖZ - CHP’den İzmir Milletvekili olarak TBMM’ye giren Mehmet Ali Çelebi’nin CHP’den ayrıldıktan sonra Millet Partisi’nden de istifa edip AK Parti’ye geçmesinin yankıları devam ediyor.

CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır, Kani Beko ve Atilla Sertel, Çelebi’nin kontenjan milletvekili olduğunu hatırlattı ve partiye milletvekilliği için ön seçim çağrısında bulundu.

BAYIR: MUHARREM İNCE TAMAM DA AKP NE OLUYOR ARKADAŞ YA!
Tacettin Bayır yaptığı değerlendirmede “Mehmet Ali Çelebi, bizim oylarımızla milletvekili seçildi. AKP’de neyin pazarlığını yaptı, kaçıncı sıra milletvekilliğini garantiye aldı, çok merak ediyorum. Bu adam iki sefer benim önüme kondu. Önseçimin ne kadar kıymetli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Önseçimle gelen adam, partiyi bırakıp da gider mi? Muharrem İnce’ye gittiğinde az biraz kızmıştım. Sonuçta İnce, CHP’den ayrılmış bir sosyal demokrat birisi. Ya AKP ne oluyor arkadaş ya! Atatürkçüyüm diyorsun, Atatürk’ün adını her yerden kaldıran partiye gidiyorsun. Bu ne omurgasızlıktır, bu ne ilkesizliktir. Kaçıncı sıra milletvekilliğinin pazarlığını yaptı acaba?” dedi.

SERTEL: SADECE ÇELEBİ’YE KIZMIYORUM
Atilla Sertel ise “Sadece Mehmet Ali Çelebi’ye kızmıyorum. Onun milletvekili yapılmış olması beni çok üzüyor. İzmir’de o kadar çok milletvekili olacak, partiye emeği geçmiş, mücadelenin içinde olmuş, hak-hukuk-adalet diye günlerce yürümüş, yıllarca parti üyeliği yapmış insan var ki.  Böyle bir sistemde bu tip arızalar hep olacaktır. Tabii ki insanların karakteriyle de doğru orantılı böyle şeyler. Onun karakterinin ne olduğunu bilmeden getirip koyduğunda bunlar oluyor. Mehmet Ali kızılacak adam değil, kendi karakterini ortaya koymuş. Onun hesabını kendisi versin. Ama İzmirlilerin oylarını alıp AKP’ye teslim eden kafa ne kadar sağlıklı olabilir? Bu sağlıksız kafaları getirip milletvekili yapmak iyi değil. Önseçimin gerekliliği ortaya çıktı bir kere daha. İzmirliler var ya, CHP tabanından seçeceği insanın ciğerini bilir. Bu transfere şaşırdım mı? Hiç şaşırmadım. Mecliste göz göze geldiğimizde gözünü kaçıran bir adamdan ne hayır gelir!” ifadelerini kullandı.

BEKO: MECLİS ÜYELİKLERİ, BELEDİYE BAŞKANLARI, MİLLETVEKİLLİKLERİ MUTLAKA ÖN SEÇİMLE GÖREVE GETİRİLMELİ
Kani Beko yaptığı değerlendirmede, “Seçime doğru hızlıca gittiğimiz bu süreçte; bana göre kesinlikle önseçim olmalı. Çünkü siz şimdi bir yıl öncesinden Türkiye genelinde önseçim kararı alırsanız, bugün belki de milyonlarca arkadaşım, kıyılarda, köşelerdeki o dinamikler evinden dışarıya çıkar, bu arkadaşlarımız Türkiye’yi karış karış dolaşırlar. İktidar da böyle olur. Bugün İzmir’de 30 ilçemiz var; benim çalışıp çalışmadığıma; köylüler, işçiler, işsizler, esnaf karar versin. Kısaca partililer buna karar versin; gerçekten ben İzmir’de çalıştım mı, çalışmadım mı? Kantardan kesin çıkarım diye bir iddiam yok ama benim iddiam şu; ben 45 yıllık partiliyim. Bu partide hayatım, ömrüm geçti. Ben sandıklara inanıyorum. MYK’ya gitme mevzunu da rahatsızlık anlamında söylemiyorum. Oralara gideceğimize biz kendi seçmenimize gidelim, kendi üyelerimize, delegelerimize gidelim. Oralara gideceğime kendi İl başkanımla konuşayım, kendi ilçe başkanımla konuşayım, kendi yöneticilerimle konuşayım, kendi mahalle muhtarımla konuşayım, kendi mahallemdeki partililerle konuşayım. Kendi insanlarımla görüşeyim. Parti içi demokrasi bana göre gerçekten olması gerekir. Parti içindeki partili arkadaşlarımız; meclis üyeliklerinde, belediye başkanlıklarında, milletvekilliklerinde mutlaka ve mutlaka ön seçimle göreve getirilmeli. CHP içerisinde seçilmiş, CHP’li olan milletvekili olsun, meclis üyesi olsun, belediye başkanı olsun. Kesinlikle bir başka partiye gitmemeli. Cumhuriyet Halk Partisi; Mustafa Kemal Atatürk’ün partisidir, unutulmasın. Sıradan bir parti değil, AKP’ye benzemez veya bir başka partiye de benzemez. 90 yıllık bir çınar ağacı. Bu parti içerisinde zaman zaman sıkıntı da olabilir. Tartışmalar, rekabetler de olabilir ama ceketimi aldım A partiye, B partiye gittim diye bir şey olmaz. Bölgesindeki yurttaşlara, seçmenlere karşı saygısızlıktır” şeklinde konuştu.