GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
29 Nisan 2023 Cumartesi 07:55

Taş ocaklarının hedefi altındaydı… Bakanlık’tan sevindiren karar!

Foça’da 2 bin 500 yıllık Pers Mezarı Anıtı’na yaklaşık 200 metre uzaklıkta bulunan ve taş ocaklarının hedefi altındaki bölge Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından birinci derece arkeolojik SİT alanı ilan edilerek koruma altına alındı.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ – İş insanı Mustafa Narlı’nın İzmir’in Foça ilçesindeki tarihi Pers Anıtı’na 200 metre uzaklıkta açmak istediği taş ocağı proje kamuoyunda tepkiye neden olmuş, başta Foçalılar olmak üzere çevre hakları savunucuları projeye karşı çıkmıştı.

Tarihi Pers Anıtı’nın önü eylemlere sahne olurken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir  2  Numaralı  Kültür  Varlıklarının  Koruma  Bölge  Kurulu, Foça Belediye Başkanlığı, Foça  Kaymakamlığı ve İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün olumsuz görüşleri doğrultusunda projenin ÇED sürecini sonlandırdığını duyurmuştu.



Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarının Koruma Bölge Kurulu’nun proje ile ilgili görüşünde bölgedeki kültürel kalıntılar gösterilmişti.  Bakanlık uzmanlarının taş ocağının açılmak istendiği alanda yaptığı incelemelerde antik taş ocakları, kaya oyulmuş sunu çukurları ve diğer arkeolojik buluntular çıktı.

Kurul, bölgeyi birinci derece arkeolojik SİT ilan ettiğini duyurdu. Kararla birlikte koruma altına alınacak arkeolojik bölgede yeni taş ocaklarının açılmasının da önüne geçilmiş oldu. Bölgede güvenlik önlemleri de alınacak.

Resmi Gazetede yayımlanan kararda “İzmir ili, Foça ilçesi, İsmetpaşa ve Yenibağarası Mahallelerinde bulunan 2863 Sayılı Yasa kapsamındaki antik taş ocakları, kaya oyulmuş sunu çukurları ve diğer arkeolojik kalıntıların bulunduğu tespitli alanın; kararımız eki 1/5000 ölçekli kadastral pafta üzerinde gösterildiği şekli ile 1.(Birinci) Derece Arkeolojik Sit olarak tescil edilmesine, ekli tescil fişinin uygun olduğuna; alanın korunmasına yönelik gerekli güvenlik önlemlerinin ilgili Kurumlarca alınmasına, karar verildi.” denildi.