GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
28 Nisan 2023 Cuma 17:09

Meclis Başkanı açıkladı: Şap kısıtlamaları kaldırıldı

İzmir Ticaret Borsası’nda Nisan ayı meclis toplantısı İZQ İnovasyon Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, geçtiğimiz aylarda krize yol açan şap hastalığı ile ilgili kısıtlamaların bugün itibariyle kaldırıldığının müjdesini verdi.

DİREN ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Toplantıda konuşan Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer ise, önceki gece Narlıdere’de Folkart’ta bir sitede çıkan yangınla ilgili geçmiş olsun dileklerini ileterek, “ Bu arada biliyorsunuz dün akşam saatlerinde Narlıdere’de bir sitede büyük çaplı bir yangın çıktı. Çok şükür ki can kaybımız yok. Site sakinlerine ve yangından etkilenen herkese çok geçmiş olsun” dedi. 

Başkan Tuncer, konuşmalarının devamında şap hastalığı ile ilgili kısıtlamaların kaldırıldığını ifade ederek, Geçtiğimiz ayki meclis toplantımızda şap hastalığıyla ilgili mücadeleden bahsetmiştim. Gelinen son durumda, yapılan hızlı aşılama neticesinde hastalık kontrol altına alınmış ve bugün itibariyle kısıtlamalar kaldırılmıştır. Kısıtlamaların kalkmasıyla ve hayvan pazar yerlerinin açılmasıyla, canlı hayvan ve kırmızı et piyasanın yeniden dengeye gireceğine ve et fiyatlarının normal seviyeye geleceğine inanıyorum” diye konuştu.

DOĞAL KAYNAKLARIMIZI KORUMALIYIZ
Tuncer, ayrıca tarımda pestisit tehlikesine dikkat çekerek, "Tarımda hastalık ve zararlılarla mücadelede kullanılan ve zirai ilaç olarak bildiğimiz pestisit yani kimyasal kullanımı ülkemizde maalesef hala yeterince bilinçli yapılmıyor. Yanlış uygulamalar önemli ekonomik kayıplara neden oluyor. İşin kötüsü pestisit kaynaklı sorunlarla her yıl karşılaşmamıza rağmen bu konu bir türlü çözülemiyor.Avrupa Birliği’ne yapılan tarım ürünleri ihracatında pestisit bildirimlerinde Türkiye ilk sırada yer aldığı geçtiğimiz günlerde basında yer aldı. Sınırda yapılan kontroller sırasında tespit edilen gıda güvenliği riskleri 2022 yılında 518 olurken bunun 311’i pestisit kaynaklı olduğu açıklandı. Pestisitler bir yandan insan sağlığını tehdit ederken bir yandan da çevreye zarar veriyor. Pestisit kalıntıları, en basit tabiriyle toprağı ve yeraltı sularını kirletiyor. Diğer bir ifadeyle doğal kaynaklarımızı yok ediyor.Sürdürülebilir bir dünya ve sürdürülebilir tarım için doğal kaynaklarımızı korumak zorundayız. Tarım her ne kadar ticari bir faaliyet olsa da çevresel etkiler göz ardı edilemez. Umarım üreticilerimizin bu konuda bilinçlendirilmesi ve doğru uygulamaların yaygınlaştırılması için yapılan çalışmalar arttırılır ve bu riskler ortadan kaldırılır” ifadelerine yer verdi.

BÖLGEDE YÜZDE 20 KAYIP
Tuncer, deprem bölgesinde yeni konutlar ve iş yerlerinin inşa edilmesi gerektiğini vurgulayarak,”Acıları tazelemek üzücü olsa da durumlar iyileşinceye kadar konuşmalarımda depremzede vatandaşlarımıza yer vermek ve onların durumlarını hatırlamak ve hatırlatmak istiyorum. Çünkü onları unutmak hem kendimize hem ülkemize ihanettir. Geride bıraktığımız Ramazan bayramı deprem bölgesinde buruk geçti. Evsiz kalan vatandaşlarımızın çoğunun hala barınma ihtiyaçları tam olarak karşılanmış değil. Çalışma hayatına dönenlerin bir kısmı çadır ve konteyner evlerde yaşamlarını sürdürmeye çalışırken bir kısmı maalesef hala komşu ve akrabalarının evlerinde kalmaya devam etmek zorunda. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız bölgede bazı yerlerde kalıcı konutların yapımına başladı. Kalıcı konutlar bir nebzede olsa yaraları saracaktır. Diğer taraftan, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO, 6 Şubat'ta meydana gelen bu depremlerin ardından gıda üretiminde Bölgede yüzde 20 civarında kayıp gerçekleştiğini belirtti.Bölge ekonomisinin ve yaşamın normale dönebilmesi için konutlarla beraber yeni işyerleri, dükkânlar ve pazar yerlerinin inşa edilmesi de zaruridir” dedi.

TÜRKİYE, 7 ÜLKEDEN BİRİ OLACAK
Türkiye’de temeli atılan batarya tesisi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Tuncer, “Bir diğer sevindirici gelişme de Türkiye'nin küresel mobilite markası TOGG ile Çinli enerji firması Farasis ortaklığında enerji depolama çözümleri geliştirmek üzere “Siro Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojilerinin Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü” kurulacak olması. Tesis kurulup üretime başladığında, Türkiye kendi batarya hücresini geliştirip üretebilen dünyadaki 7 ülkeden biri olacak. Bu başarılı çalışmalarda çatı kuruluşumuz olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin de imzasının olması ayrı bir sevinç ayrı bir gurur olduğunu ifade etmek isterim.Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerine 16 gün kaldı. Ülkemizi 5 yıl boyunca yönetmeye talipli 4 Cumhurbaşkanı adayımız var. Oy hakkına sahip her vatandaşımızın sandığa giderek oyunu kullanmasını temenni ediyor, seçim sonuçlarının ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Başkan Tuncer konuşmalarını şöyle sürdürdü:

Başta Avrupa’da olmak üzere tüm dünyada ülkeler iklim değişikliğiyle mücadele çalışmalarına devam ederken özellikle fosil yakıt kullanımını azaltmaya yönelik yeni tedbirler alıyor ve uzun vadeli politikalar geliştiriyorlar. Yakın gelecekte fosil yakıtlarının yerini elektrik enerjisinin alacağı aşikâr. Elektrik enerjisi üretiminde ise yenilenebilir enerji kaynakları öne çıkıyor. 

Güneş, rüzgâr, su ve jeotermal kaynakları bakımından ülkemiz çok şanslı. Ege Bölgesi ise özellikle güneş, rüzgâr ve jeotermal enerji kaynağı bakımından yüksek potansiyele sahip. Türkiye’de üretilen toplam elektrik enerjisinin %40’tan fazlası hidroelektrik santrallerinden temin ediyor. Yıl içinde güneşli gün bakımında da zengin olan birçok ilimiz mevcut. 

İyi bir planlamayla geriye kalan %60’lık elektrik enerjisi ihtiyacını güneş, rüzgâr ve jeotermal enerji kaynaklarıyla karşılayabileceğimize inanıyorum. Böylece petrol, kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtların kullanımı azaltabilir, çevreyi ve iklimi koruyabiliriz. İklimi korumaya ve karbon emisyonunu azaltmaya yönelik atılabilecek en önemli adımlardan biri de motorlu taşıtlarda fosil yakıt yerine elektrik enerjisini kullanmak olacaktır. Uluslararası Enerji Ajansının raporuna göre dünyada fosil yakıt kullanan araç sayısı 1,4 milyar civarındayken elektrikli araç sayısı 10 milyonu geçmiştir. Daha temiz ve daha sürdürülebilir mobiliteye geçişin henüz başında olmamıza rağmen elektrikli otomobil sayısında hızlı bir büyüme kaydedilmesi oldukça sevindirici bir gelişme.Bu gelişmede TOGG yani Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu markasıyla bu yıl piyasaya sunulan yüzde 100 elektrikli otomobilin de katkısının olacağını bilmek beni oldukça gururlandırıyor.