GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
21 Haziran 2023 Çarşamba 08:43

Söz Balçova arsa mağdurlarında: 50 yılın karşılığı 1 daire mi?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ayrı ayrı attığı adımlarla tekrar İzmir gündeminde yer edinen Balçova Arsa Mağdurları 50 yıllık sorunun 1 daire verilmesi ile çözülemeyeceğini vurguladı. Dernek Başkanı Özdemir taleplerini karşılayanlarla yan yana yürüyeceklerini dile getirdi.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – İzmir’in 50 yıllık sorunları arasında yer alan Balçova arsa mağdurları ile geride bıraktığımız seçimler öncesinde yeniden kent gündemine girmiş, hem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışma başlattığı açıklanmıştı.

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya bölgenin riskli alan ilan edilerek yetkinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na geçeceğini söylemişti. Kaya, planın da Bakanlık tarafından yapılacağını dile getirmişti.

BALÇOVA ARSA MAĞDURLARINA MÜJDE… YETKİ BAKANLIĞA GEÇİYOR!

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, hem basın mensupları hem de Balçova arsa mağdurları ile bir araya gelerek başlattıkları imar planı çalışması hakkında bilgi vermişti. Planlama alanına ‘Halk Konut’ formülü ile binalar yapılacağını açıklayan Başkan Soyer en küçük mülkiyet sahibi olanın bile borçlandırılmadan bir konut verileceğini ifade etmişti.

BÜYÜKŞEHİR, BALÇOVA ARSA MAĞDURLARI İÇİN KOLLARI SIVADI… PLAN VE HALK KONUT FORMÜLÜ MASADA!

Bakanlık ve Büyükşehir Belediyesi’nin çözüm önerilerini Balçova Arsa Mağdurlarının Sesi Derneği (BAMSES) Başkanı Koral Özdemir ile konuştuk. 50 senedir Balçova’daki arsa sahiplerinin mağdur edildiğini açıklayan Başkan Özdemir “50 senedir burada bir oyun oynanıyor. 50 senedir bu insanlara yapılan işkencenin haddi hesabı yok. Yönetenlerin hepsi suçlu. Bu yerler bize imarlı olarak satıldı. 5 bine yakın insana satıldı. Bunların bin 900  kadarına tapu veriyorsunuz geri kalanına tapu vermiyorsunuz. Gerekçe olarak da askeri darbe gösteriliyor. Rahmetli babam aldığında 15 yaşında idim şimdi olmuşum 66 yaşında. 90 yıllarda buradan otoyol geçince efsanevi bir yer haline geliyor. Şimdi burada rant çok yüksek. 2011 yılında bir imar çıkarıldı, bizden 70 terk istediler, o zamanki yasal zorunluluk yüzde 40 idi, biz de kabul etmedik. Bir de orası için riskli alan kararı verince iş sarpa sardı. Ya bize yanlış yer sattılar ya da doğru bir zemin etüdü yapmadılar. 50 sene inşaat yapılmasına izin vermediler sonrasında orası riskli alan dediler ama halbuki orası kayalık zemin. Buradaki imar olayından dolayı hiç kimse hiçbir şey yapamıyor.” dedi.



50 YILIN KARŞILIĞI 1 DAİRE Mİ?
1 parsele 1 dair verilme fikrine de karşı olduklarını ve bunu toplantıda Başkan Tunç Soyer’e söylediklerini dile getiren Özdemir “Önceki gün de bir toplantı yaptık belediyede buna karşı olduğumuzu dile getirdik ‘1 tane ile gelirseniz, hiçbir şekilde razı gelmeyeceğiz’ dedik. 50 yılın karşılığında bu olabilir mi? Elinizi vicdanınıza koyun! Siz yeri satıyorsunuz ondan sonra çok kıymetleniyor.  Yok öyle bir şey. Tapusuzları da araya kaynaştırmaya çalışıyorlar. Toplamda 5 bin daire yapalım, olay bitsin anlayışı var. Biz buna karşıyız. Biz İZBETON’un da yapmasına karşıyız. İZBETON’un Örnekköy’de durumunu biliyorsunuz. Biz 50 yıldır bize bunu çektirenlerden hiçbir şekilde geri adım atmayacağız. Bize birer tane villalık bir yer açsınlar ama ona da ‘teknik nedenlerden olmaz’ diye savunuyorlar. İnsanlara 50 yıldır yaşadıkları sorunlar karşısında bir şey yapmak istiyorsanız doğru düzgün bir imar verirsiniz. Arsa mağdurları da kendi aralarında bir şeyler bir müteahhitle anlaşır. “ diye konuştu.



‘1 EKİM’E KADAR YETİŞECEĞİNİ SANMIYORUM’
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın da katıldığı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndaki ‘rezerv alan’ toplantısı ile ilgili de bilgi veren Özdemir şunları söyledi:

“Bakanlıkta yaptığımız toplantıda bir daire konusunda kesin karşı olduğumuzu söyledik. Bizi kim mutlu edecekse biz onlarla birlikte yürüyeceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 1 aylık süre verildi ama biz 1 Ekim’e kadar çözüleceğini sanmıyoruz ama geldiler mağdurlara hitap edebilecek doğru düzgün kaliteli 2 ev teklifi sunarlarsa biz memnuniyetle oturur inceleriz. Ona göre o toplulukla yürürüz. Bunu AK Parti yapmış İzmir Büyükşehir Belediyesi yapmış bizim için önemli değil bizim önemli olan insanların 50 yıldır yaşadıkları zorlukları düzgün bir şekilde taçlandırmaları”

SÜREÇ HAKKINDA
1969 yılında yaklaşık 5 bin kişi, yapılacağı söylenen sosyal konutlar için İzmir'in Balçova ilçesinde bulunan hazine arazilerini parasını ödeyerek satın almış, o dönem bürokraside yaşanan sorunlardan kaynaklı sadece bin 200 kişiye tapusu verilmemişti. 12 Eylül 1980 darbesinin yarattığı belirsizlikle tapusunu alamayan yaklaşık 3 bin 800 hak sahibinin de tapu sorunu çözülememişti.