GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
20 Haziran 2023 Salı 09:34

İZDEDA’dan Ankara çıkarması… TMMOB ve depremzedelerden ‘emsal’ kararı

İzmir’de tartışmalara neden olan emsal artışı konusu için Ankara’ya giden İZDEDA heyeti TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, Şehir Plancıları Odası Genel sekreteri Ayhan Erdoğan ve Şehir Plancıları Odası Eski Başkanı Orhan Sarıaltun ile bir araya geldi. Depremzedeler toplantı sonrası ‘ortak emsal kararı’ konusunda mutabık kalındığını açıkladı.

EGEDESONSÖZ - İzmir’de 30 Ekim 2020 depreminin yaralarını sarmaya çalışan İzmir Depremzedeleri Derneği,  Ankara’ya giderek TMMOB’u ziyaret etti.

Türk mühendis ve Mimarlar Odası (TMMOB) Genel Başkanı Emin Koramaz, Şehir Plancıları Odası Genel sekreteri Ayhan Erdoğan ve Şehir Plancıları Odası Eski Başkanı Orhan Sarıaltun’u ziyaret eden heyet, toplantılar ile ilgili bilgi paylaştı.

Basın mensuplarına yazılı açıklama ile ilgili bilgi veren  İZDEDA derneği, ortak emsal artışı konusunda mutabık kalındığını belirtti. Yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Görüşmemizin konusu İzmir depremzedelerinin yaşamış olduğu Emsal artışı ile ilgili sıkıntıların çözümü konusunda TMMOB Genel Merkez Başkanının ve Şehir Plancıları Odasının konuya bakış açılarını öğrenmek, İzmir depremzedelerinin yaşadığı sorunları kendilerine aktararak İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İlçe belediyelerinin vermiş olduğu Emsal kararına karşı açtıkları davalarını geri çekmeleri, eğer çekemiyorlar ise de çözümü konusunda ki görüş ve önerilerini sunarak İzmir depremzedelerinin biran önce mağduriyetlerinin giderilmesi için ortak bir mutabakat sağlama amacı taşımıştır.

YENİ EMSAL REVİZYONU
TMMOB Genel Merkez Başkanı sayın Emin Koramaz ve Şehir Plancıları Odası Başkanları da İzmir depremzelerinin yaşamış oldukları bu sorunları yakından takip ettiklerini bundan sonra sorunun çözümü konusunda her türlü desteği verebileceklerini belirttiler. Öncelikle mahkemenin vermiş olduğu kararların sonuca bağlanabilmesi için ilçe belediyelerinin ve Büyükşehir Belediyesinin plan revizyonu konusunda düşüncelerinin olup olmadığını görmek, plan revizyonu şeklinde bir düşünceleri gerçekleşirse mahkeme kararlarının Kadük kalacağı, yeni Emsal kararlarının alınması durumunda bu karara itiraz etmeyeceklerini, depremzedeler belediye başkanları, belediye bürokratları ve TMMOB tarafından oluşturulacak bir heyet ile yapılacak plan revizyonlarının İzmir'in sorunlarının çözülebilmesi konusunda her tür desteklerini verebileceklerini belirttiler.

Bu konu ile ilgili olarak Temmuz ayının ilk haftasında İzmir'e geleceklerini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve bürokratları ile görüşerek İzmir’li depremzedelerin yaşamış oldukları Emsal artışı ile ilgili sorunun çözümü konusunda çözüm önerilerini masaya yatıracaklarını, mutabık kalınması halinde mahkemenin vermiş olduğu kararın bir anlamda geçersiz kılınıp yeni yapılacak plan revizyonu sayesinde depremzedelerin umutla beklemiş oldukları Emsal artışının nihai kararını sonuçlandırabileceklerini belirttiler.

İZDEDA yönetim kurulu olarak depremzedelerin ve riskli binalarda yaşayan hemşehrilerimizin büyük bir merakla bekledikleri ve belirsizliklerle dolu olan süreçte sorunun çözümü için her türlü görüşme ve fedakarlığı yaptığımızı, açık iletişim, ortak akıl ve samimiyet duygusuyla hareket ettiğimiz çalışmalar sonucunda davalı ve davacı tarafların bir masa etrafında buluşup Sorunu komple ortadan kaldırıp Türkiye'ye örnek olacak sağlıklı ve güvenli konut imalatını gerçekleştireceğimize olan inancımız bir kez daha güçlenmiştir. İnanıyoruz ki yerel yönetimler ve meslek odaları İzmir için aynı paydada buluşup sorunun çözümü için en kısa sürede en doğru çözümü bulacaktır. Son sözümüz ‘YA BİR YOL BULACAĞIZ YA BİR YOL YAPACAĞIZ."