GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
19 Haziran 2023 Pazartesi 15:49

Şehir Hastanesi’nde sular durulmuyor… İşçiler bir kez daha greve çıktı!

İzmir’de açılışı birçok kez ertelenen ve iş bırakmalarla gündeme gelen Bayraklı Şehir Hastanesi’nde işçiler bir kez daha greve çıktı. Elektromak firması altında çalışan elektrik mekanikçisi olan bir grup işçi ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle iş bıraktı. İşçiler, ücretler ödenene kadar greve devam edeceklerini belirtti. Öte yandan firma, sendikaya yaptığı açıklamada Sağlık Bakanlığı’nın seçimler dolayısıyla kendilerine ödeme yapmadıklarını iddia ederek ücretlerin gecikme nedeninin bu olduğunu söyledi.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – İzmir Bayraklı’da bulunan ve birçok kez açılışı ertelenen Bayraklı Şehir Hastanesi şantiyesinde çalışan İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ - SEN) üyeleri bir kez daha greve çıktı.

Elektromak firmasının bünyesinde taşeron olarak çalışan ve elektrik mekanikçisi olan işçiler ödenmeyen ücretlerini gerekçe göstererek iş bırakıp greve çıktılar. Daha önce de tahta kuruları ile gündeme gelen aynı firmada greve çıkan 35 kişilik grubun yanı sıra 10 kişi de sahada bulunmasına rağmen işi durdurma kararı aldılar. Bu 10 kişilik grubun ise yarın bu greve dahil olması bekleniyor.

‘ÜCRETLER ÖDENENE KADAR GREVE DEVAM EDECEĞİZ’
Sendikanın sosyal medya hesabı üzerinden paylaşılan çağrıda işçiler taleplerini şu şekilde sıraladı:

Bizler İzmir Şehir Hastanesi şantiyesinde Elektromak firmasına bağlı İYİ SEN üyeleri olarak ödenmeyen ücretlerimiz için bugünden itibaren greve çıkıyoruz. Ücretlerimiz ödenene kadar greve devam edeceğiz. İnsan onuruna aykırı olan barınma, beslenme sorunları olan şantiyede yetmezmiş gibi ücretlerimizi yatırmak istemiyorlar. Buradan tüm yetkilileri göreve davet ediyorum. İnşaat işçisi köle değildir.

‘BUNDAN ÖNCE DE BARINMA SORUN OLMUŞTU, ÜCRETLERİN GEÇ VERİLMESİ FİŞİ ÇEKTİ’
İYİ – SEN Genel Başkanı Hasan Kırlangıç ise sürece dair bilgiler vererek şunları söyledi:

Geciken ücretlerini talep ediyorlar. Bayram öncesi olduğu için yüzde 30’luk bir maaş yatışı oldu ama diğer ücretleri ile ilgili herhangi bir gün gibi bilgi geçilmedi. İşçiler bu süreci beklemeden greve çıkarak ücretlerini alıp şantiyeyi terk etmek istiyorlar. Bundan önce barınma ve beslenme konuları bu arkadaşlarımızı bu sürece getirmişti. Ücretlerin geç verilmesi fişi çeken bir durum oldu.

FİRMANIN İDDİASI: SAĞLIK BAKANLIĞI ÖDEMELERİ SEÇİM BAHANESİYLE GECİKTİRDİ
Firma ile yaptıkları görüşmelere değinen Kırlangıç, firmanın Sağlık Bakanlığı’nın kendilerini para yatırmadıklarını bu yüzden ücretlerin geç verildiğini iddia ettiğini söyleyerek, “Geçtiğimiz 5 günden beri ilgili firma ile görüşüyoruz. Bizi ciddiye almadıkları için oyalama politikaları yapıyorlardı. Bugün yüzde 30 yatacağını biliyorduk ama bizce yeterli değil. Daha önce de uyarı niyetinde tahta kuruları ile ilgili bir video paylaşmıştık. Bu uyarılarımız dikkate alınmayınca biz de örgütlü gücümüzü kullandık. Firma greve çıktıktan sonra dönüş yapmadılar. Firma, ‘Sağlık Bakanlığı seçimler olduğu için ödeme yapamadı’ gibi söylemlerle topu başkasına atıyorlar” dedi.