GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
9 Mayıs 2024 Perşembe 13:32

Sakin köyde hobi bahçelerine mühür!

Uzun yıllardır jeotermal enerji santrallerine verdiği mücadelelerle bilinen Seferihisar’ın Orhanlı köylüleri bu sefer tarım arazilerini tehdit eden hobi bahçelerini durdurdu. Hobi bahçelerini açmak isteyen kooperatife ceza kesen Seferihisar Kaymakamlığı son olarak alanı mühürledi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Son yılların tartışma konularından biri olan hobi bahçeleri İzmir’in kırsal ilçelerinde mantar gibi çoğalıyor. Şehir merkezinin yoğunluğundan kaçmak ve kırsaldaki arazisinde kendi başına tarım yapmak isteyen şehirliler için cazibe merkezi haline gelen bu irili-ufaklı hobi bahçeleri tarım arazilerinin yapılaşmaya açılmasına sebebiyet veriyor.

Hobi bahçelerinin son adresi Seferihisar’ın Orhanlı Köyü’nün kırsalı olmuştu. Köyün sınırları içerisinde yer alan ve tapuda tarım arazisi ve zeytinlik olarak kayıtlı olan iki parseli satın alan S.S Orhanlı Konut Yapı Kooperatifi arazilere iş makinelerini sokarak çalışma başlatmıştı. Her biri 500 metrekarelik çitlerle çevrilmiş ve 186 alana bölünen parseller Kıryakası Küme Evleri adı altında tek tek satışa çıkarılmıştı.

CEZADAN SONRA MÜHÜR
Tarım alanları parçalayarak hobi bahçesi adı altında yapılaşmaya açan uygulamaya karşı çıkan Orhanlı köylüleri durumu savcılığa, Tarım İl Müdürlüğü’ne ve Seferihisar Kaymakamlığı’na iletti. Orhanlı köylülerinin vermiş mücadele sonuçlandı. Kooperatife ceza kesen Kaymakamlık son olarak çitlerle çevrilmiş alanı mühürledi.



PANKARTLI TEPKİ
Daha önce jeotermal enerji santrallerin verdiği mücadelelerle bilinen Orhanlı köylüleri ise bu hobi bahçelerinin tarım alanlarını, tarımsal üretimi ve bölgedeki canlı çeşitliliğini etkilediği için karşı çıkıyor. Orhanlılar köy girişlerine astıkları pankartlarla da tepkilerini ortaya koymuşlardı.