GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
8 Mayıs 2024 Çarşamba 12:34

İzmirli depremzedelerde ‘0,69’ umudu!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan 0,69 faizli 180 ay vadeli kentsel dönüşüm kredisi ile ilgili depremzedelerin meraklı bekleyişi devam ediyor. Konutlarını yapabilmek için Halk Konut Kooperatifi’ni kuran depremzedeler ile bakanlığın şartları uyuşmazken Ankara’da pazarlıkların devam ettiği ve sonuca yakın olunduğu öğrenildi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ -  İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde Seferihisar açıklarında yer alan Samos Fay Hattında gerçekleşen 6,9 büyüklüğündeki yıkıcı deprem sonrası depremzedelerin çözüm bekleyişi devam ediyor.

Gerek hükümet kanadından verilen sözlerin tam olarak yerine getirilmemesi gerekse yerel yönetimler tarafından alınan kararların hayata geçmemesi sonrası çözümsüz kalan depremzedeler, kendi sorunlarını ortadan kaldırabilmek için son olarak kooperatifleşme yoluna gitmişti. Ancak artan inşaat maliyetleri ve emsal artışı kararının mahkemeye taşınması ile yine evsiz kalan depremzedeler bekleyişe geçmişti.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI HAREKETE GEÇTİ
Süreçle ilgili olarak ise depremzedeleri umutlandıran bir gelişme yaşandı. Dönüşüm hamlesi için düğmeye basan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir’de de 180 ay vadeli ve 0,69 faizli dönüşüm kampanyası için tanıtımlarına başladı. Kentin çeşitli noktalarında minibüsler ile seyyar ofisler kuran bakanlık yetkilileri, buraya gelen vatandaşlara bilgi verirken, şartların sağlanması halinde işlemleri başlatmaya başladı. Bir çok depremzede dönüşüm çalışmaları için başvuruda bulunurken, kooperatife üye olanlar ise kötü haberle sarsıldı.

TAPULAR ELLERİNİZDE OLMALI
Yetkililer ile görüşen depremzedelere ‘tapularınız ellerinizde olmalı’ şartının sunulduğu öğrenildi. Halk Konut Kooperatifine verilen tapular ile bakanlığın işlem yapamayacağı belirtilen süreç ile ilgili de İzmir Depremzede Dayanışma Derneği harekete geçti. Depremzedelerin süreçten yararlanması ve konut sahibi olabilmesi için çalışmalarını İZDEDA Başkanı Bilal Çoban başkanlığında başlatan dernek yönetimi Ankara’ya giderek kredi şartları ile ilgili görüşme gerçekleştirdiği öğrenildi. Halk Konut Kooperatifi’nde olan tapular ve kredi şartlarının sağlanması için görüşmeler yürüttüğü öğrenilen Çoban’ın sonuca yakın olduğu da edinilen bilgiler arasında yer aldı.