GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
18 Nisan 2023 Salı 10:47

Rezervasyonlar beklentilerin altında… Çeşme’ye bayram yok!

ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, bayram tatilinin üç gün olması nedeniyle yapılan rezervasyonların düşük kaldığını, otellerde ancak yüzde 15 civarı bir doluluğa ulaşabildiklerini açıkladı. Demir, “Bayram tatili mi, hafta sonu mu belli değil. Hafta sonu tatillerinde bile yüzde 15’in üzerine çıkardık. En azından yüzde 50’yi yakalarız diyorduk, ama hayallerimizin çok ötesinde kaldık” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Üç günlük Ramazan Bayramı tatilinin hafta sonuna denk gelmesi, Çeşmeli turizmcilerin hayallerini yerle bir etti. Cuma, Cumartesi ve Pazar günlerini kapsayan tatilin dar kapsamda kalması nedeniyle tatilcilerin Çeşme’ye ilgisi, beklentilerin çok altında kaldı. Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, yüzde 50, yüzde 60’larda doluluk beklerken, bu oranın yüzde 15’te kaldığını bildirdi.

 ÜÇ GÜNLÜĞÜNE DEĞMEZ DEYİP GELMEKTEN VAZGEÇTİLER
Bayram öncesi Çeşme’de otelcilerin tadı tuzu olmadığını belirten ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, “Çeşme’de bayram bu sefer, eski bayramlar gibi değil” dedi ve bayram mı, hafta sonu tatili mi, belli olmadığını ifade etti. İnsanların “Üç günlüğüne değmez” deyip Çeşme’te bayram tatili yapmaktan vazgeçtiğine vurgu yapan Başkan Demir, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bayram da olsa, seyran da olsa, sonuçta deniz, güneş, kum arıyor misafirlerimiz. Bir de Alaçatı. Alaçatı hafta sonunda cıvıl cıvıldı. Çeşme'de bayram bu sefer, eski bayramlar gibi değil. Bayram mı, hafta sonu tatili mi, belli değil. Bayram tatili değil de insanlar hafta sonu tatiline gelecekmiş gibi. Rezervasyonlar çok zayıf kaldı. Bayram haftasına girdik, otellerimiz hala bomboş. Yüzde 15 doluluk sağlanmış durumda. Hafta sonlarında bile yüzde 15'ten daha yüksek doluluk olurdu Çeşme’de. Bu bayramda yüzde 50'yi, 60'ı yakalarız diye düşünüyorduk, hayal kırıklığına uğradık. Yüzde 15’ini anca doldurabildik.”

NEREDE O ESKİ BAYRAMLAR DEMEYE BAŞLADIK
Sezonun açılması için, okulların kapanmasını, yazlıkçıların gelmesini bekleyeceklerini belirten Yakup Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bayramda hareketlilik olur diye bir beklentimiz vardı ama hayallerimiz yıkıldı. Bayram tatili Cuma günü başlıyor, Pazar günü bitiyor. Hafta sonundan farksız olunca, insanlar bayram tatiline çıkmaktan vazgeçti.  Eskiden bayram tatilleri bir hafta, hatta 9 gün olunca, otellerimiz dolardı, otelcilerimiz de bayram yapardı. Bu sefer, hep beraber, nerede o eski bayramlar, demeye başladık.”

FİYATLAR, GEÇEN YILIN FİYATLARI
Otel fiyatlarının da bir değerlendirmesini yapan ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, şunları söyledi:

“Fiyatlarımız, geçen sezonun fiyatları. Geçen yıl fiyatları yüksek tutanlar, şimdiden düşürmeye başladı. Çeşme’d yüzde 70’lik, yüzde 100’lük fiyat artırımı yok. Bizim yaptığımız fiyat güncellemesi, yüzde 50'yi bile bulmadı. Enflasyon kadar bile zam yapmadık. Mesela, geçen sezon butik otellerde iki kişilik oda kahvaltı 1600 liraydı, bu aylarda. Bugün de fiyat aynı. Temmuz Ağustos fiyatları 7-8 bin liraydı, bazı yerlerde 9 bin liraydı, beş yıldızlı otellerde. Bu sene 9-10 bin lira arasında olacak. Arkadaşlar erken rezervasyon kapsamında bu fiyatları afişe ediyor ancak fiyatlar yine de yüksek. Turizmciye sezon öncesi bir korku sarmış durumda. İnsanlar arıyor, iki kişilik oda kahvaltı fiyatını soruyor, 1690 lira diyoruz ve teşekkür ederim deyip kapatıyor. Fiyat soran çok, rezervasyon yaptıran yok. Aramalar maalesef rezervasyonla bitmiyor. Korkarım bu sezon, otelcilerimiz için zor geçecek. En kötü sezonda bile zarar etmedik. Bu yıl da aynısı olabilir.”