GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
7 Kasım 2023 Salı 08:50

Latmos'a dinamit!

Doğal yapısı ve tarih öncesi kaya resimleriyle ünlü Latmos’taki taş ocaklarına bir yenisi daha ekleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bir taş ocağı için daha izin verdi. Hammaddenin çıkarılması için dinamit kullanılacak.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Aydın ve Muğla sınırları içerisinde yükselen, antik çağdaki adı Latmos olan Beşparmak Dağları’nın taş ocağı her geçen gün daha da büyüyor. Latmos’un yanı başında yer alan ve kapladıkları alan gittikçe artan ocaklar bölgenin tarihine, kültürüne,  jeolojik yapısına ve canlı yaşamına geri dönülmez zararlar veriyor.

8 bin 500 yıllık kaya resimlerinin bulunduğu dünyadaki ender jeolojik yapılardan birisine sahip Latmos’un eteklerindeki taş ocaklarına bir yenisi daha yolda. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Aydın’ın Söke ilçesinde Dinçler Grup bünyesindeki Dinçler Madencilik’in tarafından açılmak istenen ocakla ilgili 'ÇED Gerekli Değildir' kararı verdiğini duyurdu.

Yeşilköy Mahallesi sınırlarındaki 8,17 hektarlık ÇED sahasında patlatma yöntemiyle yılda 100 bin ton feldspat çıkarılması planlanıyor. ÇED alanı, Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planının “Orman Alanı” olarak kayıtlı iken parsel sorgulama uygulamasında saha “Zeytinlik Ve Makilik Ve Fundalık” olarak kayıtlı.



ZEYTİNLER TEHLİKEDE
3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunu’na göre söz konusu projeye izin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın izin verilmemesi gerekiyor. Kanunun 20 maddesinde “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevî atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez.” ifadeleri yer alıyor.

Proje hayata geçerse 8 hektarlık alandaki binlerce zeytinlik kesilme tehdidi ile karşı karşıya kalacak. Çevredeki zeytinler de madencilik faaliyetinden olumsuz etkilenecek. Ayrıca hammaddenin çıkarılması için dinamit kullanılacak. 



LATMOS (BEŞPARMAK) DAĞLARI HAKKINDA
Proje sahası Aydın ve Muğla sınırları içerisinde yükselen, antik çağdaki adı Latmos olan Beşparmak Dağları’nda yer alıyor.

Arkeolojik olarak çok önemli olan dağ, Neolitik dönemden Osmanlılara kadar izler taşır. Yakın zamandaki önemli prehistorik keşiflerden olan kaya resimleri M.Ö 6.000-5.000 yıllarına tarihlenmektedir. Tespit edilen 170 resimde av ve hayvanlar yerine, çoğunlukla insan çizilmiştir. İnsanlar tek tek değil, aileyi anımsatacak şekilde çizilmiştir. Bu kaya resimleri resim dili ve konusu açısından dünya kaya resimleri arasında önemli bir yere sahiptir.

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 18.10.2012 tarih ve 1029 Sayılı Kararı ile toplam 9 adet kaya resmi ve kutsal alandan oluşan korunması gerekli kültür varlığını, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında tescil ederek, çevreleri 5 ayrı alansal bölgeye ayrılarak I. Derece Arkeolojik Sit ilan etti.

Söke İlçesine bağlı Karakaya Köyü bölgesinde; Göktepe Kutsal Alanı ve Kaya Resmi, Karadere Kutsal Alanı ve Prehistorik kaya resimleri, Kavalan, Kovanalan ve Bozalan prehistorik kaya resimleri tescil edilerek, 1. Derece Arkeolojik Sit ilan edilerek koruma altına alındı.