GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
6 Kasım 2023 Pazartesi 13:00

‘Beşli Çete’ kitabında adı geçiyordu… Proje halkın kantarında!

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın kaleme aldığı "Beşli Çete" hakkında "toplatma" talebinde bulunan Cihan Şimşek’in sahibi olduğu şirketin MFA Taahhüt İnşaat Şirketi’nin Bergama’daki 2,6 milyarlık RES projesi halkın kantarına çıkıyor.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, MFA Grup Enerji’nin İzmir’de hayata geçirmek istediği Bergama Depolamalı Rüzgar Enerji Santrali (DRES) projesi ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı.

Bakanlık projenin halkın katılımı toplantısını 17 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştireceğini duyurdu. Toplantı, Durmuşlar Köy Konağı’nda saat 14:00’de gerçekleşecek.

Duyuruda “İzmir İli, Bergama İlçesi, Çamtepe, Üçtepe, Çeltikçi, Örenli, Yortanlı, Tırmanlar, Dereköy, Durmuşlar, Eğiller, Yeniler, Çamoba, Kozluca, Yukarı Ilgındere, Göçbeyli, Sarıcalar, Alhatlı, İneşir, Ürkütler, Sarıcaoğlu Mahalleleri mevkiinde Mfa Grup Enerji Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan Bergama Depolamalı Rüzgar Enerji Santrali (58 türbin-200 MWm/200 MWe - 200 MWe/200 MWh EDT) projesi  ile ilgili olarak, ÇED Yönetmeliğin 9. Maddesi gereğince ÇED sürecine halkın katılımını sağlamak, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla Bakanlığımızca belirlenen 17/11/2023 tarihinde saat 14:00’da, İlimiz, Bergama İlçesi, Durmuşlar Mahallesi, Durmuşlar Kümeevleri adresinde bulunan Durmuşlar Köy Konağı (Köy Kahvehanesi) ve Önü'nde 17/11/2023 tarihinde saat: 14.00’de  Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı yapılacaktır.” denildi.



‘BEŞLİ ÇETE’ KİTABINDA YER ALIYOR

Bakanlığa başvuruda bulunan MFA Grup Enerji Ticaret A.Ş.’nin kurucusu ise MFA Taahhüt İnşaat ve Ticaret isimli şirket. Bu şirketin sahibi olan Cihan Şimşek ise CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın kamu ihaleleri ile ilgili kaleme aldığı ‘Beşli Çete’ adlı kitapla ilgili açtığı dava ile biliniyor.

KİTAP TOPLATMA TALEBİNE MAHKEMEDEN RET
‘Beşli Çete’ kitabında hem kendisinin hem de şirketinin adı geçen Cihan Şimşek ‘kitap toplatma’ ve tazminat talebinde bulunmuştu. Ancak mahkeme, kitapta yer alan ilgili kısımların belgeli olduğuna dikkat çekti ve davacıların taleplerinin reddedilmesine karar vermişti.

ALDIĞI İHALELER
Şirketin sitesinde yer alan bilgilere göre şirket Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası İnşaat İşi, Ankara Jandarma Ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı, Akademik Merkez, Dekanlık Ve Teknik Merkez Bina Ve Tesisleri İnşaat İşi, Ankara Jandarma Ve Sahil Güvenlik Akademisi 3 Adet Yatakhane Yapım İşi, Bursa Millet Bahçesi, Maltepe Lisan Okulu İnşaat İşi ihalelerini alarak hayata geçirmiş.



PROJE HAKKINDA
Şirket, 2,6 milyar TL yatırım ile Bergama’da  58 adet türbin ile 200 MWm/200MWe gücünde RES ve 200 MWm/200MWe gücünde enerji depolama tesisi kurmayı planlıyor. Proje sahası İzmir Manisa 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı kapsamında “Orman Alanı”, “Tarım Arazisi”, “Çayır-Mera”, “Kentsel Yerleşik Alan”, “Kırsal Yerleşme Alanı”, “Kentsel Gelişim Alanı”, “Nehir/Dere”, “Baraj” gösterimlerinde yer alıyor.