GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
1 Mart 2016 Salı 19:00

Konak’ta gergin Meclis: Cami tartışması ve Yıldırım’a hodri meydan!

İl Özel İdaresi’ne ait eski hizmet binasının bulunduğu alana yapılması planlanan protokol cami tartışmalara yol açarken, Başkan Pekdaş’tan Konak Tünelleri konusunda Bakan Yıldırım’a açık davet geldi!

Gökhan KOÇ/EGEDESONSÖZ – Konak Belediye Meclisi Mart ayı ilk oturumu Başkan Sema Pekdaş idaresinde gerçekleşti.

Her ay yapılacak tüm etkinlikler için bir tema belirleyen Konak Belediyesi’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle geride kalan yıl olduğu gibi bu yılda ‘Kentte Kadın Var’ temasını seçti. Ayrıca çocuk gelişimi ve sağlığı, su israfının önlenmesi, kışın soba zehirlenmesine karşı baca temizliğinin öneminin anlatılması, yaşlı bireylerin yaşama aktif katılımlarının sağlanması, ‘Çocuklar kitap okuyor, Konak umut doluyor’ Kampanyası, Kadifekale’nin gelecek kuşaklara aktarılması konusunda neler yapılabileceği konusunda çalışmalar yapılması yönünde komisyon raporları kabul edildi.

Oturumda ayrıca geçtiğimiz yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan imar değişikliği ile dini tesis alanına çevrilen Çınarlı’daki eski Özel İdare binasıyla ilgili planlama süreci noktalandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ardından Konak Belediyesi de taşınmazlardaki mevcut plan kararlarını korudu ve Milli Emlak tarafından gelen itirazları reddetti. Belediye meclisinin onayına sunulan talep AK Parti grubunun karşı çıkmasına karşın, CHP’li üyelerin ret oyları ile geri çevrildi.

HAKSIZLIĞI SAĞIR SULTAN BİLE DUYDU
Defterdarlık Milli Emlak Dairesi tarafından sunulan itirazların kabul edilmesini isteyen ve belediyenin tutumunu eleştiren AK Partili Tevfik Erdoğan’a yanıt veren Başkan Sema Pekdaş, “İzmir’de İl Özel İdaresi’nden kalan malların paylaştırılmasında yaşanan haksızlığı sağır sultan bile duydu. Özel İdare kapatılmadan önce İl Genel Meclisi kararı ile Konak Belediyesi’ne tahsis edilen iki ayrı alan vardı. Burada Çocuk Evi ile Kadın Sığınma Evi yapılacak iki taşınmaz belediyemize verildi. Konak Belediyesi tahsislerin gereği belediye meclisi kararı ile plan tadilatı yaptı, proje işlemleri başlatıldı. Özel İdare kapatılınca taşınmazları paylaştırıldı. Kanunda açıkça “Burada başlayan işlem varsa mülk o kuruma tahsis edilir” hükmü var. Biri Milli Eğitim Müdürlüğü’ne diğeri de Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne verildi. Bu karara karşı dava açtık ve karar lehimize oldu. Çocuk yuvası yapılacak olan alan bir sonraki toplantıda paylaşım komisyonu tarafından bize verildi ancak diğeri yargı kararına rağmen İl Müdürlüğü’ne tahsis edildi. Burada konu plan değil. Elbette İzmir’in böyle bir camiye ihtiyacı var. Ancak Maliye’nin elinde başka arsalar da var. Hakkaniyet sağlanmalı. Onaylı planlarda burası ibadet alanı değil, belediye hizmet alanı, park ve yol” dedi. Başkan Pekdaş Defterdarlık tarafından sunulan itirazların hukuka aykırı olduğunu da belirtti.



KENTTE ERKEK VAR DİYE DE YAPACAK MIYIZ?

AK Partili Ünal Özsır, ‘Kentte kadın var’ teması üzerine söz alarak, “‘Kentte kadın var’ teması sanki ayrımcılık oluşturuyor gibi geldi. Kentte erkek var da diye yapacak mıyız? Adına verilen değeri yansıtsın… Dinimiz de kadına en büyük değeri vermiştir. Dolayısıyla günümüzde kadına şiddetin yaygın olduğu dönemde ‘Kadına saygı var’ şeklinde değiştirmesi daha uygun olur” dedi.

Başkan Pekdaş ise, “Kadının varlığını kabul edeceğiz. Biz bir sene önce buna dikkat çekmek istedik. Kadınlar dolmuşların son yolcusu olmaktan korkuyorsa, ne kadar saygı duyarsanız duyun olmaz. Saygıdan önce varlığını kabul etmek önemlidir. Kadınların varlığını her alanda normal görelim” diye konuştu. 

SİZİN AÇINIZDAN TALİHSİZ BİR KONUŞMA OLDU
AK Partili Sait Baştaş, Başkan Pekdaş’ın Beşiktaş Çarşı Grubu’na kitap imza kampanyasına destek olarak yer tahsis etmesini gündeme getirdi. Baştaş, Konak Belediyesi’nin kendi spor kulüplerine yardım etmediğini, Çarşı Grubu’na yapılan bu desteğin Konak’taki spor kulüplerini üzdüğünü ifade etti.

Başkan Pekdaş ise Baştaş’a, “Konak kulüpleri spor dayanışmasını her daim ilke olarak benimsemiş kulüplerdir. Çarşı Beşiktaş’ın bir taraftar grubudur. Çarşı aynı zamanda haksızlıklara uğramış siyasi bir oluşumdur. Çarşıyla ilgili iddianameyi siz biliyorsunuz. Hatta paralel savcıların hazırladığı iddianameler sonucunda mağdur olmuş, haklarına müebbetle dava açılmış siyasi bir davadır. Bu ülkedeki hukukun yanlış kullanılmasına herkesin paralel savcılar tarafından terör örgütü olarak değerlendirilmesine karşı dayanışmayı sizin yükseltmenizi beklerdim. Bu konuşmam sizi açınızdan talihsiz bir konuşma oldu. Çarşı Grubu’yla bu anlamda hukuk dayanışması etkinliğinin bu şekilde yorumlanması gerçekçi olmamıştır. Çarşı bir siyasal oluşumdur. Kitapları da yaşadıkları hukuksuzluğu anlatan kitaplardır. Sporla ilgili kitap değildir. Konu gerçekten hukuksuzluğa karşı yapılan bir etkinliktir” yanıtını verdi.

5 DEĞİL, 10 VERİRİM!
Bu tartışma sonrası söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ömür Şanlı, Göztepe Kayseri-Erciyesspor maçı için Başkan’dan 5 otobüs istedi. Pekdaş ise Şanlı’ya cevap olarak, “Gereğinde fazla desteği yapıyoruz. Her seferinde desteği veriyoruz. Biz yaptıklarımızı burada anlatıp şov yapmadık. Biz şov insanı değiliz, hizmet insanıyız... 5 değil, gerekirse 10 veririm. Gerçek ihtiyaç neyse ona uygun çalışma yaparız. Adaletli ve hakkaniyetli çalışma yaparız” dedi.   

PEKDAŞ’TAN YILDIRIM’A HODRİ MEYDAN
AK Partili Abdullah Siyahkoç ise Başkan Pekdaş’ı meclis üyelerine yönelik sözleri nedeniyle eleştirdi. Siyahkoç ayrıca Konak Tünelleri açıklaması için Pekdaş, “Bazı konuşmalara dikkat etmeniz lazım. Bir şeyler söylerken muhataplar karşınızda olsa keşke… Biz buraya çalışmaya geldik. Biz çalışmak istiyoruz. İstenilen zamanda istediğimiz şeyleri yapabiliyoruz” dedi.

Tünel konusunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ı birçok kez programa davet ettiğini ve karşılıklı konuşmak istediğini söyleyen Pekdaş, “Gelsin Binali Yıldırım, ben onunla da tartışırım. Herkesle her konuyu tartışmaya hazırım. O kapasitem var” dedi.