GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
1 Mart 2016 Salı 15:58

Vali Toprak’tan ilk açıklama: O ilçeye mülteci kampı mı yapılacak?

Vali Toprak, Dikili Demirtaş Köyü’nde mülteci kampı kurulacağı iddialarını yanıtladı. Toprak, “Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil… Kamp falan olmayacak. Sadece spor salonlarında dağınık halde bulunan mültecilerin işlemleri yapılırken daha düzgün ortam sağlayabilir miyiz diye düşündük” dedi.

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Suriye’de yaşanan savaşın ardından Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçmeye çalışan mültecilerin göçü nedeniyle binlerce kişi hayatını kaybederken kamp ve geri kabul merkezleri gündeme geldi.

İzmir’de emniyet ve jandarmanın sahil güvenlik tarafından yakalanan mülteciler için uygun yerleri olmaması barınma merkezi ihtiyacını doğurdu. Bunun üzerine gözler son günlerde facialarla dikkat çeken Dikili’ye çevrildi. Dikili Demirtaş Köyü’nde,  yakalanan mültecilerin barınması için kamp kurulacağı iddiaları ortaya atıldı.

Konunun yeniden gündeme gelmesinin ardından İzmir Valisi Mustafa Toprak açıklama yaptı. Toprak, “Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. Dikili’ye kamp ya da barınma merkezi kurulmayacak. Böyle bir şey yok. Eğer bu konuda çalışma yapılmış olsaydı zaten bizim bilgimiz dahilinde olurdu. Dikili, son günlerde mültecilerle yeniden gündeme geldi. Orada spor salonlarının kapasiteleri düşük… Kullandığımız 250 kişilik bir salon var. Bazı zamanlar 500 kişi barınmak zorunda kalıyor. Yeni bir salonun daha kullanılmasını istedim. Çünkü bir iki günde binin üzerinde kişiyi oraya getiriyorsunuz. Ayrıca ilçede emniyet ve jandarmanın sahil güvenlik tarafından getirilen mültecilerin işlemini yapacağı bir yer yok. Böyle bir yere ihtiyaç var. Yetkili arkadaşla konuyu konuşurken ‘prefabrik de olsa işlemler için yer yapsak nasıl olur’ sorusu geldi. Zaten mültecilerin evrak işlemleri, sağlık taraması ve kayıtları söz konusu… Biz sadece bunları yapıyoruz. Sadece bunların yapılması için uygun koşulları sağlamaya çalışıyoruz. Aynı durumu Çeşme’de de yaşıyoruz. Yakalanan mültecileri limana, gemilerin olduğu soğuk duvarların bulunduğu yerde toplamak zorunda kalıyoruz. Onlar da günlük yeme içme ve karınlarını doyurma gibi küçük ihtiyaçlarını sağlıklı ortamda gidersinler istiyoruz. Bundan önce de söyledim. Kesinlikle bir kamp ya da barınma merkezi söz konusu değil. İzmir’de bir kamp kurulmayacağını konu ilk gündeme geldiği dönemlerde de ifade etmiştim. Meselenin aslı budur” diye konuştu.