GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Şubat 2016 Pazar 09:42

Kırım Türkleri, Rusya'yı protesto etti

İzmir Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Nuran Çağatay, "Silahsız ve savunmasız olan Kırım Türkleri halkı vatanını işgal eden ve binlerce kişiden oluşan yabancı silahlı güçler karşısında tehdit altındadır" dedi.

İzmir Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği üyesi bir grup yöresel kıyafetler giyerek geldikleri Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde Rusya'nın Kırım'ı işgalini kınadı. Dernek Başkanı Nuran Çağatay, Rusya'nın 2014 yılından bu yana Kırım'ı istila edip milletlerarası her türlü kuralı ayaklar altına aldığını önesürdü. Çağatay, "Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine yapılmış olan bu alçak saldırının haklı görüleceği en ufak bir gerekçe olmaz. Dünyanın bugün geldiği noktada geçtiğimiz yüzyıllara ait istila ve nüfuz bölgeleri kurma teşebbüsleri asla kabul edilemez. Kırım Türklerinin vatanlarından ve milli haklarından asla vazgeçmeyen, bunun uğrunda en yılmaz şekilde mücadele eden yiğit bir halk olduğu çoktan tarihe geçmiştir. Bu her zaman böyle kalacaktır. Kırım Türkleri halkının Kırım'da ve Ukrayna Cumhuriyeti 'nin diğer bölgelerinde yaşayan Ukrayna, Rus ve diğer etnik gruplara mensup hiçbir halka karşı düşmanlığı yoktur" dedi.

Kırım'da, bütün Ukrayna'da ve tüm dünyada hiçbir halkın diğerine zulmetmediği, birbirlerine saygı gösterdiği, hukuk ve demokrasi içinde yaşadığı bir düzen istediklerini söyleyen Çağatay, "Kırım Türkleri halkını ve onun iradesini hiçe sayan bütün karar ve uygulamalar hukuken ve siyaseten yok hükmündedir. Kırım Türkleri olarak her şeyden önce kopmaz soy, dil, din, kültür ve tarihi bağlarıyla bağlı olduğumuz, her zaman Türkiye'ye, bütün Türk dünyasına ve dünya kamuoyuna yapılmak olan bu terörist saldırı ve istilayı durdurmak üzere harekete geçmeleri çağrısında bulunuyoruz. Kırım Türkleri halkı asla teslim olmayacaktır" dedi.