GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
27 Şubat 2016 Cumartesi 17:46

Son sözü Uraloğlu söyledi: Bayındır'daki ağaçlar kesilecek mi?

Torbalı-Bayındır Yolu’nun Arıkbaşı Mevkii’nde bulunan ağaçların kesileceği iddiası CHP ile AK Parti arasında tartışmalara, bölge halkında da tedirginliğe yol açarken Karayolları Bölge Müdürü krize nokta koydu: Ağaçlar taşınacak!

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ - Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılacak olan Torbalı-Bayındır Yolu’nun Arıkbaşı Mevkii’nde bulunan anıtsal değeri olan çınar ağaçları seçim öncesinde gündeme geldi.

Vatandaşlar binlerce imza toplarken yeni kavşak projesinin revize edilmesini istedi. Bölgeye giderek 1 Kasım’dan önce seçim çalışmaları yaparken konudan haberdar olan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın müdahalesi ile kavşak projesinde revizyon yapıldı. Hotar, İl Başkanı Bülent Delican ile birlikte yeni projeyi tanıtarak toplamda 300 ağacın bulunduğu bölgedeki çalışmaları anlattı.

Aradan geçen zamanda değişiklik yapılan proje uygulamaya konulurken Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü Bayındır Belediyesi’nden bazı ağaçların taşınması için izin istedi. Belediye ise müdürlüğe yazdığı yazıda ağaçların anıtsal özelliğinin olduğunu, taşınamayacağını bildirdi. Belediye Başkanı CHP’li Ufuk Sesli imzasıyla CHP İlçe Başkanlığı’da durumu bildiren yazı da yazılınca ortalık karıştı.

CHP cephesinden sert eleştiriler gelirken tepkilere yanıt veren AK Parti İl Başkanı Bülent Delican, “Sayın Genel Başkan Yardımcımız Nükhet Hotar ile bölgeye gidip yeni kavşak projesini açıklamıştık. Bir değişiklik yok. Taşınacak ağaçların anıtsal niteliği yok. Siyaset yapıyorlar” dedi.

17 KIRMIZI İŞARET
Delican’ın açıklamasının ardından bölgede kafaları karıştıran bir gelişme daha yaşandı. Karayolları Genel Müdürlüğü Arıkbaşı kavşağında yer alan asırlık çınar ağaçlarının üzerini işaretledi. Müdürlük 17 ağacın üzerine kırmızı işaret koydu. İşaretlenen ağaçların kesileceği ileri sürüldü.



15 AĞAÇ TAŞINACAK
Krize nokta koyan açıklama ise Karayolları Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu’ndan geldi. Egedesonsöz’e konu hakkında detaylı bilgi veren Uraloğlu ağaçların kesilmeyeceğini, taşınacağını söyledi. Uraloğlu, “Orada döner bir kavşak projemiz vardı ve bundan 35 adet ağaç etkileniyordu. Projede revizyon yaparak düzenleme sonrası etkilenen ağaç sayısını 15’e düşürdük. Bu ağaçların 6 tanesi çam, 5 tanesi çınar, 4 tanesi ise meyve ağacıdır. 5 adet çınardan sadece 2 tanesi 30 yıllık, kalanların yaşları küçük… Bu arada bölgede Anıtlar Kurulu tarafından tescillenmiş hiçbir ağaç yok! Proje nedeniyle etkilenen 15 ağaçtan en önemli ve büyük olan 2 çınar ağacını taşıyacağız. Bu 2 ağacın bir tanesi mevcut yerin arkasında bir alana diğer ise yolun karşı tarafından uygun bir alana nakledilecek. Taşınacak tüm ağaçları ise Bayındır çıkışındaki tesislerimizin bahçesine götüreceğiz. Son kavşak planını Karayolları Genel Müdürlüğü’ne de onaylattık. Ağaç ve yeşil alan konusunda oldukça hassasız. Konak Tüneli Projesi’nde de Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışarak çınar ve palmiyeleri taşımıştık. Hiçbir şekilde sorun yok” diye konuştu.