GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
27 Şubat 2016 Cumartesi 15:01

Beraat eden Oramiral Köse dava açacak mı?

İzmir’de 3.5 yılın sonunda dün 356 sanığın beraatıyla sonuçlanan 'Gizli bilgi ve belge bulundurma' davası sanıklarından Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele, "Kumpas ortaya çıktı. Adalet yerini buldu" diyerek avukatına, tazminat davası açmayacağını söylediği öğrenildi.

49'u muvazzaf asker, 357 sanıkla başlayan, yargılama sürecinde emekli tümgeneral Alaattin Parmaksız'ın vefatıyla 356 sanıkla devam eden 'Askeri gizli bilgi belge bulundurma' davasında, İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi dün verdiği kararla 'yüklenen suçun sanıklarca işlenmediğinin sabit olması sebebiyle esastan beraat' hükmetti. Soruşturma kapsamında o dönem Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı yapan Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele de 15 Eylül 2012'de dönemin İzmir 1 Nolu Özgürlükler Hakimi Serdar Ergül tarafından tutuklandı. Kösele, bir hafta süren tutukluluğunun ardından avukatının itirazı sonucu tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" ve "yasaklanan bilgileri temin etmek" suçlamasıyla Kösele de 2 ila 6 yıl hapis cezası istemiyle yargılandı.

KÖSELE, TAZMİNAT DAVASI AÇMAYACAK
Davada tutuksuz yargılanan ve beraat eden Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele, beraat kararını dün avukatı Aydoğan Yolyapan'dan telefonla öğrendi. Avukat Yolyapan, müvekkili Veysel Kösele'nin kendisine telefonda “Adalet yerini buldu. Kumpas ortaya çıktı. Bunca yıl çile çektim. Ama ben dik duruşumu hiç kaybetmedim. Bize kumpas kuranların kim olduğu belli oldu. Onlar da cezasını çekiyor. Haksız yere bir hafta cezaevinde yattım. Suç işlemediğimi biliyordum. Ama kumpasçıların oyunu sonucu cezaevine girdim. Ben devletime karşı tazminat davası açmayacağım. Devletime hizmet etmeye devam edeceğim" dediğini belirtti.

Avukat Aydoğan Yolyapan, aynı davada yargılanan 8 müvekkilinin daha bulunduğunu, bunlardan muvazzaf olan Gürbüz Efe ve Mahmut Can Öztürk'ün bu davadan dolayı ordudan atıldıklarını, Askeri Yüksek Mahkeme'ye yaptığı başvuru sonucu göreve iade edildiklerini söyledi. Yolyapan, mahkemenin verdiği beraat kararının kesinleşmesini ardından, müvekkili olan Marmaris Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda bot komutanlığı yapan muvazzaf Üsteğmen Onur Süer ve diğer 7 kişi için hazineye karşı haksız yere tutuklanıp yargılandıkları gerekçesiyle yüksek miktarda maddi ve manevi tazminat davası açacaklarını söyledi. (dha)