GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
15 Ağustos 2023 Salı 09:36

Kıran kırana seçim... CHP Bornova'da kazanan belli oldu!

CHP’de Bornova İlçe Başkanlığı seçiminde mevcut başkan Ertürk Çapın ile İlçe Gençlik Kolları eski başkanı Volkan Koçanalı arasında bir rekabet gerçekleşti. Kongrede Çapın 236 oy alarak yeniden ilçe başkanlığına seçildi. Koçanalı ise 180 oy aldı.

Oktay GÜÇTEKİN/EGEDESONSÖZ- Seçim yenilgisi sonrası CHP’de başlatılan kurultay süreci mahalle delege seçimlerinin ardından ilçe kongreleri ile devam ediyor. Partinin kalesi olarak bilinen İzmir’de bugün Bornova ilçesinde seçime gidildi.

EVKA-4 Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirilen kongrede mevcut başkanlık görevini sürdüren Ertürk Çapın ile İlçe Gençlik Kolları eski Başkanı Volkan Koçanalı iki aday olarak yarıştı.

Yapılan yarışta Çapın geçerli oyların 236 tanesini alark yeniden ilçe başkanı oldu. Koçanalı ise oyların 180'ini aldı.

-CHP İZMİR’İN AĞIR TOPLARI BİRBİRİNE GİRDİ… BORNOVA’DA KÜRSÜ SAVAŞLARI!

İKİ KANAT ARASI GÜÇ SAVAŞLARI
Kongre öncesinde gerçekleşen mahalle delege seçimlerinde Çapın'ı CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ve Bornova Belediyesi eski Başkanı Olgun Atila'nın desteklediği bilniyor. Koçanalı'nın ise belediye kanadının adayı olduğu kulislerde yerini aldı.

Kongreye CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlı, CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rudvan Karakayalı, Bornova Belediye eski Başkanı Olgun Atilla, CHP İzmir eski Milletvekilleri Atila Sertel, Musa Çam, Kamil Okyay Sındır, Özcan Purçu, Bedri Serter katıldı.

Divan Başkanlığına ise Kamil Okyay Sındır seçildi.

ÇAPIN: YETERKİ…
Seçim zaferinin ardından konuşan Bornova İlçe Başkanı Ertürk Çapın, “Volkan benim kardeşim. Gerçekten benim gibi CHP’de doğdu. Ben CHP’li herkesle ölümüne kadar olurum. Yeter ki CHP’li olsun. Yeter ki  AKP’ye, MHP’ye Bornova’da göz kırpmasın. Gerçekten günlerce emek verdiniz çalıştınız. Bir genel seçimden çıktık delege seçimlerine girdik. Önümüzde il kongresi var. CHP örgütünde durma hakkımız yok. Topla tüfekle üstümüze geliyorlar. Birliğimizi ve beraberliğimiz tekrar göstereceğinize inanıyorum” dedi.

KOÇANALI: HER ZAMAN HAZIRIZ
Seçim sonucu hakkında konuşan Volkan Koçanalı ise, “Bu demokratik bir yarıştı. Örgütümüzün kararına saygı duyacağız. Bundan sonraki çalışmalarında Sayın Ertürk başkanıma başarılar diliyorum. Eğer ki bundan sonraki çalışmalarda üstümüze vazife düşüyorsa her zaman hazırız” diye konuştu

SINDIR: PARTİMİZ GÜÇLENEREK ÇIKACAKTIR
Divan Başkanı seçilmesinin ardından konuşmasını gerçekleştiren Kamil Okyay Sındır, "Partimizide delegasyon seçimde oy kullanma etkisi verir ancak partinin genel başkanından en sade üyesine kadar her bir üyesinin parti çalışmalarımızda birbirimizden ayırt edilmeyecek kıymet ve değer anlamında hiçbir farkı yoktur. Adaylık başvuruları yapılmamış ancak bilinen 2 aday yarışıyor. Daha güzelini partimize ve vatanımıza sunabilmek adına. Ben iki adayımızı da arayıp görüşerek böyle bir önerisi olduğunu öğrendim. Burada da oy birliği ile oluşturulan divan nedeniyle tercihiniz için teşekkür ederim. Partimiz güçlenerek bu kongreden çıkacaktır" dedi.



SERTEL: SEÇİMLER ÇARŞAF LİSTE OLMALI
Seçimlerin blok liste ile yapılmasının görüşülmesi sırasında söz alan geçmiş dönem milletvekili Atila Sertel, "Burada blok liste muhtemelen oylanıp çıkacak. Bizler aslında birimizi partimizi mahalle seçimlerinde çok üzüyoruz. Çok yıpratıyoruz. Çok kıymetli arkadaşlarım karşılıklı listelerde yer alarak partiye emek veren ve uzun yıllar CHP’de hiçbir beklentisi olmayan arkadaşlarımızın bir kısmı devre dışı kalıyor diğer kısmı delege seçiliyor. Aslında biz kongrelere gelirken birbirimizi üzüyoruz, kırıyoruz. Sonuçta Bornova tarihinde gördüğüm en az katılımlı, 44-45 yıldır yaşadığım Bornova’da geldiğim kongrelerde en az katılımlı kongre yaşıyoruz. Bunun nedenlerini çok içten ve yürekten araştırmak ve çözmek zorundayız. Bu nedenle bizler tüzük komisyonunda bir çalışma yürüyoruz 9 arkadaşımızla. Tartıştığımız en önemli konu ilçe kongrelerimizin tüm üyeler ile yapılmasıydı. İnşallah önümüzdeki kongreler itibari ile tüm üyelerin katılımı ile ilçe başkanı seçmiş olacağız. İl başkanlığı seçimine giderken 2 farklı grupta yer alan arkadaşlarımızın birbirlerini tasfiye ettiği, il yönetimine girebilecek nitelikteki arkadaşlarımızın kongrelerde devre dışı kaldığına tanık oluyoruz. Aslında tüzüğümüz açık ve net. Çarşaf liste ile seçim yapılmalı. Bunu yalnızca il kongresinde becerebiliyoruz. Keşke ilçe kongrelerimizde de oylamaya gerek almaksızın divanın ve tüm delegelerin oy birliği ile çarşaf belirlenebilse. Biz yoldaşız, biriz, kardeşiz. Siyasette karşıtlık olabilir, siyasette ağalık olmaz" ifadelerini kullandı.

ASLANOĞLU: AÇ TAVUK KENDİNİ DARI AMBARINDA GÖRÜR GİBİ...
Kürsüye çıkarak söz alan CHP İl Başkanı Şenol Aslanoğlu "Yıllardır var olan baskıcı recim 28  Mayıs sonrası başkalarını arttırarak sürüyor. Belediyelerimiz üzerindeki baskı 28 Mayıs sonrası daha fazla. Muhalefet eden herkese baskı ve zulüm arttı. Bizi yıldırmaya çalışıyorlar. AKP ve yalakaları topyekün bir savaşa başladılar. Sizlerin sayesinde  CHP dimdik ayakta kalmaya devam edecek... Bugün burada bizi bundan sonra yönetecek ilçe başkanlarımızı il delegelerimizi seçeceğiz. Buradan sonra il ve genel merkez seçimi yapacağız. Değişim buralardan yavaş yavaş başlıyor.Bu güne kadar 12 ilçe kongremizi tamamladık. Bizler burada partimizin geleceğine karar verirken birileri de yandaş medya kanallarında partimize ayar vermeye çalışıyorlar. Bornova'nın partili arkadaşlarımın huzurunda ifade ediyorum. CHP'de değişimin nasıl olacağına, CHP'nin üyeleri karar verir. Öyle seçim zamanı ortada gözükmeyen, suya sabuna dokunmayan 3-5 kişi bizim adımıza karar veremez. 100 yıllık partini neferleri bilyor ki CHP'de neyin nerede söyleyeceğini çok iyi bilir. Bizim her şeye anlatacağımız yer partinin danışma kurullarıdır ya da ilçe kongreleridir. Bu seçimde daha hakça düzen kurma fırsatımız vardı.Daha başarılı olma fırsatımız vardı ancak maalesef yapmadık. AKP'nin yandaşlarının, yandaş kanalların yalanları dolanları ile, terörle suçlamaları ile, Cumhurbaşkanını miting meydanlarında montaj videolar göstermesi ile mücadele edemedik. Yandaş kanallara iftiralara atacak değilim suçu. Muhakkak eksiklerimiz var. Bu nedenle öz eleştiriye ihtiyacımız var. Kürsüye çıkacak arkadaşlarımdan ricam; Ben 14 Mayıs seçimlerine 4 aylık il başkanı olarak girdim. Bu nedenle seçimin kaybında benim de eksiklerim vardır. Değişimden bahseden herkesin önce nelerin eksik bıraktığını söylemesi lazım. Önümüzde yerel seçim var. Belediye başkanlarımız partinin görünen yüzüdür. Örgütün görevi başkanlarımız yaptığı hizmetleri kapı kapı gece gündüz demeden halka anlatmaktır.Bize düşen görev burdur. Belediye başkanlarımız ile örgütmüz arasında bir tartışma yok. Belediye başkanlarımız da meclis üyelerimiz de bu partinin öz evlatlarıdır. Biz et ve tırnak gibi bugünden itibaren yerel seçim için çalışmalar başlayacağız.Bugün burada hangi arkadaş seçilirse seçilsin bu kongreden birlikte ve beraberlik içinde omuz omuza çıkacağız. Yarıdan itibaren hepimiz yerel seçimler için omuz omuza çalışmaya başlayacağız. AK Parti ve yandaşlarından aç tavuk kendini darı ambarında görür gibi 20 belediye alacağız falan... Sandıklar kurulalı 2 ay olmadı. Kurulan tüm sandıklarda onları ezdik. Bu yerel seçimlerde Bornova ilçesini bir kez daha kazanacağız. Bu ilçede ne ilk zaferimiz olacak ne son zaferimiz. Biz 30 ilçenin 30'unda da , Büyükşehir'de de CHP'nin bayrağını bir kez daha dalgalandıracağız. Sadece il ve ilçe başkanlarını seçtiğimiz kongreler değil yerel seçim çalışmalarını kol kola başlatacağımız ilk gün olacak inşallah" dedi.

ÇAPIN:  ÖLENE KADAR ARKADAŞIM AMA...
Adaylık konuşmasını ilk gerçekleştiren isim olan mevcut ilçe başkanı ve ilçe başkan adayı Ertürk Çapın, "Bir süreçten geçtik. Hepimiz sonuna kadar inanmıştık. Ben de15 Mayıs sabah iktidar partisinin ilçe başkanı olacağıma emindim. 14 ve 28 Mayıs'ta maalesef olmadı. Örgütümüz çalıştı. Bornova örgütü binlerce kişi ile sandığa sahip çıktı. Bir milletvekillerinde aldığımız on bir de genel başkanlarımızın aldığı oya bakın. Kimse bir oy kemale bir oy tipe diye partiyi sabote edemez. Bu partinin üyesiyseniz bu partiye ihanet edemezsiniz. Bana sosyal medyadan sallayan bazı arkadaşlar var. Kimsenin CHP'ye ve benim seçmenim seçtiği yerlerde çalışarak CHP'ye ihanet etmeye hakkı yok. Beni sosyal demokrat seçmenim emeğini yiyeceksin, sosyal medyada karavana yapı istersen verme diyeceksin. Ben partinin ilçe başkanı isem gereğini yapmak zorundayım. Benim kimse ile kişisel problemim yok. CHP ilçe başkanlığı makamında oturuyorsanız, makamın gereklerini tam olarak yapmak zorundasınız. Bir arkadaşımız kalktı il başkanları ile ilgili olmadık sözler yazdı.  Ne yapacak ilçe başkanı?Ben paritmi hiç terk etmedim. Hiç ayrılmadım partimden. Tabloyu görüyorsunuz. Ne Kadar demokratik ortamda kongre yaşıyoruz. Sayın vekilim ile benim de siyasi olarak karşılıklı olduğumuz dönemler olmuştur. Ama karşılıklı olarak yuh çektiğimiz olmamıştır. Partimizde böyle terbiyesizlik yok.Sayın başkan benim çocukluk arkadaşım. Ölene kadar öyle kalır.Ancak siyaseten yollarımız ayrı.Benim CHP'deki ideolojim kendisi ile farklı. Ben ona ve ailesini incitecek hiçbir şey yapmam, yapana da gereğini yaparım. Ancak bakıyorsunuz  'kardeşim' diyor sonra 'Çapsız' yazmış. Benim senle sorunum yok. Ben partinin ilçe başkanlığı görevini yaptım. Bizim kültürümüzde böyle bir şey yok. CHP'nin bir takım fikirleri var, ben onlardan taviz veremem. sayın başkanım kasıt olarak yapmamıştır ancak Yeni Asır'a gitti arkasında Kılıçdaroğlu kaçtı yazısı var. Kalktınız mecliste AKP'li MHP’li kişilerle görüştü. Benim milletvekillerim yok depremde kimse devlete laf etmesin dediniz. Ben buna karşı çıkmak zorundayım ancak terbiyem gereği salonu terk etmedim. Benim madalyam burada. Ancak sizin satacak madalyanız bile yok" ifadelerini kullandı.

KOÇANALI: PARTİMİZ HANGİ GÖREVİ VERİRSE ONU YAPACAĞIM
Çapın’ın ardından söz alan ilçe başkan adayı Volkan Koçanalı, “ Bu göreve talip olurken önce eşime sonra kızıma sordum. Çünkü dedim ki Ertürk başkanımız çok yoruldu onu 2 sene dinlendireceğiz, ben o sürede çok yorulacağım. Eşimi çocuğumu da biraz ihmal edeceğim. onlar da haklarını helal ettiler. Seçimi kaynadıktan sonra 2 yıl boyunca bize yoldaşlık yapacak örgütümüze ihtiyacımız var. CHP Bornova örgütünden aldığım güç, partime duyduğum inanç, karşınıza ilçe başkanı olarak çıkardı beni. Sevgili babamdan kaynaklı olarak SODEP, SHP ve CHP listeleri hep evimizde yapılırdı. Aktif siyasetinden kaynaklı kızım gibi bende siyasetin içinde büyüdüm. Ondan sonra yaş ilerleyince üniversiteden önce başka oluşumlarda meşguldüm. 1999 yılında partimiz meclis dışında kaldı. O günleri bugünler çok benzetiyorum. O zaman oyumuz yüzde 9’du hayallerimiz büyüktü. Şimdi oyumuz yüzde 30’a yaklaştı hayallerimiz sadece Bornova kaldı. Müthiş bir kamplaşma ve çekişme…Bornova’da birbirimiz ile uzlaşmayı bırakıp AKP iktidarını zorbalıkları ile uğraşacağız. Ülkeyi kurtaracağız. Ertürk Başkanı ile 2009’da ilçe yöneticiliği yaptık. Partimizde karşılıksız hangi görev verildiyse onu yaptım. Bundan sonra da onu yapmaya devam edeceğimiz. Bunları inançla coşkuyla yapacağım. Bu örgütü artık gençleştirelim. Hiçbir şey için geç değil. Herkes elini vicdanına koysun Bornova ilçe örgütünün bu gidişatından memnunsanız buyurun devam edin. Değilseniz biz buradayız. Gelin bize yoldaşlık yapın! Gelin CHP Bornova örgütünü her beraber ayağa kaldıralım!” dedi.