GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
1 Ağustos 2022 Pazartesi 20:16

Karabağlar’da ‘5’li müteahhit’ tartışması!

Karabağlar Meclisi’nde İzmirGaz’la ilgili Cumhur İttifakı Grubu’ndan gelen önerge tartışmalara neden oldu. Cumhur İttifakı’nın doğalgaz olmayan mahallelere doğalgazın bağlanabilmesi için belediyenin ’10 yıllık taahhüt vermesi’ gerektiğini belirtirken Başkan Selvitopu ise belediyenin böyle bir taahhütte bulunmasının yasalara aykırı olduğunu ifade etti ve İzmir Gaz’ın ayrıcalıklı olmadığını söyledi. CHP Grubu’ndan İzmirGaz’ın 5’li müteaahit’ grubu içerisinde yer alan Kolin’e ait olduğunu hatırlatması ise tartışmayı büyüttü.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Karabağlar Belediyesi Ağustos ayı olağan meclis toplantısının ilk oturumu meclis salonunda Başkan Muhittin Selvitopu yönetiminde toplandı. Meclis toplantısından başkanlıktan ve meclis üyelerinden gelen önergeler ilgili komisyonlara gönderilirken komisyonlardan gelen raporlar ise mecliste kabul edildi.

Toplantının açılışında belediye çalışmalarıyla ilgili meclis üyelerini bilgilendiren Başkan Selvitopu, Karabağlar Belediyesi projeleri ve çalışmalarının son hızla sürdüğünü söyledi. Başta Fen İşleri, Park ve Bahçeler, Temizlik İşleri müdürlükleri çalışanları olmak üzere tüm ekiplerin sahada olduğunu belirten Başkan Selvitopu, “Özellikle asfaltlamaya yoğun şekilde devam ediyoruz. Sadece temmuz ayında 1500 ton asfalt, tekniğine uygun şekilde serildi. Asfaltlarımız hem bu yıl, hem de gelecek yıl sezonu içinde yoğun şekilde sürecek” dedi.

ATATÜRK GENÇLİK MERKEZİ VE ÇALIKUŞU
Atatürk Gençlik Merkezi yapımının son hızla sürdüğünü vurgulayan Başkan Selvitopu, “Gençlerimizin, çocuklarımızın yararlanacağı bu örnek tesisi, Cumhuriyetimizin 100. yılında, yani 2023'te mutlaka hizmete açmak istiyoruz. Bunun için üzerimize düşen herşeyi yapacağız” diye konuştu.

Başkan Selvitopu, yine yapımı devam eden Çalıkuşu Semt Merkezi'ni de gelecek yıl hizmete açmak istediklerini söyledi.

Bodrum katı otopark, üstü modern pazaryeri olacak Yeşilyurt Pazaryeri'nin önümüzdeki günlerde ihale edileceğini belirten Başkan Selvitopu, aynı bölgedeki Yeşilyurt Futbol Sahası'na yeni tribün kazandırılacağını vurguladı.

Başkan Selvitopu, Kavacık Meydan Projesi'nde sona gelindiğini bildirerek, şunları söyledi:

“Meydan düzenlemesi tamamlandı. Şu anda kahvehanelerin pergoleleri yapılıyor. Bu çalışmalar 10 güne kadar bitecek. Bina cephe düzenlemeleri de tamamlandığında, Kavacık şık bir meydana kavuşmuş olacak. Önümüzdeki yıllarda da, üniversitenin hazırladığı proje doğrultusunda sokaklarda iyileştirme çalışmaları yapacağız. Ayrıca Etüt Proje Müdürlüğümüz, Kavacık koruma planlarını hazırlıyor.”

Başkan Selvitopu, öğrencilere ücretsiz eğitim verilen Karabağlar Belediyesi Sosyal Etkinlik Merkezi'nin LGS başarısına da dikkat çekerek, “Öğrencilerimiz lise yerleştirmelerinde yüzde 98.5'luk başarı elde etti. Bu oran bizleri çok mutlu etti. Umarım benzer sonuçları YKS yerleştirme sonuçlarında da elde ederiz” diye konuştu.

CUMHUR İTTİFAKI'NDAN İZMİRGAZ ÖNERİSİ
Meclis’in Cumhur İttifak’ı üyelerinden gelen  bir önerge ise mecliste tartışmalara neden oldu. Önerge, Karabağlar Belediyesi sınırları içerisinde planları bitmiş mahallelere doğalgaz hizmetinin ulaştırılması için belediyenin İzmir Gaz’a taahhüt vermesi gerektiği yönünde idi.

CHP GRUBU'NDAN 5'Lİ MÜTEAHHİT HATIRLATMASI
Önergeye dair ilk söz alan CHP Grubu’ndan Meclis üyesi  Zafer Levent Yıldır, Cumhur İttifakı üyelerinin belediyenin 10 yıl taahhüt vermesi gerektiğini iddia ediyorlar. Biz planlar konusunda en ileride olan bir belediye olarak bu gereksiz istekle karşı karşıya kalmış durumdayız. Tabi ki biz de her yere doğalgazın gitmesini istiyoruz. İzmirGaz’ın şikayet konusu planların olmaması. Planlar var. 10 yıl garanti istiyorsunuz.  Biz Bakanlığın dönüşüm planları ile ilgili 10 yıl garanti isteyebildik mi? İsteyemedik ama siz istiyorsunuz. Çünkü işinize öyle geliyor.” 

Yıldır, İzmir Gaz’ın sahibinin ‘5’li müteahhit’ olarak adlandırılan şirketlerden biri olan Kolin’e ait olduğunu hatırlatması ise AK Parti Grubu’ndan tepkilere neden oldu. AK Parti Grubu bu önerge ile ilgisin olmadığını dile getirdi.  Başkan Selvitopu  AK Parti Grubu’nun tepkisi üzerine ‘Bundan neden rahatsız oldunuz?’ dedi.

 'DEVLET AĞIRLIĞINI KOYMALI'
Yıldır “Bu  şriketler dünyada en fazla ihaleler alan firmalar. Bunlar en fazla ihaleler aldıklarına göre dünyanın da en zengini olmuşlardır galiba. 10 yıl garanti istenmesi ve plan revizyonu sonucu kendilerine çıkan maliyetlerin belediyeden istenmesi gibi bir durumla karşı karşıyayız. Bu konuda tek yetkili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’dır. Bu konuda devlet ağırlığını koymalı ve  böylesi bir taahhüt talep etmeden Kolin Enerji’nin vatandaşlarımızın doğalgazdan yaralanmasını sağlamalıdır” diye konuştu. Yıldır, önergenin gündeme alınmamasını istedi.

AK PARTİ: SADECE TAAHHÜT İSTENİYOR, PARA PUL DEĞİL
AK Parti Grubu’ndan söz alan  Alper Güldalı da verdikleri önergenin imarlı alanlara dair olduğunu hatırlatarak şunları söyledi “Bu bölgeye plan yeni yapıldığı için daha gidememiş. Bu planlı bölgelere doğalgazın gitmesi için bazı yönetmelikler var. İzmir Gaz da zarar etmemesi için bizden bir ’10 yıllık tahahhüt’ istiyor, para pul istemiyor. Dönüşüm alanlarına girecek bir bölgeden bahsetmiyoruz. Bu sorunu çözmek için de belediyenin kamu yararı adı altında bu tahahhütte bulunması çok mu zor? Bunu ilk defa biz yapmayacağız. Bu durumdaki 6-7 belediyenin vermiş olduğu bir taahhüt var. Halkımıza bir an önce doğalgaz verilsin diyoruz. Vatandaşa yardımcı olunsun. Bunu abartacak bir durum yok”.

SELVİTOPU: İZMİRGAZ BU CESARETİ NEREDEN BULUYOR?
Ardından söz alan Başkan Selvitopu ise belediye başkanlarının böyle taahhüt verme görevinin olmadığını belirterek “Bu hangi yasaya göre isteniyor anlamak da zorluk çekiyorum.  TEDAŞ, İZSU, Telekom taahhüt mü istiyor bizden. Girip plana göre yapıyor. Plan değişikliği olunca da değiştiriyor. Bu kurumlar bir taahhüt istemiyor.  İzmir Gaz’ın hangi özelliği var da bu tahhütütü bizden isteme cesaretinde bulunuyor. Özel bir şirkete taahhüt verildiği nerede görülmüştür. İzmir Gaz’ın taahhüt istemesine gerek yok. Yapılmak isteniyorsa bakanlık yap der, olur biter. Belediye ne ilgisi var. Hukuken baktık böyle bir taahhüt verme gibi bir durumumuz yok. Neye göre vereceğiz. Planlar her zaman değişebilir. Böyle bir ayrıcalık söz konusu olamaz. Belediyeden kazı izni istendiğinde üzerimize düşen görevi yaparız. ‘Bazı belediyeler taahhüt vermiş’ diye söyleniyor. Ben de bir başkanla görüştüm. ‘Biz taahhüt vermedik’ dedi. Kanunu bilen bir belediye başkanı kendini böyle bir taahhüt altına sokamaz. Bu konuda devletin makamları var ve gerekli talimatı verir. Taahhüt olmadan da İzmir Gaz’ın girdiği mahalleler var. Ki bu taahhüt alınmadan bağlanan mahalleler de var. Biz alt yapısı olmayan bu konuyu kabul edemeyiz. Karabağlar’da şu anda plansız alan yok.  Lütfen bu iş suistimal edilmemeli. Vatandaşlar o hizmeti de istiyor. O hizmeti devlet yapması gerekirken bizden hukuk dışı bir şey istenemez.” dedi.

ÖNERGE REDDEDİLDİ,
Ardından yapılan oylama ile önergenin gündeme alınması oy çokluğu ile reddedildi.

EROĞLU: TARTIŞILMASI NEDEN RAHATSIZ ETTİ?
Gündem dışı konuşmalarda söz alan AK Parti Grubu’ndan Fırat Eroğlu “Bu konunun komisyonlarda değerlendirilmesi tartışılması neden rahatsız etti. Neden bu hazırlık. Siz bu önergenin verileceğini bildiğiniz için ders çalışmış gelmelisiniz. Planlı alanlardaki  bir sorunu çözmek için önerge verdik. Derdimiz siyasi bir amaç da değil. Bir yanlış varsa komisyonlarda ortaya çıkar. Bazı belediyelerin de taahhüt verdiğini de biliyoruz. Tahahüt te bulunmak da bir sıkıntı olmadığını düşünüyorum. Komisyonlarda görüşülsün, yanlışsa değerlendirilsin. Mecliste karar verelim. Sayın Başkan biz mağduriyetin giderilmesini istiyoruz. Bunun konuşulması neden niye sıkıntı oluyor? Gerilecek ne var? Bu çevre ve insan sağlığı için de önemli.” Dedi.  

SELVİTOPU: BAKANLIĞA ISRAR EDİN
Tekrar söz alan Başkan Selvitopu “Gaz bağlamak belediyenin görev alanı değil. Biz plan yaparak görevimizi yerine getirdik. Diğer kurumlar bilmiyor mu da bizden bu taahhütü istemiyor. Diğer şirketler planlar değişince belediyeden para mı istiyor.  Devlet kurumları istese neyse bir derece ama bir özel şirket bizden taahhüt istiyor. Bu hangi kanunda yazıyor. Doğalgazı devlet getiriyor. Belediyeye ısrar etmek yerine bakanlığa ısrar edin. Bir talimat verilsin. Devlet şart koşsun bağlansın. Neden yerel yönetimden böyle taahhüt isteniyor. Belediye böyle bir taahhüt veremez. Nasıl böyle bir şey isteniyor. Yapılmak  istendiğinde yapılıyopr. Planlı olan bütün belediyelerden taahhüt istensin o zaman. Böyle bir şey gündeme dahi getirilemez. Var olan plana göre bu hizmeti yapmak zorundalar. Böyle bir şey asla olamaz. Aynı benzer hizmetleri yapan firmalar var. Ticari bir kuruluş olarak karışılığını alacaksın kamu kurumundan taahhüt isteyeceksin, bu olamaz.”  dedi.