GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
1 Ağustos 2022 Pazartesi 19:21

Şadırvanın yıkılışında detayları anlattı: Balyozla tek başına!

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Kemeraltı Çarşısı’ndaki Şadırvan Camiisi’ne ait şadırvanın yıkılmasını kınadı. Başkan Batur açıklamasında “Her gittiğimizde şadırvan bize şikâyet ediliyordu. Oradan kaldırılması benim ya da Tunç Başkanın iki dudağının arasında değil, bir gecede oradan kaldırıldı. En yüksek cezayı almalarını istiyoruz. Biz de kurum olarak şikâyetçi olduk” dedi.

EGEDESONSÖZ- Konak Belediyesi Temmuz ayı olağan meclisi Belediye Başkanı Abdül Batur’ün öncülüğünde bir araya geldi.

Belediye meclisinde Kemeraltı Çarşısı’nda yaşanan şadırvan saldırısının yanı sıra Gültepe Planları oldu.

BU KAFA SAAT KULESİ’NE DE SALDIRIR
Başkan Batur, şadırvan ile ilgili olarak yaşanan saldırıyı Vandalizm olarak değerlendirerek "Kemeraltı'na büyük önem veriyoruz. Dünya mirasına girmesi için bu ay bakanımızı da ziyaret edeceğiz, çalışmalarımızı anlatacağız. Bizim için çekim merkezi, ayağa kalkması turizmin heyecan bulması demek. Maalesef dün üzücü bir olaya tanıklık ettik. Mantocular Çarşısı’nda şadırvanımız vardı, balyoz darbeleriyle bir kişi ortadan kaldırmış. Vandalizm bu boyutlara geldi şaşırıyorum, en son boyutu. Nasıl bir cesaret, nasıl bir bakış açısı. Kemeraltı'nda tarihi eser bırakmazlar bu anlayışla, Saat Kulesi’ni de bu kafa yapısı ortadan kaldırır. Emniyet güçlerimiz anında olayı çözüm noktasına getirdi. Onlara da teşekkür ediyorum. Ceza olacak ama esnaf adına da üzüldük. Kim yaptırır bunu? Her gittiğimizde şadırvan bize şikâyet ediliyordu. Oradan kaldırılması benim ya da Tunç Başkanın iki dudağının arasında değil, bir gecede oradan kaldırıldı. En yüksek cezayı almalarını istiyoruz. Biz de kurum olarak şikâyetçi olduk. Şadırvanın kenarı çöp torbalarıyla doluyor, belediye nasıl başa çıkar, oradaki esnafın müsaade etmemesi lazım.  Esnafın da duyarlı olması lazım. Balyozla kır, böyle bir şey var mı? Yasa zaten tescil konusunda onay geldiğinde hapis cezası var, kim kırdıysa buna katlanacak, katlanması için de elimizden geleni yapacağız. Orada toplanan her çöp Kemeraltı'nın prestijini, değerini düşüyor, böyle bir şey yok!" diye konuştu.

“GÜLTEPE KARARI İZMİR İÇİN EMSALDİR”
Başkan Batur, Gültepe imar planlarıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararını iptal eden ve planların olduğu haliyle uygulanmasının yolunu açan İzmir Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi kararını da meclise getirdi. Kararın İzmir için emsal olduğuna vurgu yapan Başkan Batur şöyle konuştu:

“Meclisimizin, bürokrat ve teknik arkadaşlarımızın ne kadar iyi çalıştığının semeresini gördük. Bayramdan önce gelen bu belge, İzmir Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi tarafından verilen Gültepe imar planlarının yürürlükte olmasının sağlandığı karar. Gerçekten bu karar, İzmir için emsal bir karar. Şehir Plancıları Odasının açtığı bir davaydı. Planlarımız bilirkişi raporuyla mahkeme kararıyla iptal edilmişti. Şimdi alınan bu karar ise emsal niteliğinde.  Yüce mahkeme, planın iptal gerekçesi olan maddelerinin hepsine tek tek cevap vermiş. Planların yürürlükte olduğunu ve uygulanmasında hiçbir şekilde sakınca olmadığını en güzel şekilde beyan etmiş. Biz başından beri yaptığımız işten emindik. Emin olduğumuz için meclisimizden ve Büyükşehir meclisinden oybirliğiyle geçti. Şehir Plancıları Odasını maalesef ikna edememiştik. Bundan sonraki çalışmalara kaldığımız yerden devam edeceğiz. Ama bize şöyle bir zararı oldu; zaman kayboldu. En değerli şey, zaman. Planları bitirdik, parselasyon planları için ihale yaptık ama planlar iptal olunca parselasyon durdu. Şimdi yeniden parselasyon planlarına başlayacağız. En büyük zenginlik, zamanı doğru kullanmak. Ama maalesef bizim zamanımızı, vaktimizi aldılar. Arkadaşlarımız başka bölgelerle ilgili çalışma yapmak yerine yeniden alternatif plan yaptılar. Bu İstisnaf Mahkemesi kararı emsal bir karar oldu. Biz bundan sonra parselasyon planlarına hızla başlıyoruz. Planları, protokolümüz gereği Harita Mühendisleri odasıyla birlikte yapacağız.”

TARİHİ RESTORASYON İÇİN KATKI PAYI TEŞEKKÜRÜ
Kemeraltı’nda Konak Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TARKEM işbirliğinde gerçekleştirilecek iki tescilli binanın restorasyonu için valilikten çıkan katkı payı müjdesini veren Başkan Batur, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’e teşekkürlerini ileterek “Kemeraltı Arap Fırını Sokağı’ndaki iki binanın restorasyonu için TARKEM ve Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte protokol imzalamıştık. Bu iki binanın yapımıyla ilgili valilikten yüzde 50’lik bir katkı payı sunma noktasında anlaşma sağlandı. Sayın Valimize buradan teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Bu tür konularda, Konak Belediyesi’nin yaptığı tarihi restorasyonlarda her zaman yanımızda yer alıyor” dedi.

TEMMUZ AYINDA 400 TON ASFALT SERİLDİ
Başkan Batur ayrıca, belediyenin bir ayda gerçekleştirdiği hizmetleri de meclis üyelerine aktarmayı unutmadı. Her ay olduğu gibi bu ayın da ilk toplantısında belediye hizmetleri görsel sunum eşliğinde anlatıldı. Batur, temmuz ayında 400 tonun üzerinde asfalt serimi gerçekleştirilirken, 600 ton evsel atık toplandığı bilgisini verdi. Veteriner İşleri Müdürlüğünün çevre düzenlemesinin tamamlandığını belirten Başkan Batur, bir ilk olacak Engelli Kedi Evi ve Rehabilitasyon Merkezinin de açılışa hazır olduğunu müjdeledi