GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
27 Eylül 2022 Salı 14:34

İzmir’in kalbinde işçiler eylemde!

Gıda-İş’e üye oldukları için işten atılan Euroserve (Marlboro) işçileri şirketin İzmir Konak’ta bulunan binası önünde yaptıkları açıklama ile sendikal haklarının tanınmasını istedi.

EGEDESONSÖZ - İzmir Torbalı'da bulunan Philip Morris (Marlboro) fabrikasında faaliyet yürüten alt şirket Euroserve Hizmetleri bünyesinde çalışan DİSK/Gıda-İş üyesi işçilerin fabrika önünde başlatmış olduğu direniş 8’inci güne girerken işçiler bugün İzmir Konak'ta bulunan şirket binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Gıda-İş Genel Sekreteri Olcay Ozak, şirketin tutumunun yasa tanımamazlık olduğunu belirterek “Marlboro patronları duyun; suç işliyorsunuz. Bunun hesabını işçilere vermek zorunda kalacaksınız. Bizler makinelerinizin birer dişlisi değil, üreten sizlere milyonlar kazandıran işçiler, emekçileriz. Sendikaya da üye olmak haktır. Bir kez daha bilinsin ki haklarımızı alana kadar bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Marlboro işçilerin mücadelesi yalnızca Marlboro işçilerinin değil vahşi kapitalizm koşullarında çalışan dünya ve Türkiye işçi sınıfının mücadelesinin de bir parçasıdır. Marlboro işçisi yalnız değildir” dedi.



‘TUVALETLER KAPATILDI, ELEKTRİKLER KESİLDİ’
On binlerce gıda işçisinin İzmir’in farklı havzalarında ortalama asgari ücrete çalıştığını ifade eden Gıda-İş Ege Bölge Temsilcisi Ufuktan Öden şunları söyledi:

“Torbalı Philip Morris fabrikasında da taşeron olarak hizmet üreten Euroserve Hizmet ve İşletmecilik Şirketi’nde çalışan işçiler, yani Marlboro işçileri hiçbir sosyal hakkı olmaksızın asgari ücretle çalışmaya mahkum edilmişlerdir. Bu da yetmezmiş gibi resmi, dini bayram demeden, hafta sonu demeden gece gündüz mesaiye kalmak zorunda bırakılmaktadırlar. Bu durum eski-yeni demeksizin 10-15 yıldır bu fabrikada çalışan tüm işçiler için geçerlidir. Bu işçiler örgütlenmeyecek de ne yapacaklardı? Aksine onlarca işçi arkadaşımızın daha işine son verilmiş ve bir o kadar da işçi arkadaşımız işe gitmesine rağmen kapıdan herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin geri çevrilmiştir. Sendikamızın işçilerle birlikte yürütmekte olduğu demokratik eylemlere karşı Marlboro patronları tarafından fabrikanın etrafı demir korkuluklarda, brandalarla çevrilmiş, iş makineleriyle çukurlar açılmış ve fabrika adeta cezaevine çevrilmiştir. Fabrika içinde direnen işçi arkadaşlarımıza tuvaletler kapatılmış, çay için su ısıttıkları çay makinelerinin elektriği dahi kesilmiştir. Burada yasa dışı olan bir şey varsa, o da sendikalı olma hakkı Anayasal olarak ana sütü gibi helal olan işçilere karşı takınılan bu tutum ve saldırılardır.



SARI: SAĞIR KULAKLARINI AÇSINLAR!
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise, “Bugün Marlboro yöneticileri o sağır kulaklarını açsınlar, bugün siz 103 tane insanı, anneyi, babayı, çocukları sosyal bir cinayete kurban ederek öldürüyorsunuz. Bizler bunun hesabını sizlere soracağız. Türkiye’nin geldiği bu koşullarda ekmeği peşinde koşan Marlboro işçileri Anayasal hakkı olan sendikayı seçmiş ve ekmeğini büyütmeyi tercih etmiştir. Bu sadece başlangıç, yakında daha çok işçi bu alanda olacak ve İzmir'i size zindan edeceğiz” dedi.