GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
26 Eylül 2022 Pazartesi 13:53

Tireliler 'yetti gari' diye isyan etmişti... Sabancı’nın projesi bakanlık önünde!

Tirelilerin ‘yetti gari’ diyerek halkın katılım toplantısını yaptırmadığı Sabancı Holding’in Kartal Dağı’ndaki rüzgâr enerji santrali projesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın önünde. Proje onaylanırsa 2 binin üzerinde kızılçam ağacı kesilecek.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Sabancı Holding’e ait Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. tarafından İzmir-Aydın sınırındaki Kartal Dağı’na yapılmak istenen Dampınar Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi” ile ilgili gelişme yaşandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, projenin tanıtım dosyasının İnceleme ve Denetleme Komisyonu ele alınacağını duyurdu. 19 Ekim 2022 tarihinde toplanacak kurul bölgenin geleceği açısından önemli bir karara imza atacak.

RES PROJESİ İÇİN ÇED SÜRECİ BAŞLATILDI... TARLALARLA ORMANIN GÖBEĞİNDE!



ORMAN, MERA VE TARIM ALANI
ÇED dosyasına göre 159 milyon 500 bin liraya mal olacak santralin 4 türbini İzmir,  7 türbinin Aydın sınırları içerisinde yer alacak. Santralde yılda 132 milyon kWh elektrik üretilmesi planlanıyor.

Kapıkaya Devlet Ormanı ile Kartal Devlet Ormanı sınırları içerisinde kurulması planlanan RES projesi 1/100.000 Ölçekli Aydın-Muğla-Denizli ve İzmir Manisa İlleri Çevre Düzeni Planında; orman, mera ve tarım alanı statüsünde yer alıyor. Proje alanının etrafında incir ve zeytin tarlaları da bulunuyor. Proje hayata geçerse en az 2 bin 40 ağaç kesilecek.



TİRELİLERDEN RES İSYANI... YETTİ GARİ!

ÇED TOPLANTISI YAPTIRILMAMIŞTI
Tire’nin Büyükkale Mahallesi’nde yapılmak istenen halkın katılımı toplantısı halkın tepkilerinden dolayı gerçekleştirilememişti. Toplantıya yöre halkının katılımı olmamasından kaynaklı gerçekleştirilemediğine dair tutanak tutulmuştu. Yine yöre halkının itirazlarını içeren dilekçeler de tutanağa ekletildi. Tire Belediyesi’de 11 sayfalık bir dilekçe vererek projeye karşı itirazlarını ekletmişti.