GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
26 Eylül 2022 Pazartesi 18:27

Başkan Yorgancılar'dan seçim öncesi son mecliste uyarı: Kurum zarar görmemeli!

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), 2018-2022 dönemi son meclis toplantısı gerçekleştirildi. Meclis Başkanlığı’nı son kez gerçekleştiren Salih Esen’e duygu dolu bir veda yaşandı. Seçim öncesi gerçekleştirilen mecliste konuşan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, “Birbirimizi kırmak bizi üzüyor. Ben bir tek şeye bakarım, kurumumun zarar almaması” diyerek seçim mesajı verdi. EBSO Başkanlığı’nda Yorgancılar’ın karşısında aday olan Mustafa Karabağlı söz alıp kürsüye çıktı. “Derin konulara girmeyeceğim” diyerek söz alan Karabağlı, güncel gelişmelere değindi.

OZAN EKİZ / EGEDESONSÖZ- Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) 2018 – 2022 dönemi son Meclis toplantısı İzQ İnovasyon binasında gerçekleştirildi. Meclisi, EBSO Meclis Başkanı Salih Esen yönetti. Meclis Başkanı Esen, son 4 yıla dair yapılan çalışmaları anlattı.

Geçen döneme ait çalışmaları anlattıktan sonra Esen, kendisinin 1992’den beri üyesi olduğu EBSO Meclisi’ne girişini ve bu sürece gelen süreci sunum halinde anlattı. 2018’den beri Meclis Başkanı olan Esen, Meclis Başkanı olarak son meclisine katıldı. Başkanlık Divanı, Yönetim Kurulu, Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’a, meclis üyelerine ve basına teşekkür eden Esen, konuşmasının ardından meclis üyeleri tarafından ayakta alkışlandı. Görevine veda eden Esen’e, Yorgancılar çiçek ikram etti.

Meclis üyelerine Eylül ayına dair yapılan faaliyetler, sinevizyon olarak anlatıldı.

MECLİS BAŞKANI ESEN’E DUYGU DOLU VEDA
Sinevizyonun ardından kürsüye çıkan EBSO Başkanı Yorgancılar, meclise veda eden Esen’e teşekkür ederek, “Salih Başkan çok duygusal bir konuşma yaptı. Bugün son günüm deyince insanda bir hüzün oluyor. Kendisine çok teşekkür ediyorum” dedi.

‘BEN TEK ŞEYE BAKARIM; KURUMUM ZARAR ALMASIN’
Yorgancılar, seçim öncesi mesajında, “Seçim sürecine giriyoruz. Seçimler olacak bitecek ama İzmir o kadar büyük görünüyor ama çok küçük bir yer. Herkesin bir şekilde hayatı kesişiyor. Birbirimizi kırmak bizi üzüyor. Ben bir tek şeye bakarım, kurumumun zarar almaması. Sanayi odası olmadığı müddetçe önümüzü görme imkanımız zor. Açık ve net, kimseyi töhmet altına bırakmadan meclis üyesi olalım, önce yol haritası çizen bir durumda olalım. Büyüklerimden öyle gördüm” dedi.

‘KÖY ENSTİTÜLERİ NEYSE MESLEK LİSELERİ ODUR’
Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde açılan TOBB ALOSBİ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin açılması üzerine konuşan Yorgancılar, ara eleman sıkıntısının çözülmesi için meslek lisesi mezunlarının askerlikten muaf olması gerektiğine dair önerilerde bulundu. Yorgancılar, ayrıca meslek liselerinin köy enstitüleri ile bir olduğunu belirterek, “Türkiye’deki en büyük ara eleman sıkıntısı kalkması için meslek lisesi mezunlarının askerlikten muaf olması lazım. Köy enstitüsü neyse meslek liseleri o, bakış açımız bu. Türkiye’nin geleceği bu. Bölgeyi yatırım cazibe merkezi haline getiren, liman, demir çelik, petrokimya ve karma kimya sektörlerinin bir araya gelmesinde ve geliştirilmesinde büyük emeği geçen ve okulun yapımında emeği olan ALOSBİ Başkanı Sayın Haluk TEZCAN ve Yönetim Kurulu Üyelerine buradan ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Üretimin merkezi OSB’lerimizde mesleki teknik liselerin açılmasını Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak çok önemsedik ve girişimlerde bulunduk. Bu talebimizi dikkate alan kıymetli Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu’na, bu okulu bölgemize kazandırdığı için çok teşekkür ediyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Dilerim bölge sanayisine ara eleman yetiştiren çok başarılı bir okul olur” dedi.

‘ÖNCELİĞİMİZ ENFLASYONU İNDİRMEK OLMALI’
Merkez Bankası’nın aldığı yeni faiz kararları üzerine konuşan Yorgancılar, “Küresel enflasyona çözüm arayışları kapsamında sadece geçen hafta 30’a yakın Merkez Bankası faiz artırmaya devam etti. Eylül ayı toplantısında 75 baz puan artışa giden Avrupa Merkez Bankası’nın ardından Fed de 75 baz puan faiz artışı yaptı ve 2023 yılında da sıkı duruşun devam edeceği mesajı verildi. Ve resesyon ihtimali de artmış oldu. TCMB ise aksi yöndeki kararlılığını sürdürdü ve 100 baz puan indirerek politika faizini 12’ye çekti. Ağustos-Eylül aylarında 147 Merkez Bankası’ndan 76’sı faiz artırdı. 66’sı faizi sabit bıraktı. Sadece 5 MB faiz indirdi. %80,2 enflasyon oranı ile dünyada en yüksek enflasyona sahip altıncı ülkeyiz. Vatandaşından üreticisine kadar her kesim, her hafta değişen fiyatların mağduriyetini yaşamaya devam ediyor. O nedenle, önceliğimiz enflasyonu indirmek olmalıdır. Bununla birlikte, güçlü dolar borçlanma maliyetimizi artırırken, TL üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Merkez Bankası’nın geçen hafta yayınladığı tebliğ ile bankaların ticari kredi kullanımına sınırlama getirildi” ifadelerini kullandı.

‘EBSO’DA DEMOKRASİ ŞÖLENİ YAŞANSIN’
Konuşmasının son kısmında seçimler üzerine konuşan Yorgancılar şunları söyledi:

5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu çerçevesinde, seçimlerimizi, 12 Ekim 2022 tarihinde İzmir Fuar alanında gerçekleştireceğiz. Hem meclis başkanlığında, hem de yönetim kurulu başkanlığında iki adayla seçime gidiyoruz. O nedenle, seçim günü EBSO’da bir demokrasi şöleni yaşansın istiyoruz. EBSO için tabi ki hayırlısı olsun.

Yorgancılar’ın ardından söz alan meclis üyeleri güncel gelişmelere dair yorumlarda bulundu.

ADAY KARABAĞLI: DERİN KONULARA GİRMEYECEĞİM
Yorgancılar’ın karşısında yeni dönemde EBSO Başkanlığı’na aday olan Mustafa Karabağlı söz aldı. Kürsüye çıkan Karabağlı, ‘derin konulara girmeyeceğim’ diyerek güncel gelişmelere dair yorumlarda bulundu. Karabağlı kürsüye çıktığında “Bugün buranın son meclisini yaşıyoruz. O yüzden söz aldım. Derin konulara girmeyeceğim. Geçen dönemde çip yatırımı gibi fikirlerimizi ortaya koymuştuk. Buna dair gözlemlerimizi anlatmak istiyorum. Bizi onurlandıran en büyük gelişme buna dair attığımız adımlar. Bu yola her türlü katkıyı koymaya hazırız. Ecole 42’nin ne kadar önemli olduğunu yeniden söylemek istiyorum. Ecole 42’de yaşanan yer sorunu için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’le görüştük. Önümüzdeki süreçte gelişmeler yaşayacağız buna dair. Önümüzdeki dönemde küçük sermaye küçülüyor, büyük sermaye büyüyor. Ortak satın alma gücümüzle daha iyi yapabileceğimizi düşünüyorum. Ortak finans kaynağı EBSO güç birliği gibi projelerimiz var. EBSO’ya emeği geçmiş tüm başkanlara minnet duyuyorum. Önümüzdeki dönemde bu çatı altında görüşmek isterim. Teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Meclisin ardından meclis üyelerine plaket takdim edildi.