GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
31 Ağustos 2023 Perşembe 17:04

İzmir'deki hafriyat sahasına Bakanlık vetosu!

İzmir’in Menemen ilçesindeki orman statüsündeki alana inşaat atıkları geri dönüşüm tesisi inşa edilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED süreci başlattı.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - 30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştirilen depremin ardından  ağır ve orta hasarlı onlarca bina için yıkım kararı alınmasıyla birlikte yıkılacak binaların hafriyatlarını dökecek bir alan sorunu ortaya çıkmıştı.

Aslanlar Hafriyat isimli şirketin Menemen’in Asarlık ile Koyundere mahallesi sınırında açmak istediği katı atık bertaraf tesisi (inşaat yıkıntı atıkları geri dönüşüm tesisi) ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararını açıkladı.

Bakanlık, İzmir İl Orman Bölge  Müdürlüğü’nün olumsuz görüşü doğrultusunda ÇED sürecini sonlandırdı. 



Bakanlığın duyurusu şu şekilde:

İlimiz Menemen İlçesi Asarlık Mahallesi sınırları içerisinde Aslanlar İnşaat Haf. Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan “Katı Atık Bertaraf Tesisi(İnşaat Yıkıntı Atıkları Geri Dönüşüm Tesisi)” projesinin ÇED süreci İzmir İl Orman Bölge  Müdürlüğü’nün olumsuz görüşü doğrultusunda, ÇED Yönetmeliğinin  5. Maddesi  2 (a)  bendi uyarınca   sonlandırılmıştır.

PROJE HAKKINDA
3,18 hektarlık proje sahası İzmir-Manisa 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni planı orman sınırında kalırken en yakın konuta olan uzaklığı ise bin 300 metre uzaklıkta yer alıyordu. Tesiste yılda 285 bin ton atığın toplanması planlanıyordu.

Öte yandan Koyundere Mahallesi sınırlarında yer alan İZBETON’un hafriyat tesisi ile protestolara neden olmuştu. Bu tesis hafriyat alımına kapatılmıştı.