GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
23 Ağustos 2023 Çarşamba 08:37

Bakanlık TOKİ planlarını duyurdu… Büyükşehir’den ‘yeni alana ihtiyaç yok’ şerhi!

Seferihisar’ın Camikebir Mahallesi’nde yapılmak istenen ve AK Parti ile CHP’yi karşı karşıya getiren TOKİ için Çevre Şehircilik Bakanlığı imar planlarını askıya çıkarma kararı aldı. İlgili dosyada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurum görüşü ise dikkat çekti

EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Seferihisar’da hayata geçirilmesi planlanan TOKİ projesinin 3’üncü etabı ile ilgili ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdiğini duyurduğu süreç ile ilgili yeni gelişme yaşandı.

Proje kapsamında Camikebir Mahallesi’ndeki dikilmesi planlanan 21 konut kapsamında 523 konut ve 20 ticaret birimi inşa edilmesi planlanıyor. 460 milyon 757 bin TL’lik yatırımla 2 bin 192 kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor. Konutların 24 ayda tamamlanacağı belirtildi.

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan davada bölgenin imar planları daha önce iki kez iptal edilmiş, ardından yeni revizyon planlar yayımlanmıştı. Çevre Şehircilik Bakanlığı alan ile ilgili imar planlarını askıya çıkarma kararı aldı.

BÜYÜKŞEHİR’DEN DİKKAT ÇEKEN YAZI
Kurum görüşlerinin sorulduğu 1/1000’lik planlarda ise dikkat çeken görüşler yer verildi. Özellikle İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yöneltilen kurum yazısında yeni yapılara ihtiyaç duyulmadığı vurgulandı.

İlgili görüş şu şekilde:

“*106 ada 120 parsele ilişkin yapılan ifraz işlemi sonrasında parselin 106 ada 123, 124, 125 ve 126 parseller olarak 4 (dört) parçaya bölündüğü anlaşılmıştır.

*Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 644 sayılı KHK'nın 7. maddesi uyarınca Bakanlık Makamınca 16.11.2015 tarihinde onaylanan İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında;

- 106 ada 123 parsel "Turizm Alanları-Golf ve Çayır-Mera" plan kararında, kısmen de "Orman Alanı, Doğal Sit Alanı ve Sulama Alanı" plan kararlarında, ... kalmaktadır.

*İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 12.09.2012 tarihli ve 05.843 sayılı kararı ile uygun görülerek Başkanlık Makamınca 08.10.2012 tarihinde onaylanan 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planında;

- 106 ada 123 parsel "Golf Tesisi Alanları ve Mera Alanları" plan kararında, kısmen de "Orman Alanları, 1. Derece Doğal Sit Alanları" plan kararlarında, ...... kalmaktadır.

*Bahse konu parsellerin bulunduğu alanda 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı ya da İmar Planlarına esas

Jeolojik ve Jeoteknik Etüt Raporuna ilişkin İdaremiz arşivinde herhangi bir bilgi ve belge bulunmamaktadır.

*Seferihisar İlçesinin gelecekteki nüfusu karşılaması için yeni kentsel gelişme alanlarına ihtiyacı yoktur.

*Yine, 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planının 6.26 maddesinde, "Kentsel yerleşik alanlar ve kentsel gelişme alanları dışında gereksinim duyulması halinde; Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) tahsis edilmiş alanlarda TOKİ tarafından üretilecek toplu konut alanlarına ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca yürütülen projelere ilişkin başvurular ilgili kurum ve kuruluş görüşleri, jeolojik ve jeoteknik etütler bu planın genel ilke ve hükümleri doğrultusunda değerlendirilecek, talebin uygun görülmesi halinde bu planda değişiklik yapılacaktır. " hükmü bulunmaktadır. Ancak, bahse konu alanda konut alanı üretilmesi bu planın genel ilke ve hükümlerine aykırıdır”