GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
26 Şubat 2016 Cuma 10:15

İzmir’de konut satışları 2016’yı düşüşle açtı!

İzmir’de konut satışları yeni yıla geri sayarak başladı. Ocak ayında önceki yıla oranla yüzde 4 oranında düşüş yaşanırken en çok konut satılan yer Karşıyaka oldu.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir’de son dönemde giderek artan yatırımlarına rağmen konut satışlarında düşüş yaşanıyor.

Konut sayısının artsa da fiyatlarda yaşanan artış ve ülke genelinde yaşanan ekonomik sorunlar, vatandaşın alım gücünü düşürdü. Türkiye İstatistik Kurumu İzmir Bölge Müdürlüğü,  Ocak ayındaki konut satışlarının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 oranında azaldığını açıkladı.

TÜİK verilene göre İzmir’de geçen yıl Ocak ayında 5 bin 483 olan satış sayısı bu yılın aynı ayı sonunda yüzde 4 oranında azalmayla 5 bin 243’e geriledi. İzmir'de ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 oranında azalarak bin 943 oldu.

Ocak ayında satışı yapılan konutların yüzde 37'si ipotekli satış olarak gerçekleşti. İpotekli satışların, yüzde 40’ını ilk satış, yüzde 60’ını ise ikinci el satışlar oluşturdu. Diğer satışların ise yüzde 43’ünü ilk satışlar, yüzde 57’sini ikinci el satışlar oluşturdu.

ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ
Konut satışlarındaki düşüşün dünya ve ülke ekonomisinde yaşanan risk ortamının konut satılarındaki düşüşte etkili olduğunu söyleyen AN Mimarlık-Mühendislik Grubu, AKKO YAPI İnşaat A.Ş, İGYAŞ Gayrimenkul Yatırım A.Ş ortağı ve İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Akın Kazançoğlu, “Genelde birbirine bağlı olan faktörler düşüşte etkili oluyor. Gerek Türkiye’de gerekse dünyada bir kriz yaşanıyor. Bunlar alım gücünü düşürdü. Bu durum sadece konut sektörünü değil, tüm sektörleri etkiledi.  Ama konut sektöründeki düşüşün yaz aylarına doğru tekrar istenilen düzeye çıkacağını tahmin ediyorum” dedi.

KARŞIYAKA LİDER
Öte yandan verilerde İzmir’de en fazla konut satışı,  son dönemde özellikle Mavişehir bölgesinde artan yatırımlarıyla dikkat çeken Karşıyaka’da gerçekleşti. 

2016 Ocak ayında Karşıyaka'da 740 konut satılırken, Karşıyaka'yı 503 konut satışı ile Buca, 439 konut satışı ile Çiğli, 424 konut satışı ile Karabağlar, 357 konut satışı ile Torbalı, 336 konut satışı ile Konak, 232 konut satışı ile Bornova, 205 konut satışı ile Bayraklı takip etti.