GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
25 Şubat 2016 Perşembe 20:01

EBSO’nun ödül gecesinde 'rekabet gücü' çağrısı: Tüfenkci'den mesaj yağmuru

Başarılı sanayici ödül töreninde EBSO Başkanı Yorgancılar, Bakan Tüfenkci’ye sanayicinin sorunlarını aktararak rekabet gücü çağrısı yaptı. Sorunların çözümü için çalıştıklarını söyleyen Tüfenkci, “Bizim görevimiz size kapıların daha hızlı açılmasını sağlamaktır” dedi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ -  Ege Bölgesi Sanayi Odası, Başarılı Sanayici Kuruluşları Ödül Töreni’yle 2014 takvim yılı üretim ve yatırım alanlarında başarılı sanayicileri ödüllendirdi.

BAKAN TÜFENKCİ İZMİR'DE SANAYİCİLERLE BULUŞTU

TÜFENKCİ'DEN AK PARTİ İZMİR'E ZİYARET

Hilton Otel’de gerçekleştirilen ödül törenine Gümrük ve Ticaret Bakanı  Bülent Tüfenkci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak,  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu  Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve çok sayıda oda, borsa temsilcisi katıldı.

TERÖR VE MÜLTECİ İSYANI   
Törenin açılış konuşmasını EBSO Meclis Başkanı Salih Esen gerçekleştirdi. Ülke gündeminde yaşanan terör olayları ve risk ortamının bir belirsizlik ortamı yarattığını söyleyen Esen, Türkiye’de bir güvenlik zafiyeti olduğunu söyledi.  Mülteci sorununun İzmir’deki yansımalarını anlatan Esen, “İzmir’de her ay 250 çocuk doğmakta. Bu hızlı nüfus artışı istihdam sorununun yanı sıra iş barışını da etkilemektedir. Terör ve mülteci konusu Türkiye’nin kanayan yarası olarak kalmakta, çözüm bulunamamaktadır. Bizler her son dakika haberi ile yüreğimiz, ağzımıza geliyor.  Bu şeklide iş yapmak dünden daha zor haline gelmiştir. Büyüme arzusu olanlar isteklerini askıya almıştır. Biz tüm bakanlarımızdan üreticilerimizin üretimini kolaylaştırarak yanımızda olmasını istiyoruz“ şeklinde konuştu.  

Esen’in konuşmasının ardından kürsüye Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar çıktı.

ARTIK SON BULSUN İSTİYORUZ
Dünya genelinde 2008’den itibaren hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığını söyleyen Yorgancılar, “Ekonomik durgunluktan çıkılamayan, uluslararası mültecilerin yarattığı gerginliğin her geçen gün arttığı, siyasi olarak sınırlar ötesinde soğuk ve sıcak savaşın eş anlı olarak yaşandığı ve küresel terörün hız kazandığı çok zor, bir dönemden geçmekteyiz. Dünyanın; ekonomik, siyasi ve sosyal boyutlarda kaotik bir dönüşüm içinde olduğu bu süreçte, Türkiye de adeta mayınlı bir arazide kendi yolunu bulmaya ve bu süreci en az hasarla atlatmaya çalışmaktadır. Aklını, vicdanını kaybetmiş, insanlıktan çıkmış olanlara, terörü doğrudan veya dolaylı destekleyenlere, vatanına ihanet edenlere lanet olsun. Çünkü ortada çok ciddi bir ihanet sorunu vardır. Eşit haklara sahip olup, daha fazlasını istemenin başka hiçbir açıklaması olamaz.  O nedenle de, Türkiye’nin kalbi tek yürek atmalıdır. Son Ankara ve hemen ardından Diyarbakır olayı, bir vatandaş olarak ne yazık ki, can güvenliğimizin olmadığına dair endişelerimizi bir kez daha tazelemiştir. Kelimelerin anlamını yitirdiği noktadayız. Ama artık son bulsun istiyoruz” ifadelerini kullandı.

SANAYİCİ ATEŞTEN GÖMLEK GİYİYOR
Sanayicinin mevcut durumda büyümeyi gerçekleştiremediğine dikkat çeken Yorgancılar, “Böyle bir konjonktürde, işimize odaklanmak güçleşirken, sanayici olmak ateşten gömlek giymekle eşdeğer bir hale gelmiştir.  Bir sanayici olarak istediğiniz kadar önleminizi alın, istediğiniz kadar kaliteli ve rekabetçi ürünler üretin, bunlar yetmiyor. Çünkü, kontrolümüz dışındaki tüm değişkenlere karşı, tökezlemeden, yürümemiz, hatta koşmamız gerekiyor. Bu nedenle sanayicilerimiz, ateşten gömlek giymek, kahramanlık gibi tanımlamaları sonuna kadar hak ediyor” diye konuştu.

BİZ SİZDEN PARA PUL İSTEMİYORUZ  
Yorgancılar konuşmasında Türkiye’nin büyümesi için yapılması gereken çalışmaları, odanın önerilerini sıraladı. EBSO Başkanı Yorgancılar, Sanayide 4.0 teknolojisinde Türkiye’nin konumu, mesleki eğitim sorunu,  girişimcilere destek verilmesi,  dış ticaret politikaları, ihracat artışı, e-ticaret uygulamamalarında Çin örneği, rekabet koşulları, teşvik sistemi ve turizm gibi bir çok konu hakkında konuyu masaya yatırdı.

Yorgancılar konuşmasını, “Bizler sizden para pul, kredi istemiyoruz. Yeter ki diğer ülkelerle aynı rekabet koşullarına sahip olmamızı sağlayın biz sanayicilere yeter. Reel sektörü haksız rekabete uğratmayan rakiplerle eşit maliyetle üretim şartlarına sahip, nitelikli sanayileşmeye hız veren, demokrasi kalitesinin ve hukukun bağımsızlığının tartışılmadığı bir ülke hayalini gerçekleştirme idealimize vurgu yapmak istiyorum” sözleriyle sonlandırdı.

SORUNLARI BİLEN BİR HÜKÜMET VAR
Toplantıda kürsüye çıkan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sözlerine terörü lanetleyerek başladı.  Başbakan Davutoğlu ve  Bakan Tüfenkci’nin müjdesini verdiği  tarımda depolamanın halka açılması ve Türkiye ürün ihtisas borsasının kurulumu ile ilgili bilgi verdi.  Sanayicinin sorunlarının çözümü için çalıştıklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Sıkıntılarımız var. Türkiye’nin sorunları için çözüm arıyoruz. Ama şunu bilin ki Ankara’da bizim sıkıntılarımızı bilen bir hükümet var. Bunlar felaket haberlerinin gölgesinde kalıyor. Ama piyasalarda bunun sonuçlarını hep beraber göreceğiz” dedi.   



İZMİR ÖNEMLİ BİR SANAYİ ALT YAPISINA SAHİP

Törende son olarak kürsüye Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci çıktı. Bakan Tüfenkci konuşmasında Ender Yorgancılar’ın aktardığı talepleri ve çözüm önerilerini değerlendirdi.

Sözlerine İzmir’in Türkiye için öneminden söz eden Tüfenkci, “Şehirlerin insanlar gibi ruhları vardır. O şehre ruhu veren de insandır. İzmir tarih boyunca hep özel bir konumda yer olmuş bir şehirdir.  İzmir dünyadaki pek çok yer ile yarışabilecek güce sahiptir. İzmir lojistik açıdan çok önemli bir yerdir. Ege Bölgesi’nin ithalat kapısı olması ile beraber Orta Doğu ve Avrupa arasında önemli bir merkezdir. İzmir sanayide çok yönlü  alt yapıya sahip, yatırımcı çeken bir kenttir. Türkiye ihracatında önemli bir paya sahiptir” diye konuştu.

REKABET GÜCÜNÜ ARTTIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Yorgancılar’ın rekabet çağrısı hakkında konuşan Tüfenkci, “Hedefimiz bu güçlü ekonomik yapının üzerinde hem Ege’de hem ülkemizde özel sektörün rekabet gücünü arttırmak istiyoruz. Yüksek katma değerli mal üretimi öncelikli yaptırımlarımız arasındadır.  Üretim politikalarıyla ihracatımıza hız katacak adımları atıyoruz.  Geçtiğimiz yıl ihracatta bir gerileme yaşandı. Ancak bunlar aşamayacağımız sorunlar değildir. Sorunları hükümet olarak biliyor ve yakından takip ediyoruz” dedi.

BİZ KENDİMİZİ REFORMCU HÜKÜMET İLAN ETTİK   
Tüfenkci, “Biz kendimizi reformcu bir hükümet olarak ilan ettik. Reel sektörle sürekli istişare  içinde nasıl Türkiye’de yeniden bir başarı hikayesi oluştururuz; onun hesabı içerisindeyiz. Biz seçim öncesinde ne vaat ettiysek 3 ay içinde yüzde 75’ini gerçekleştirdik.  Biz üretimimizin artması için sanayici ve tüccarın önünü açmamız gerekiyor. Biz ulusal rekabette önünü açmak için gece gündüz çalışıyoruz. Bu çalışmalarımızın neticesini kısa sürede görmüş olacaksınız. Türkiye ekonomisi bunu yapacak güce sahiptir. Türkiye avantajlı bir konumdadır” ifadelerini kullandı.

BİZİM GÖREVİMİZ SİZE KAPILARI DAHA HIZLI AÇMAK
AK Parti hükümeti döneminde yapılan çalışmaları aktaran Tüfenkci, “Eskiden Türkiye tek bir noktaya mal satmaktayken bugün dünyanın 4 bir yanına ihracat yapar hale geldi. İhracatımızın artışı ve ülkemizin üretimini arttırmak konusunda şehirlerimizi üretim üssü yapmak için olanlarımızı mevcut. Gerek OSB’ler, gerek teşviklerle bugün 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan şehir sayısını 16’nın üzerine çıkardık. Bu hedeflerde engelleri kaldırmak bizim vazifemiz. Bakanlık olarak rekabet gücünüzü arttırmak için gümrük işlerini hızlandırmak ilk hedefimiz. Bütün gümrük işlemlerinin elektronik veri ortamına taşıyarak zaman kaybını önlemek istiyoruz. Büyümek için daha çok üretmek ve daha çok satmak lazım. Bizim görevimiz de bu süreçte kapıları size daha hızlı açmaktır” şeklinde konuştu.

54 PLAKET 139 ÖDÜL
2014’teki Başarılı Sanayi Kuruluşu Ödülleri’nde çeşitli kategorilerde ödüller sahiplerini buldu. Toplam 54 plaket, 127 başarı belgesi ile toplamda 139 firmanın ödüllendirildiği törende verilen ödüller sırasıyla şöyle;

Büyük Firma Kategorisi : Tüpraş Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.,  Petkim Petrokimya Holding A.Ş.,  Phılsa Phılıp Morrıs Sabancı Sigara ve Tütüncülük A.Ş., İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş.

Kobi Üretim Kategorisi: Akseki Demir Alüm. Doğrama LTD. ŞTİ., Polkima Polyester, Kimya Ve Makina San. Tic. A.Ş. Doğu İklimlendirme San. ve Tic. A.Ş., Budin Akarca Mürekkep Ve Boya San. ve Tic. A.Ş., Eroğlu Tekstil Otelcilik İnşaat San. Tic. A.Ş.

Büyük firma Yatırım Kategorisi: Petkim Petrokimya Holding A.Ş., Tüpraş Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. İzmir Rafineri Müdürlüğü, Özkan Demir Çelik Sanayi A.Ş., Phılsa Phılıp Morrıs Sabancı Sigara Ve Tütüncülük San. ve Tic. A.Ş., Cms Jant Sanayi A.Ş.

Kobi Yatırım Kategorisi: Barlas Soğutma San. ve Tic. A.Ş.,  Pınar Döküm San. ve Tic. A.Ş., Fatih Fer-Ro Hidrolik Pnömatik Makina San. ve Tic. Ltd. Şti., Nedu Bağlantı Elemanları San. Ve Tic. A.Ş.,  

Sanayi Faaliyeti Aralıksız 50 Yıl Ve Üstü Hizmet Ödülü: Şenkaya Çelik Döküm A.Ş.,  Altın Kiremit A.Ş., Yalçın Yörükoğlu, Termak Koll. Şti., Hedef Ziraat A.Ş.,BMC San. ve Tic. A.Ş., Tokez Yağ Keçeleri A.Ş. 

Kadın Girişimci Ödülü: Aysel Özer

Erkek Girişimci Ödülü: Serkan Erdur