GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
16 Şubat 2023 Perşembe 15:49

İzmir'de JES'e iptal kararı!

Kıbrıs Ercan Havalimanı inşaatıyla adını duyuran Terminal Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Alp Delimollaoğlu’nun sahibi olduğu İstanbul merkezli RE Enerji Yatırım Üretim Şirketi’nin İzmir’in Selçuk inşa etmeyi planladığı jeotermal ve güneş enerjisi birlikte sera kurma projesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan veto yedi. Selçukluların ÇED toplantısının yaptırmadığı projenin iptaline gerekçe olarak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün olumsuz görüşü gösterildi.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul merkezli RE Enerji Yatırım Üretim A.Ş’nin, İzmir’in Selçuk ilçesi için yapmak istediği projeyle ilgili kararını verdi.

Aydın Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı’ndan aldığı ruhsat ile çalışmalara Bakanlığa başvuran şirket 13.7 MWe kurulu güce sahip Jeotermal Enerji Santrali (JES)  ve 999 kWe güce sahip Güneş Enerji Santrali (GES) ve jeotermal ısıtmaya dayalı endüstriyel sera tesisi projesini hayata geçirmeyi planlıyordu.  Şirket, proje kapsamında 4’ü üretim, 3’ü enjeksiyon olmak üzere 7 adet derin sondaj açmak için de izin istemişti.



İL TARIM’DAN OLUMSUZ GÖRÜŞ

Bölge halkının tepkilerinden dolayı ‘halkın katılımı toplantısı’ proje ile ilgili Bakanlık kararını açıkladı. Bakanlık, İzmir Valiliği’nin (İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü) olumsuz görüşü doğrultusunda iptal ettiğini duyurdu.

Yapılan duyuruda “İzmir İli, Selçuk İlçesi, Burgaz Mahallesi Mevkii'nde Re Enerji Yatırım Üretim ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan "3290482 Erişim ve 2012- 30 Ruhsat Numaralı Sahada Jeotermal Kaynağın Çıkartılması ve Kullanılması (4 Adet Üretim Kuyusu; 3 Adet Reenjeksiyon Kuyusu; 13,7 MWe JES; 999 KWe GES; Jeotermal Sera)" projesinin ÇED süreci, İzmir Valiliği (İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü)’nün olumsuz görüşü doğrultusunda, ÇED Yönetmeliği'nin 5. maddesinin 2. fıkrasının (a) bendi uyarınca sonlandırılmıştır.” ifadeleri yer aldı.



ŞİRKET KİME AİT?
RE Enerji Yatırım Üretim A.Ş’nin ortakları arasında Kıbrıs Ercan Havalimanı’nı yapan ve birçok alanda inşaat, konut projeleri yürüten Mehmet Alp Delimollaoğlu yer alıyor. Aile fertleriyle birlikte hissedar olduğu şirket üzerinden yeni yatırım alanında projeyi geliştirmeyi planlayan üst kuruluş Terminal Yapı’nın da birçok alanda projesi dikkat çekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürüttüğü Çeşme Projesi nedeniyle yapımı iptal edilen Çeşme Alaçatı Havalimanı’nın da ihalesini kazanan Terminal Yapı’nın Bodrum Güllük, İskenderun ve Mersin Limanları projesi de bulunuyor.