GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
15 Şubat 2023 Çarşamba 08:17

İzmir'in çatısına maden inadı!

Ödemiş Bozdağlar’da daha önce açmak istediği mermer ocağı için iki kez Bakanlık’tan veto yiyen şirket yeniden harekete geçti. Başova Yaylası’ndan sonra Çamyayla için başvuran şirket koordinatları değiştirerek yeniden ocak izni istedi.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Manisa merkezli Mete Doğaltaş isimli şirketin sahibi Mehmet Mete, İzmir’in Ödemiş ilçesinde mermer ocağı açmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kapısını çaldı.

İlçenin Çamyayla Mahallesi’nde, proje kapsamında; 97,94 ha’lık ruhsat sahasının 24,86 hektarlık kısmında yılda 24 bin metreküp mermer çıkarılacak bir ocak açılması planlanıyor. Şirketin bir önceki başvurusuna göre ÇED sahasını küçülttüğü görüldü.

KONUTLARA 560 METRE UZAKLIKTA
Ocak alanı, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ormanlık alan sınırları içerisinde yer alıyor. Ocak alanın Çamyayla Mahallesi’ne 560 metre uzaklıkta yer alması dikkat çekti. Yine ocak alanın yanı başında tarım arazileri bulunuyor.



İKİ KEZ GERİ ÇEVRİLDİ
Şirket, Ödemiş’te mermer ocağı açmak için 3’üncü kez başvurdu. Şirket ilk olarak Başova Yaylası’nda açmak için başvurmuş ancak köylülerin eylemleri ve tepkileri nedeniyle bakanlık Mehmet Mete’ye ait ruhsatı iptal etmiş, çalışmaları durdurmuştu. Şirket ardından Çamyayla Mahallesi’nde mermer ocağının kurulması için bakanlığa ÇED başvurusu yapmıştı. Ancak bakanlık bu kez ÇED dosyasını şirkete iade etmişti. Şirketin son başvurusunda koordinatları değiştirdiği ve ÇED sahasını küçülttüğü görüldü.

201500505 Ruhsat Nolu II-B Grubu İşletme Ruhsat Sahası sınırları içinde Altıntaş 1 Madencilik Mermer İnş. Taah. Nak. Tic. ve San. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan mermer ocağında çalışmalar kısa sürede başlayacak. Araştırma yapılan 97,94 ha’lık alan için T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 10 yıl süre ile ruhsat alındığı ortaya çıkarken ruhsat sahibinin yine Mehmet Mete olduğu, Ankara merkezli Altıntaş Madencilik ile kendi arasında sözleşme imzalayarak işletmeyi devretmesi de ÇED dosyasına yansıdı.